KRAFTSPORT.NU

Ålands Kraftsportklubb r.f.

ÅKK 30 år, 1982 - 2012

Ålands Kraftsportklubb fyller i år 30år och för att ge lite historik så kommer jag under november månad att gå igenom åren år för år på denna sida. Det blir bara en snabb genom gång med lite axplock, vill man veta allt så läser man Verksamhetsberättelserna. Jag hoppas det kan vara intressant läsning!.

2011
Året då man gjorde om viktklasserna inom styrkelyft. Vi har tjugosex aktiva lyftare under året. Fem lyftare deltar på årets inledande klubbtävling i styrkelyft. Lucas Donner tar brons på junior FM i bänkpress. Sandra Lönn tar brons på SM i styrkelyft efter en del förvirring. På FM i styrkelyft tar Ove Lehto och Kenneth Sandvik guld, Marcela Sandvik bommar ut sej och Jimmy Pero slutar åtta. Hannes Immonen slutar femma på junior FM i styrkelyft. Marcela och Kenta tar guld på FM i bänkpress och Ove silver. Christer Gustafsson tar guld på veteran FM i styrkelyft. SFIM i bänkpress avgörs i Malax med sex åländska deltagare. Kenta slutar fyra på EM i styrkelyft i Tjeckien. Fjorton lyftare deltar på ÅM, Sebastian Cederberg debuterar. VM i bänkpress avgörs i Österrike där Marcela och Ove slutar fyra, Sandra och Kenta tar guld. Chrille tar brons på veteran EM i styrkelyft. Arton lyftare deltar på Sommar RAW. På EM i bänkpress blir det silver till Marcela, Sandra och Ove medan Kenta tar guld. På första officiella FM i RAW bänkpress tävlar fem ÅKK lyftare. Några av klubbens medlemmar åker till Örerbro på träningsläger. Årets andra klubbtävling är en RAW tävling i styrkelyft med femton deltagare som redan dagen följdes upp av en vanlig styrkelyftstävling med fyra deltagare. Kenta slutar fyra på VM i styrkelyft. Sandra vinner SM i bänkpress genom att pressa nytt svenskt rekord på 200kg. SFIM i styrkelyft hålls i Mariehamn. Året avslutas med en två småtävlingar, en bänktävling och en RAW styrkelyft  med totalt elva deltagare. Jimmy Pero har som vanligt tävlat flera gånger på serietävlingar i Sverige. Läs verksamhetsberättelsen (pdf).

2010
Antalet aktiva fortsätter att vara stort då det under året är 26 licensierade lyftare. Året inleds med att Jesper Svanfelt äntligen klarar av 300kg gränsen i mark då han klubbtävlingen i januari drog 300,5kg för att slå Ove Lehtos Åländska rekord i 90kg klassen, tävlingen hade tolv deltagare. Juniorerna John Lindholm, Emil Sundberg och Lucas Donner tar två guld och ett brons på junior FM i bänkpress och Christer Gustafsson tar silver på veteran FM i bänk. På FM i styrkelyft deltar hela sju ÅKK-lyftare, Ove tävlar i 110kg klassen och tar där sitt fjortonde raka FM-guld i styrkelyft, Kenneth Sandvik tar också guld i +125kg klassen. Vid junior FM i styrkelyft deltar tre ÅKK juniorer, Tomas Sundblom, John Lindholm och Emil Sundberg. Marcela Sandvik och Kenta tar guld respektive silver på FM i bänkpress. Emil tar guld på junior NM i styrkelyft . På EM i styrkelyft i svenska Köping deltar Kenta, Ove och Sandra Lönn, Kenta tar brons totalt. På ÅM deltar sexton lyftare där junioren Hannes Immonen debuterar. Marcela tar brons på VM i bänkpress i USA där Kenta tar sitt sjätte guld. Emil slutar fyra på junior EM i styrkelyft med serien 307,5-220-287,5=815kg. Chrille tar silver på veteran EM i styrkelyft. ÅKK har fem deltagare på SFIM i bänkpress i Nykarleby. Sommar RAW firar fem år med nitton deltagare. På EM i bänkpress tar Marcela brons, Sandra guld och Kenta brons. Tre deltagare är med på inofficiella RAW FM i bänkpress. På nordiska mästerskapen i styrkelyft tar både Marcela och Kenta guld och på NM i bänkpress så blir det guld till Marcela, Sandra och Kenta samt brons till Ove. Emil Sundberg debuterar i VM sammanhang på junior VM i styrkelyft och slutar åtta. Årets andra VM debutant var Chrille som tar silver på veteran VM i styrkelyft. Vi har klubbtävling i styrkelyft med sju deltagare. Kenta deltar på VM i styrkelyft i Syd-Afrika och slutar femma. Sandra tar guld på SM i bänkpress. Tjugofem lyftare tävlar på SFIM i styrkelyft varav elva från ÅKK. Året avslutas med en "liten" bänktävling med nio deltagare. Läs verksamhetsberättelsen (pdf).

2009
Också i år var det 22 licensierade lyftare. Vi hade en klubbtävling i januari där bland annat Anton Häggblom debuterade. Christer Gustafsson blir M3 veteran och tar guld på  veteran FM i bänkpress. Emil Sundberg tar guld på junior FM i bänkpress. Både Ove Lehto och Kenneth Sandvik tävlar i -125kg klassen på FM i styrkelyft, Ove vinner sitt trettonde raka guld. Marcela Sandvik tar silver på FM och Sandra guld på SM i styrkelyft. Emil vinner junior FM i styrkelyft med serien 300-180-275=755kg. Marcela, Kenta och Ove deltar på FM i bänkpress. Emil tar NM brons i styrkelyft i Danmark. Christer Gustafsson vinner veteran FM guld i styrkelyft och sätter nordiskt rekord i knäböj. Kenta tar silver på EM i styrkelyft. Elva lyftare deltar på ÅM. Marcela tar brons på VM i bänkpress och Kenta slutar tvåa. Emil slutar sjua på junior EM i Jönköping. Chille tar silver på veteran EM i styrkelyft. Tretton lyftare deltar på Sommar RAW. Marcela och Kenta tar brons och silver på EM i bänkpress. SFIM i bänkpress avgjordes i Ekenäs med totalt tjugofyra deltagare, ÅKK junioren John Lindholm imponerade med 177,5kg i 100kg klassen.  Fem lyftare deltog på en klubbtävling i styrkelyft där Sandra lönn gjorde serien 160-195-165=620kg. Marcela och Kenta åker till Indien och tävlar på VM i styrkelyft. ÅKK tar brons på lag FM i styrkelyft med Ove, Kenta, Emil och Jimmy Pero i laget. Tjugoåtta lyftare deltar på SFIM i styrkelyft som avgörs i Mariehamn. På lag SM i bänkpress klaras Sandra 205kg i bänken, över gällande världsrekord. Läs verksamhetsberättelsen (pdf).

2008
Vi hade tjugotvå aktiva lyftare under året och arrangerade sex tävlingar. Vid klubbtävlingen i början av året deltog nio lyftare, en av dem var debutanten Emil Sundberg som gjorde serien 210-120-230=560kg totalt RAW. Kenny Williams tävlar i Sverige och spräcker äntligen 300kg gränsen i mark genom att klara 306kg. Fem ÅKK juniorer deltar på junior FM i bänkpress där Sebastian Mansnerus och Christoffer Viktorsson tar brons. Jimmy Pero klarar 700kg totalt på en serietävling i Sverige. Ove Lehto och Kent Sandvik tar varsitt guld på FM i styrkelyft medan Marcela Sandvik tar silver. På junior FM i styrkelyft imponerar Kenny Williams och Kim kalmer med serien 285-160-310=730 i 110kg klassen och  215-145-250=610kg i 82,5kg klassen vilket ger guld och brons, Sebastian Mansnerus tar silver i 67,5kg klassen med serien 160-102,5-175=437,5kg och Chistoffer Viktorsson tar silver i 110kg klassen med 190-130-197,5=517,5kg. Kenta och Ove tar sina traditionsenliga guldmedaljer på FM i bänkpress. Kenny tävlar på NM i styrkelyft men bommar ut sej i knäböj. Marcela och Kenta tar varsitt brons på EM i styrkelyft. Tolv lyftare deltar på ÅM. Kenny slutar sjua på junior EM i styrkelyft som avgjordes i Ukraina. Ove tar VM guld i bänkpress och Sandra Lönn tar silver. Tio lyftar deltar på Sommar RAW. Marcela lyckas äntligen efter fyra raka EM silver i bänkpress att ta guld med ett lyft på 110kg och också Sandra tar guld medan Kenta slutar fyra och Ove bommar ut sej. Tjugoåtta lyftare deltar på SFIM i bänkpress i Malax dock endast fem från ÅKK. Det blir sex tävlingsstarer för ÅKK på NM i styrkelyft och bänkpress. Tio lyftare deltat på årets andra klubbtävling i styrkelyft. Marcela och Kenta deltar på VM i styrkelyft. Vi arrangerade SFIM i styrkelyft i Mariehamn med tjugofem deltagare där Ove tävlar i 125kg klassen och Emil fortsatte att imponera. Läs verksamhetsberättelsen (pdf).

2007
En liten nedgång i antalet tävlande noteras då vi under året hade 24 licensierade lyftare. Björn Berg debuterar på årets första klubbtävling där också Pelle Eriksson imponerade med serien 265-200-265=730kg i 125kg klassen. Tre juniorer deltar på junior FM i bänkperss och fem ÅKK-lyftare deltar på FM i styrkelyft. Kenny Williams och Sebastian Mansnerus tar brons på junior FM i styrkelyft medan Kenta och Marcela Sandvik tar varsitt guld på FM i bänkpress. Ove Lehto tar EM guld i styrkelyft. Kenta tar sitt femte raka VM guld i bänkpress med 337,5kg. Sexton lyftare deltar på ÅM. ÅKK deltar med lite styrkedemonstrationer på Ålandsdagarna hölls på Senatstorget i Helsingfors. Christer Gustafsson deltar på veteran EM i styrkelyft. Tolv lyftare deltar på Sommar RAW i bänkpress.  Kenta får hjrätrinfarkt och påbörjar resan ner till -125kg klassen. SFIM i bänkpress avgörs i Malax med fem ÅKK lyftare på plats. Marcela tar sitt fjärde raka EM silver i bänkpress och Ove tar guld. Marcela slutar tolva på VM i styrkelyft och Ove tar brons. ÅKK slutar femma på lag FM i bänkpress och sju ÅKK lyftare deltar på SFIM i styrkelyft. Både Jesper Svanfelt och Kenny Williams jagar under året den magiska 300kg gränsen i marklyft utan att lyckas. Läs verksamhetsberättelsen (pdf).

2006
Klubben har det högsta antalet licensierade lyftare hittills med hela 28 stycken och vi arrangerar sex tävlingar här på hemmaplan! Året inleddes som vanligt med en klubbtävling i styrkelyft där fem av de elva deltagarna är debutanter. Kenny Williams tar brons på junior FM i bänkpress. Vid senior FM i styrkelyft tar Ove Lehto sitt tionde raka guld där också Kenneth Lundsten och Kenneth Sandvik tog varsitt brons. Sebastian Mansnerus och Kenny tar guld och silver på junior FM i styrkelyft medan Christer Gustafsson slutar trea på veteran FM. FM i bänkpress arrangeras av ÅKK, tävlingarna hålls på Idrottsgården med över 100 deltagare. Elva ÅKK lyftare deltar och medaljskörden blir tre guld, två silver och ett brons! Gulden stod Marcela Balogova, Sven-Erik Elfberg och Kenneth Sandvik för, Elis Högnäs och Ove tog varsitt silver medan Kar-Johan Sommarström tar brons. Kenta, Ove och K-J tävlade alla i +125kg klassen och tog alltså slätt där!  Elis Högnäs vinner tävlingen Uppsalas starkaste man. Marcela och Kenta deltar på EM i styrkelyft och slutar fyra respektive tvåa, Kenta får dock guld till slut efter att vinnaren lämnat ett positivt dopingtest. På VM i bänkpress så blir det repris då Kenta också där först slutar tvåa men sedan får guldet i efterhand. Sjutton lyftare deltar på ÅM i styrkelyft där Kim Kalmer debuterar. En skild lista för RAW-rekord dyker upp och bänktävlingen ÅKK sommar RAW arrangeras för första gången ute i Bjärström med fjorton deltagare. Marcela tar sitt tredje raka EM-silver i bänkpress där Kenta bommar ut sej och Ove kniper guldet. SFIM i bänkpress avgjordes i Sibbo med elva ÅKK-lyftare på plats. Marcela och Kenta gifter sej. ÅKK deltar på lag FM i styrkelyft och tar guld för tredje året i rad och dagen efter blir det silver på lag FM i bänkpress där Kenneth Lundsten imponerar med 177,5kg i 75kg klassen. Ove tar VM guld i styrkelyft då VM avgörs i Stavanger med 1070kg totalt. Tjugoen lyftare deltar på SFIM i styrkelyft i Mariehamn där Ove sätter finskt rekord i knäböj med 425kg. Klubben får under året åtta nya domare efter att ha ordnat en kurs här hemma. ÅKK utses av finska förbundet till "Årets klubb" i Finland. Läs verksamhetsberättelsen (pdf).

2005
Klubben håller platsen som landets tredje största klubb med 22 licensierade lyftare. Året inleds med en klubbtävling där nio lyftare deltar. En av SFIs stora namn, Kenneth Tallqvist, avstängs för doping. Kenneth Sandvik och Ove Lehto blir inbjudna till en uppvisningstävling i bänkpress i Nässjö med fem av världens toppnamn på plats. Mikale Dahlström tar guld på junior FM i bänkpress med 140kg i 110kg U20 klassen. Sex lyftare deltar på FM i styrkelyft, Kenta och Ove tar guld och Sven-Erik Elfberg tar brons. På junior och veteran FM i styrkelyft tar Christer Gustafsson silver i 82,5kg M2 klassen och Peter Mattson slutar trea i 75kg U20. Svenne tar brons på FM i bänkpress där Ove och Kenta hämtar hem varsitt guld. Ove tar brons på EM i styrkelyft där också Kenta är med och slutar fyra. Arton lyftare deltar på ÅM i styrkelyft varav två debutanter, Jesper Svanfelt och Kenny Williams som båda imponerade. Vi fixar egna ÅKK-medaljer som skall delas ut på ÅM. SFIM i bänkpress firar tio år och ÅKK arrangerar tävlingen i Mariehamn, tävlingen hålls utomhus på torget och lockar stor publik. De bjuds på rejäl show då nivån på tävlingen var utöver det vanliga, häftigast var Kenta som lyckades med bragden att bättra på sitt eget världsrekord i bänken hela fyra gånger under en och samma tävling, sista rekordnoteringen låg på då otroliga 340kg. Gästlyfare på tävlingen var Marcela Balogova från Tjeckien. Ove börjar lägga upp sin träningsdagbok online och lockar många läsare. Kenta slutar tvåa på EM i bänkpress. Marcela flyttar till Åland och börjar tävla för ÅKK. Klubben tar guld på lag FM i styrkelyft med Kenneth Lundsten, Jon Krogell, Kenta och Ove med i laget. Kenta slutar fyra på VM i styrkelyft i Miami. Ove och Kenta deltar på Örebro KKs Mästarmöte i styrkelyft Ove lyfter mest av alla men slutar tvåa på poäng. VM i bänkpress avgörs i Stockholm, Kenta och Ove tävlar båda i tungvikten och tar där guld respektive brons, tävlingen refereras live i Ålandsradio och Marcela tar silver i damernas 48kg klass. (sidonotering; en för ÅKK ännu okänd Sandra Lönn tar här guld i damernas tungvikt). Tjugosju lyftare deltar på SFIM i styrkelyft i Nykarleby, fjorton av dessa var från ÅKK. Anders Johansson fick stå över tävlingen och hoppa in som domare, ÅKK tar fem guld, två silver och två brons. Läs verksamhetsberättelsen (pdf).

2004
Tjugoen lyftare har tävlingslicens vilket gör klubben till landets tredje största sett till antalet tävlande. Sven-Erik Elfberg och Elis Högnäs tar guld på junior FM i bänkpress, Svenne med 130kg i 60kg klassen och Elis med 210kg i 110kg klassen. Sex lyftare deltar på senior FM i styrkelyft där Ove Lehto sätter europarekord i bänkpress. Elis tar guld på junior FM i styrkelyft. Svenne och Elis tar båda guld på junior NM i styrkelyft med serierna 155-137,5-185=477,5kg och 280-212,5-277,5=770kg. Ove tar brons på EM i styrkelyft. På SFIM i bänkpress i Ekenäs sätter Kenneth Sandvik världsrekord i bänk med 320,5kg och Ove knäcker för första gången 300kg gränsen. Fjorton lyftare deltar på ÅM där Kenta gör 1022,5kg totalt och veteranen Christer Gustafsson gör come-back efter många års frånvaro. Elis deltar på junior EM i styrkelyft nere i Bulgarien och slutar sjua efter en mindre lyckad tävling. Nio deltagare är med på den femte upplagan av Ålands starkaste man. Kenta förvarar EM titeln i bänkpress och NM titeln i styrkelyft. ÅKKs lag bestående av Thomas Mickelsson, Karl-Johan Sommartsröm, Ove och Kenta tar guld på lag FM i styrkelyft. Kenta tar sitt andra VM guld i bänkpress och Ove lyckas ta brons då VM avgörs i USA. Sexton ÅKK-lyftare deltar på SFIM i styrkelyft. ÅKK slutar tvåa i den finska klubbrankingen. Läs verksamhetsberättelsen (pdf).

2003
klubben har tjugoen licensierade lyftare under året. Året inleds med en klubbtävling med hela tretton deltagare varav fem av dessa var debutanter och två av dessa var tjejer! FM-tävlingarna bjuder på framgångar och senior FM i styrkelyft är "en historisk dag för klubben" då  både Ove Lehto och Kennet Sandvik sätter varsitt europarekord i bänkpress, Ove tar sitt sjunde raka FM-guld och tar finskt rekord totalt i 125kg kassen med 972,5kg. Jon Krogell tar silver i 90kg klassen på junior FM i styrkelyft. Vid FM i styrkelyft blir Kenta historisk genom att bli den förste lyftare i Europa att klara 300kg i bänk och han ökar på europarekordet ytterligare till 300,5kg då han senare tar guld på NM i bänkpress. Ove tar brons på EM i styrkelyft och på ÅM så spräcker han för första gången drömgränsen 1000kg totalt efter serien 365-280-365=1010kg. ÅM hade för övrigt hela arton deltagare! Tio ÅKKare deltar på SFIM i bänkpress i Hangö, Ove sätter nordiskt rekord i bänken med 294kg. Starkeman tävlingen arrangeras också detta år med nio tävlande. Karl-Johan Sommarström tar brons i bänkpress på Worls police & fire games i Barcelona. Kenta tar ett överlägset guld på EM i bänkpress med nya europarekordet 310kg.  Kenta vinner NM i styrkelyft och ÅKK deltar på lag FM i bänkpress och slutar trea. VM i styrkelyft avgörs i Danmark och både Ove och Kenta deltar, ett gäng ÅKK supporters åker ner och följer tävlingen på plats, Ove slutar femma på nya nordiska rekordet 1007,5kg totalt medan Kenta tyvärr bommar ut sej i bänken. Ca 180 personer följer SFIM i styrkelyft då tävlingen avgörs på Idrottsgården, tjugotvå lyftare deltar varav femton från ÅKK och Kenta tar 1000kg totalt. Den 7 december tar Kenta sitt första VM guld i bänkpress nere i Slovakien med ett lyft på 317,5kg. "2003 var ÅKKs bästa år någonsin! Förutom att det finns två lyftare på absolut toppnivå så är också bredden stor. Totalt placerade sej ÅKK på tredje plats i Finska Styrkelyftsförbundets ranking över finska klubbar". ÅKK utses av förbundet till Årets klubb i Finland! Läs verksamhetsberättelsen (pdf).

2002
"2002 har varit det mest framgångsrika året för klubben sedan den grundades 1983. Antalet tävlade har varit större än någonsin och framgångarna har varit både fler och större än någonsin de med. Av klubbens totalt 49 antal medlemmar så har sexton deltagit i tävlingar under året, allt ifrån Åländska mästerskapen på hemmaplan till världsmästerskapen i Luxemburg". Årets första händelse är att ÅKKs juniorer plockar fyra medaljer på junior FM i bänkpress. Åtta ÅKK-lyftare deltar på junior- och senior FM i styrkelyft och vilket resulterade i fem medaljer, på seniorsidan så tar Kenneth Lundsten brons i 67,5g klassen med 557,5kg, Ove Lehto vinner 125kg klassen på 952,5kg totalt. Kenneth Sandvik debuterar i FM-sammanhang och gör serien 325-220-260=805kg sammanlagt och slutar fyra. På FM i bänkpress tar både Ove och Kenta guld med 260kg respektive 232,5kg. Thomas Mickelsson tar silver på junior NM i styrkelyft i Danmark med serien 230-162,5-250=642,5kg i 82kg klassen. Kenta representerar Finland för första gången på en internationell tävling då han tar silver på NM i bänkpress. Ove tar silver på EM i styrkelyft som avgörs i Eskilstuna. ÅM arrangerades i Vikingahallen med elva deltagare där Jimmy Pero debuterar och imponerar med 215kg i mark i 90kg klassen. Också John Clemes är debutant, han slutade tvåa efter Elis Högnäs i 110kg klassen med serien 240-150-250=630kg. Vi hade klubbkamp i friidrott och arrangerade Ålands starkaste man. Nio ÅKK-lyftare deltar på SFIM i bänkpress. En internationell strongmantväling arrangeras i Mariehamn, Ove finns med som lokal representant. Ove och Kenta deltar på EM i bänkpress i Tjeckien. Elis äter 19st korv med bröd. Ekenäs arrangerar SFIM i styrkelyft där ÅKK deltar med ett stort lag. Kenta tar brons på VM i bänkpress genom att klara 287,5kg, klubbens första VM medalj! ÅKK får utmärkelsen "årets lag" på den Åländska idrottsgalan. idrottsgården öppnar igen efter renoveringen. Pelle Eriksson fixar vår nya logo och både skjortor och dräkter trycks upp. Klubben registrerar domännamnet kraftsport.nu till sin nya hemsida. Läs verksamhetsberättelsen (pdf).

2001
Idrottsgården renoveras och ÅKK fixar en temporär träningslokal ute i Norrböle. Flertalet FM-starter både på junior och seniorsidan, bland annat så tog Elis Högnäs guld på junior FM i bänkpress, 100kg U20, med ett lyft på 162,5kg. Elis deltog också på junior NM i Norge men bommade tyvärr ut sej. Nio lyftare deltar på SFIM i bänkpress i Kristinestad där Sven-Erik Elfberg tävlingsdebuterar. ÅM arrangerades på Vikingahallen där åtta lyftare deltog, en debutant fanns med i +125kg klassen, det var Kenneth Sandvik som gjorde 790kg totalt. Ålands starkaste man arrangeras i samband med Rockoff med sju deltagare, publiken uppskattades till ca. 700 personer. Ove Lehto deltar på EM i bänkpress, VM i styrkelyft och på Mästarmöte i Örebro. VM avgjordes i finska Sotkamo och sju ÅKKare åkte med upp som supporters, han slutade sexa i 125kg klassen med serien 350-247,5-350=947,5kg. Nio ÅKK-lyftare deltar på SFIM i styrkelyft där Jonas Pensar debuterade i -125kg klassen med 662,5kg totalt. Läs verksamhetsberättelsen (pdf). Läs lite mer om ÅM 2001 där Kenta debuterade.

2000
"Verksamhetsåret 2000 har det varit stor aktivitet i ÅKK, både tävlings och träningsmässigt. Juniorerna går snabbt framåt och seniorerna tränar på bra, vilket givit fina resultat vid SFI och FM tävlingar. Dessutom har ÅKK börjat intressera sig allt mera för de populära starkeman-tävlingarna och har arrangerat Ålands första starkeman tävling någonsin under året". FM deltagandet var rekordstort med med elva FM-starter. Nykarleby arrangerar SFIM i bänkpress med fem ÅKK-lyftare. ÅM hade endast fyra deltagare Linda Rosbäck, Jon Krogell, Elis Högnäs och Ove Lehto. Tävlingen "Världens starkaste ålänning" arrangerades som visade sej vara ett uppskattat inslag med nio deltagare, bland annat Kenneth Sandvik. Vinnare var Ove Lehto. Ove tar också klubbens första internationella senior medalj då han knep bronset på EM i bänkpress. Åtta ÅKK-lyftare deltog på SFIM i styrkelyft i Ekenäs där bland annat Karl-Johan Sommarstörm gjorde bra ifrån sej med serien 272,5-180-282,5=735kg. Det arrangerades domarkurs här hemma på Åland vilket resulterade i sex nya domare. Läs verksamhetsberättelsen (pdf). Läs Om Lindas junior FM i styrkelyft.

1999
"Verksamhetsåret 1999 har åter igen varit mycket bra för Ålands Kraftsportklubb, både tävlingsmässigt och intressemässigt. Antalet tränande i salen har varit bättre än på länge och framför allt mycket unga personer, så det ser bra ut inför framtiden". Flera FM starter både på junior- och seniorsidan. Ove Lehto deltog på de på EM och VM i styrkelyft och slutar åtta respektive sjua. Nio lyftare deltar på ÅM där bland annat Chritsian Linde deltog efter många års tävlingsfrånvaro. SFIM i styrkelyft hölls i Mariehamn med fjorton deltagare varav sex från ÅKK, juniorerna Jon Krogell och Elis Högnäs imponerar med 540kg respektive 615kg i 90 och 100kg klasserna. Ove deltar på VM i bänkpress och slutar nia i +125kg klassen med 250kg. Klubbens första hemsida ser dagens ljus. Läs verksamhetsberättelsen (pdf). Läs om SFIM i styrkelyft.

1998
Klubben hade fyra FM-starter, Kenneth Lundsten på junior FM i styrkelyft, Mikael Wahlbek och Ove Lehto på senior FM i styrkelyft och Ove på FM i bänkpress. Tre lyftare deltog på SFIM i bänkpress och på ÅM i början av juni fanns tre debutanter med i startlistan, Jimmy Sudblom, Jon Krogell och Johan Lehto. ÅKK deltar med sju lyftare på SFIM i styrkelyft i Ekenäs, för första gången i klubbens historia så fanns en dam med, det var Linds Rosbäck som gjorde serien 115-62,5-155 där marken mar finskt juniorrekord i 75kg klassen.  Ove deltog på VM i bänkpress men bommar tyvärr ut sej. "Under 1998 har flera nya juniorer börjat träna styrkelyft och Ove Lehto verkar ha en säker plats i landslaget så ÅKK ser ljust på framtiden". Läs verksamhetsberättelsen (pdf).

1997
Karl-Johan Sommarström deltar på junior FM i styrkelyft och tar brons i 110kg klassen med serien 237,5-145-235=617,5kg. Ove Lehto tar silver på senior FM i styrkelyft, det visar sej senare vara guld då segraren åkte fast i ett dopingtest. Finland väljer att inte skicka något lag till EM på grund av fyra positiva dopingtest vid FM tävlingarna. ÅM, som också var en klubbkamp mot Ekenäs, lockade sex ÅKK-lyftare, bland annat debuterade Elis Högnäs. Ove fick med kort varsel åka på EM i bänkpress i Göteborg och slutar fyra i 125kg klassen. ÅKK arrangerar SFIM i styrkelyft med femton deltagare. Kenneth Lundsten och Tomas Mickelsson debuterar i 75kg klassen, Kenneth satte tre åländska juniorrekord med 175-112,5-175=462,5kg. Ove raderar ut Lasse Johanssons fjorton år gamla åländska rekord med 852,5kg totalt i 125kg klassen. Läs verksamhetsberättelsen (pdf). Läs också om Oves första senior FM guld.

1996
Ove Lehto och Mikael Wahlbeck deltog på senior FM i styrkelyft, Ove tog brons i 110kg klassen och Micke femma i 75kg klassen.  Man var på klubbkamp till Uppsala och Ove var på FM i bänkpress där han slutade femma. ÅKK hade två deltagare på SFIM i bänkpress i Ekenäs och årets ÅM hade endast tre deltagare, Anders Johansson, Karl-Johan Sommarstörm och Ove Lehto. Fyra ÅKK-lyftare deltog på SFIM i styrkelyft som avgjordes i Kristinestad. Läs verksamhetsberättelsen (pdf).

1995
Ett händelserikt år som beskrivs som det "tävlingsresultatmässigt allra bästa året hittills för ÅKK". Mycket handlade om Ove Lehto som blev klubbens förste finska mästare i och med guld på junior FM i styrkelyft. Han fortsatte året med att ta guld också på nordiska junior mästerskapen i styrkelyft men "årets största händelse" var ändå när han senare på året deltog på junior VM i Indien där lyckades sätta personbästa med serien 282,5-200-315=797,5kg i 100kg klassen vilket räckte till VM silver! ÅM lockade fem lyftare, Dan Haldin satte åländskt rekord i 67,5kg klassen med 182,5kg i knäböj, 212,5kg i mark och 500kg totalt. Karl-Johan Sommarstörm debuterade i tävlingssammanhang i 82,5kg klassen. SFIM i bänkpress arrangerades för fösta gången, tävlingen hölls i Mariehamn med 21 deltagare. Fyra lyftare deltog på SFIM i styrkelyft där Mikael Wahlbeck presterade bra i 75kg klassen med serien 220-145-270=635kg. Verksamhetsberättelsen för 1990-1995 hittar du här (pdf). Läs mer om Oves J-VM tävling här. Läs mera om bänk SFIM här.

1994
"Verksamhetsåret 1994 har nog vait det bästa genom tiderna för ÅKK. Klubben har tagit hem tre FMsilver och ett landslagsuppdrag för juniorer U-23. Dessutom var ÅKK bästa klubb på årets upplaga av SFI-mästerskapen." FM medaljerna stod Ove Lehto och Christer Gustafsson för, Ove i junior FM i både styrkelyft och bänkpress och Christer i veteran FM i styrkelyft. Ove deltog på junior NM i styrelyft i Norge men det blev ingen lyckad tävling för honom och han slutade fyra. Sex ÅKK lyftare deltog på SFIM i styrkelyft, Ove blev tävlingens bäste lyftare med serien 280-185-300=765kg i 90kg klassen. Verksamhetsberättelsen för 1990-1995 hittar du här (pdf).

1993
Nio lyftare deltog på ÅM i styrkelyft, bland annat Peller Eriksson som gjorde serien 192,5-130-205=527,5kg i 100kg klassen. Christer Gustafsson tog silver i 82,5kg klassen på veteran FM 602.5kg totalt. Sju ÅKK lyftare deltog på SFIM och alla gjorde bra ifrån sej, dock "överglänste" Ove Lehto allt genom att göra serien 257,5-165-290=712,5kg i 100kg klassen "och tog därmed steget in i landseliten och landslaget". Verksamhetsberättelsen för 1990-1995 hittar du här (pdf).

1992
Klubben fyller tio år och Ove Lehto tar silver i 90kg klassen på junior FM i styrkelyft med serien 235-152,5-262,5=650. Sju lyftare deltog på ÅM där Anders Johansson debuterade i 75kg kassen med serien 140-85-190=415kg. SFIM gick i Kristinestad där tog Dan Haldin guld medan Ove fortsatte att imponera genom att sätta fyra åländska senior rekord med 667,5kg totalt. Samtliga av klubbens licensierade lyftare kallades till dopingtest, samtliga var negativa. Verksamhetsberättelsen för 1990-1995 hittar du här (pdf).

1991
Ett mera händelserikt år då man arrangerade både ÅM och en klubbkamp mot Ekenäs, "där Ekenäs uteblev". ÅM hade sex deltagare, bland annat imponerade Mikael Wahlbeck i 75kg klassen med nytt åländskt junior rekord i bänk på 117,5kg. Ove Lehto och Jonas Gripenberg satte båda åländska rekord på klubbtävlingen, Ove med 147,5kg i bänken och Jonas med 262,5kg i mark. Christer Gustafsson deltog på veteran FM i styrkelyft. Verksamhetsberättelsen för 1990-1995 hittar du här (pdf).

1990
Året betecknas som ett ganska händelsefattigt år, endast en inofficeill tävling arrangerades här hemma. Fem lyftare deltog på SFIM i styrkelyft i Ekensä där Ove Lehto för första gången dyker upp i resultatlistan. Han gjorde serien 205-135-235=575kg i 82,5kg klassen 18år gammal. Han satte även SFI-rekord i bänken i ett fjärde lyft på 138kg. Verksamhetsberättelsen för 1990-1995 hittar du här (pdf).

1989
"1989 har varit ett bra år om man ser till tävlingsframgångarna. Tyvärr börjar man sen en nedåtgående trend inom sporten". DM lockade sju deltagare, man hade klubbkamp mot Ekenäs och Jonas Gripenberg och Dan Haldin deltog på junior FM i styrkelyft som avgjordes i Ekenäs. Jonas tog brons i 82,5kg klassen med serien 190-107,5-215=512,5kg. SFIM arrangerades i Mariehman, Jonas imponerade också där med 240kg i marklyft, det stora dragplåstret var dock IF Länkens femfaldige världsmästare Jarmo Virtanen som gjorde serien 315-180-325=820kg i 90kg klassen. Läs årsberättelsen här, del1, del2, del3.

1988
Antalet tävlingar fortsatte att vara bra och man  ser lite ljusare på framtiden i och med att flera juniorer tävlat intensivt, bland annat Jonas Gripenberg och Dan Haldin gjorde flera tävlingar under året och satte ett stort antal nya juniorrekord. Klubben fick sin andre domare av första klass nationell i och med Åke Björklund och man ser fram emot att få arrangera någon "större tävling". Läs årsberättelsen här, del1, del2, del3, del4, del5.

1987
Det var ett tävlingsintensivt år med DM, klubbkamper och SFIM, man hade också träningsläger och arrangerade domarkurser samt hade tävlande i bodybuilding. Man konstaterar dock att "Tyvärr visar det sej att det är en ganska liten "klick" som står för verksamheten". Bland de vassare resultaten under året stod Peter Hellsten och Erik Öström för med serierna 245-137,5-242,5=625kg respektiver 260-175-275=710kg gjorda på SFIM. Läs årsberättelsen här, del1, del2, del3, del4, del5, del6.

1986
Man arrangerade DM där det slogs flera Åländska rekord, bland annat av Christer Gustafsson som tog 615kg totalt i 82,5kg klassen och Erik Öström som drog 260kg i mark och fick ihop 670kg totalt. klubbkampen uteblev då "de svenska lyftarna belagts med internationellt tävlingsförbud". SFIM gick i Ekenäs med fem ÅKK lyftare och klubben fick sin första nationella domare av 1 klass i och med Hasse Mattson. Man hade också lite bodybuilding verksamhet. Läs årsberättelsen, del1, del2.

1985
Klubbens första FM-deltagande kom i och med Tomy Nordlund och Lasse Johansson deltog. Junioren Tommy slutade sjua med serien 215-132,5-240=587,5kg medan veteranen Lasse blev utan resultat efter bom på 320kg i knäböj. Man arrangerade DM och deltog på SFIM och två klubbkamper. Peter Hellsten fortsatte att imponera genom att vara nära att kvala in till senior FM efter att ha gjort serien 250-130-235=605kg på en av klubbtävlingarna. Läs årsberättelsen, del1, del2. Läs om Tommys junior FM.

1984
Betecknas efter de föregående årens stortävlingar här på Åland som ett mellanår ur aktivitetssynpunkt, trotts det så arrangerades DM med sju deltagare där bland annat Erik Öström gjorde serien 247,5-170-250=667,5kg i 100kg klassen. Man deltog också i en klubbkamp  där flera andra finska klubbar inbjudits, bland deltagarna fanns en ung Jarmo Virtanen från IF Länken som gjorde 732,5kg i 90kg klassen. SFIM gick i Kristinestad och tre ÅKK-lyftare deltog, en av dem var junioren Tommy Nordlund som gjorde serien 207,5-125-240=572,5kg i 90kg klassen. I 75kg klassen imponerade Peter Hellsten med 215-125-235=574kg. Man hoppas på att någon av klubbens lyftare skall kvala till FM under nästa år. Läs årsberättelsen, del1, del2.

1983
"Ålands Kraftsportklubb bildades i slutet av november 1982 drygt en månad efter vår första stortävling NM för U23. Efter en väl genomförd tävling arrangörsmässigt fick vi blodad tand och beslöt att bilda en egen klubb". Klubbens första år vad fyld av aktiviteter, man arrangerade bland annat  nybörjarkurser bodybuilding, hade distriktsmästerskap, arrangerade en klubbkamp och deltog i ytterligare två samt deltog på SFIM i styrkelyft. Höjdpunkten under året var dock att man var arrangör för Europamästerskapen i styrkelyft för seniorer! Läs årsberättelsen här, del1, del2. Läs också om EM-tävlingarna här.

1982
Den 18 november 1982, klockan 20:00 samlades fjorton personer på Vikingahallen för att hålla det möte där man bildade föreningen Ålands Kraftsportklubb. Man beslöt att styrelsen skulle bestå av ordförande samt 5 ledamöter, till ordförande valdes Jan-Arthur Larsson, sekreterare Åke Björklund, Kassör Erik Öström och till ledamöter Hans Mattsson, Christian Linde samt Jonny Nordman. Man utsåg också Christian Linde till speciell PR-man. Övriga ärenden som togs upp var bland annat klubbens färger, funderingar på att ordna "Ålands starkaste person" samt att man hoppades att junioren Tommy Nordlund skulle kvala in till junior FM under följande år. Läs protokollet från mötet, del1, del2.

Fram tills 1982 så var lyftarna en undersektion till Mariehamns IFK, Kraftsportsektionen, och i årsberättelsen för 1982 så skriver man bland annat "Under den senare hälften av året höjdes tongångarna på att medlemmarna i Kraftsportsektionen skulle starta en egen förening. Detta p. g.a. att många på landsbygden icke vill tillhöra MIFK." man konstaterar också att "Under det gågna året så har kraftsporthallen i Idrottsgården blivit större, samt snyggats upp en del". Läs hela årsberättelsen här. Av någon anledning så nämns inte någonstans att man i mitten av november arrangerade Nordiska juniormästerskap i styrkelyft i Mariehamn, läs lite om dessa tävlingar här.

1981

Årsberättelsen listar resultat för Distriktsmästerskapen i styrkelyft som hölls den 24 april samt en Klubbkamp mot Skövde och Falköpng . En av deltagarna var Christer Gustafsson som tävlade i 82,5kg klassen där han gjorde serien 190-115-212,5=517,5kg. Läs årsberättelsen här, del1, del2. Det hölls även SFIM i styrkelyft i Mariehamn i november, läs om tävlingarna här.

1980
DM hölls i samband med klubbkampen där det noterades sju Åländska rekord, bland annat Hasse Mattsson som gjorde serien 190-135-215=540kg i 82,5kg klassen. Läs årsberättelsen här.

1979
Också här hölls DM i samband med klubbkampen, en av deltagarna för MIFK var Danny Lindqvist i 75kg klassen, han gjorde serien 135-107,5-205=447,5kg. Läs årsberättelsen här.

1978
DM i styrkelyft hölls den 29 april på Idrottsgården. Man hade licencierade domare från fastlandet på plats, nio lyftare deltog och sex åländska rekord noterades. Bland annat så tog Christer Gustafsson 155kg i knöböjning i 75kg klassen, Danny Lindqvist drog 195kg i mark i samma klass och Hasse Mattsson tog 125kg i bänken i 82,5kg klassen. Läs årsberättelsen här, del1, del2.

1977
SFI-mästerskap hölls i Marehamn med ett tjugotal deltagare, tre från IFK. Dock så noterar man att "brist på tävlingsrutin gjorde att endast en IFK-lyftare placerade sej", det var Christer Gustafsson som tävlade i 67,5kg klassen där han gjorde 140-95-190=425kg. Höjdpunkten under dagen var dock den svenske kroppsbyggaren Ehrling Wahlgrens show. Kraftsportsektionen hade också boxning som verksamhet och man konstaterar att boxarna tränade ivrigt och att höjdpunkten va en boxningsgala i samband med en fotbollsmatch. Läs årsberättelsen här.

1976
Sektionen gick fram till och med nu under namnet Tyngdlyftningssektionen, men detta byttes alltså sedan ut mot Kraftsportsektionen. Man konstaterar också att "Intresset för tyngdlyftning var svagt, men däremot var det mera fart på intresset för styrkelyft. Tre lyftare deltog på SFIM och DM lockade åtta deltagare, vassast där var Torolof Sjölund i 100kg klassen med serien 190-115-215=520kg. Läs årsberättelsen här. Läs om DM, de första åländska mästerskapen i styrkelyft, här.

1975
Man konstaterar att "Till SFI-mästerskapen i tyngdlyftning reste endast en representant vilket i stort sett kan tas som ett bevis för att tyngdlyftningens saga är all inom sektionen och att den framtida verksamhetsformen är styrkelyft". Tyngdlyftaren var Kurt Jansson som tävlade i 110kg klassen och hade serien 85-125=210kg. Läs årsberättelsen här.

1974
Sektionens lyftare deltog på fyra tävlingar under året, två tyngdlyftning och två styrkelyft. Man arrangerade SFIs första styrkelyftsmästerkap i Mariehamn, där det blev dubbelseger i 110kg klassen genom Lars Johansson och Kurt Jansson. Läs årsberättelsen här, del1, del2. Läs mer om SFIM här.

1973
"Verksamheten har till största delen bestått av träning då de flesta är nybörjare" men vid SFI-mästerskapen i tyngdlyftning så deltog Yngve Mårtensson och Kurt Jansson. Läs årsberättelsen här.

Vi har inte kunnat hitta någon tidigare dokumenterad verksamhet för kraftsporten på Åland, men om någon har information så tar vi gärna emot den!

Före 1973

Här kan man läsa lite om kraftsporten på Åland före 1973, berättat av en av klubbens grundare Janne Larssson

WWW.KRAFTSPORT.NU