KRAFTSPORT.NU

Ålands Kraftsportklubb r.f.

Juniorerna dominerade och imponerade under lördagens Åländska mästerskap i styrkelyft

Av totalt nitton lyftare som deltog under dagens Åländska mästerskap i styrkelyft var elva juniorer. Yngst och en av två lyftare som debuterade under dagen samt en av de som imponerade stort var Filip Strand, född 2007. Han tävlade i 74kg klassen, kroppsvikt 72kg, där han tog guld efter att ha klarat 195kg i knäböj, 105kg i bänkpress, 240kg i marklyft och 540kg totalt. Knäböj, marklyft och total är nya SFI-rekord och det är inte utan att man börjar snegla så smått mot de finska rekordlistorna redan efter hans första tävling. I 74kg klassen tävlade också Emil Högback och Jonathan Raitanen, Emil höll igen lite då han haft känningar av en ryggskada men plockade ändå hem silvret på 490kg totalt, Jonathan tog brons på 475kg totalt.

I 83kg klassen fanns tre lyftare med, vassast av dem var Otto Sjuls som tränat på bra och bättrade på alla sina personbästan efter serien 225-152,5-227,5 och 605kg totalt. Han blev också inte bara tävlingens bäste junior utan även tävlingens bäste lyftare överlag på poäng! Hector Bergman tog silver på 535kg och veteranen Henry Hermans putsade personbästan i både knäböj och marklyft, och slutade på 390kg totalt.

I 93kg klassen fanns ytterligare en Filip, Petkovic, som också han gjorde sin första tävling och också han imponerade även om han den här gången hamnade utanför pallen då han slutade fyra, endast 2,5kg efter trean i klassen, Lucas Fogde. Filips serie var 157,5-95-190 och 442,5kg totalt. Lucas slutade som sagt trea på 445kg, silver till Einar Melin på 520kg och guldet gick till Kasimir Portin på 580kg.

I 120kg klassen var det drabbning mellan rutinerade Emil Sundberg och junioren Aaron Nordberg. Emil fick se sej besegrad efter att Aaron klarat serien 225-175-272,5 och 672,5kg totalt. Emils total slutade på 637,5kg.

Ann-Sofi Boman och Rannvá Åkerblom tävlade i 76kg klassen. Ann-Sofi fick ett efterlängtat personbästa på 150kg i knäböj och skrapade sedan ihop 405kg totalt vilket gav guld och pris för dagens bäste dam. Rannvá putsade alla sina personbästan och fick ihop 285kg totalt.

Vi hade fem klasser där endast en lyftare kom till start och därmed blev det en lång rad guldmedaljörer. Marcela Sandvik i 57kg klassen, Linda Wredle i 69kg klassen, Malin Olofsson i 84kg klassen, Hannes Helling i 105kg klassen och Ove Lehto i 120+kg klassen. Marcela siktade bara på att få ett resultat så att hon därmed är klar för FM senare i vinter. Linda har inte kört styrkelyftinriktad träning på ett tag men valde ändå att dyka upp till start, kul! Malin imponerade som vanligt, snart är hon uppe på tresiffrigt i bänken! Hannes bättrade på personbästat i bänkpress till 130kg och Ove passade på att klara av årets 300kg i marklyft, detta var trettionde året i rad som han klarat av den bedriften! Ove blev också dagens bäste veteran.

Som vanligt ett extra stort tack till passarna som verkligen fick kämpa på idag, TACK! Utan er, ingen tävling!

Också tack till domare, sekretariat och övriga som hjälpte till under dagen!

Nästa tävling på schemat är SFI-mästerskap i bänkpress i Ekenäs nästa helg där ÅKK har fyra lyftare med, läs mer om det här. Efter det är det dags för Marcela och Kenneth "Kenta" Sandvik att åka ner till Sydafrika för att tävla på VM i utrustad bänkpress, mer om det kommer inom kort!

Också kul att se att flera av de juniorer som är uttagna till JVM efter sommaren presterade bra!

 

WWW.KRAFTSPORT.NU