Nostallgitrippen
Här har jag tänkt lägga ut lite kul grejer från den åländska kraftsportshistorian. Innehållet kommer att uppdateras någon gång då och då, om du har förslag på något som du tycker skulle passa här så får du gärna komma med förslag!

Klicka på bilderna för att se en större version. OBS! Bilderna är rätt stora, så bredband och rejäl upplösning på skärmen är att rekommendera. Du kan också högerklicka på bilderna och välja "Spara som..." för att ladda ner bilderna till din dator och titta på dem i ett bildbehandlingsprogram med möjlighet att zooma.
 


Tillbaka till ÅKKs hemsida, www.kraftsport.nu

Besök Ålands två lokaltidningar

 
 
 
  Bengt "Fimpen" Lindberg besöker Åland 23 mars 1982
   Bengt "Fimpen" Lindberg som senare skulle komma att bli fyrfaldig handikapp OS-guldmedaljör i bänkpress besökte Åland för 25 år sedan. Det var Ålands motionsförbund som hade tagit hit honom för att inspirera handikappade på Åland att träna regelbundet. Han tävlade tydligen också på icke handikapp tävlingar och gjorde bra ifrån sej. OS-meriter: guld 1980  +85kg klassen, 1984 +95kg klassen, 1988 +95kg klassen och 1992 +100kg klassen.
   I texten står det att han han gjort 263,5kg som bäst (mars 1982) men att han siktade på 300kg. Jag vet inte hur mycket han lyckades göra innan han slutade, om någon vet mera om honom så kan ni väll slänga in ett par rader på forumet!
   Enligt uppgifter jag hittat på nätet så bor han idag i Uppsala, tränar inget alls p. g. a. axelskada utan spelar mest musik med sitt Bluesband KRYMPLINGS.

Den 22 november 2007 var Fimpen Lindberg själv in på vårat forum och skrev några rader:
"Hejsan Åland!
nja, 300kg blev det inte OS-84, men väl 275kg. uppladdningen inför OS -84 var perfekt, och 2veckor före(sista tunga passet) lyckades jag få upp 295kg och såg med tillförsikt fram-emot OS.
Det visade sig att domarna var "stenhårda" så våran coach vägrade att låta mig starta på ca 275kg som jag hade räknat med. På den tiden var jag ganska outstanding och ett lyft på 230kg hade bärgat guldet. Efter en del diskussioner så fick jag starta på 252,5. Varför det då? Jo, då slog jag OS-rek. direkt, ja det gick ju hur lätt som helst och jag höjde då till 275 i andra, som oxo var hur lätt som helst, och sen var ju saken klar 300 i sista!!! Ja, jag hade vikten halvvägs upp i 3:e och i rek-försöket!!!! Men det förstår ni ju själva 25kg:s höjningar på dom vikterna??????
I efterhand om jag tänkt mej för så skulle jag ha gått på 287,5kg(Lasse Hedlund hade tror jag nått rek. på 285 eller 286).
Ja sen då? Jo då, OS-guld -80, -84, -88, -92. samt 10WM-12EM o.s.v
Och nu då? Ja allt har ju sitt pris(axlarna), men jag ser tillbaka på 27 underbara idrottsår, där jag fått så mycket tillbaka och fått så mycket kompisar (er b.l.a) runt om i världen, så det har varit värt allt, och nu det här med musiken, ojojoj!!!
Om ni ska ha nån riktigt "tung boogie bluesrock" på någon fest eller så, så tveka inte!!! Boka oss och ni kommer att få minst 300kg "boogietryck" hahaha. kolla in www.krymplings.com
thats all folks!
"dont forget the boogie"
yours FIMPEN LINDBERG"

Läs vad som stod i Ålandstidningen efter hans besök 1982.
 
 

 
 
 
 
SFI mästerskap i styrkelyft 28-29 november 1981, Mariehamn

   För 25 år sedan slogs det världsrekord i marklyft på Idrottsgården i Mariehamn då SFIM i styrkelyft avgjordes. Det var IF Länkens Raimo Välineva som i ett fjärde lyft klämde i med 322,5kg, vikt 73,9kg. Året efter bättrade han på rekordet till 325kg vilket stod sej till 1985. Raimo finns dock fortfarande med i världsrekordlistorna, närmare bestämt  i 67,5kg klassen för veteraner 40år, med ett lyft på 292,5kg från 1986. I samma klass tävlade också Raimos systerson och adept Jarmo Virtanen, senare niofaldig världsmästare och faktiskt också innehavare av samma världsrekord vid två tillfällen, samt Vasas Magnus Häggblom som vi förhoppningsvis får se på lavan också under årets SFIM (25/11 2006).
   I 110kg klassen tävlade Sibbos Reijo Kiviranta, nykorad världsmästare i klassen. Han gjorde serien 320-210-320 och slutade på 850kg sammanlagt, ett bra resultat, men ändå 70kg sämre än VM guld serien.
   Ett annat namn som kanske många känner igen i listorna är Jari Tähtinen, han tävlade då också han för Sibbo. Idag är han bl. a. records registrar för IPF och ser till att världsrekordlistorna hålls uppdaterade.
   Åland hade tre egna lyftare med, Benny Bergman, Åke Björklund och Lasse Johansson. De tävlade för MIFK då ÅKK ännu inte var bildat.
   Läs lite om vad som stod i tidningarna om tävlingarna och rekordet.
Se resultatistorna från tävlingen.
 

Nya Åland 27 nov 1981
Ålandstidningen 27 nov 1981
Nya Åland 1 dec 1981
Ålandstidningen 1 dec 1981
Ålandstidningen 1 dec 1981
Ålandstidningen 1 dec 1981
 
 
 
  Första Åländska mästerskapen i styrkelyft, 4 maj 1976
 
  Årets ÅM närmar sej, då kanske det kan vara intressant att kasta ett öga i backspegeln... För 30 år sedan hölls de första åländska mästerskapen i styrkelyft (rätta mej om jag har fel, men detta vad de tidigaste rapporterna jag kunnat hitta). Redan då var man noggrann med att påpeka att styrkelyft och tyngdlyftning var två helt skilda saker, men en del begrepp verkade fortfarande vara lite luddiga, uttryck som "knälyftet" och "markpressen" känns kanske lite komiska idag.
   En kul grej är att en av deltagarna var Christer Gustafsson som fortfarande är aktiv lyftare och förhoppningsvis så skall han vara med på årets ÅM i början av juni, alltså 30år efter debuten.
   För er som tränar på Idrottsgården så kan det vara kul att ta en titt på bilden i artikeln, gummivikterna där finns kvar än idag och ser nästan ut som nya!
 
 
 

Ålandstidningen tisdagen den 4 maj 1976

 
 
 
 
Ove Lehto tar sitt första senior FM guld i styrkelyft,  mars 1997
   Årets FM i styrkelyft närmar sej och en intressant sak att hålla i minnet angående dessa tävlingar är att Ove Lehto här har möjlighet att ta sitt tionde raka senior FM guld. Han gjorde sin första tävling i styrkelyft redan 1990 och under de följande åren plockade han flera titlar som junior. Det första senior FM guldet kom 1997 då FM i styrkelyft avgjordes uppe i Sotkamo. Han fick dock aldrig kliva överst på pallen och hämta guldet då han från början såg ut att vara tvåa i 110kg klassen där han tävlade detta med serien 305kg i knäböj, 215kg i bänkpress, 330kg i mark och totalt 850kg. Det visade sej dock att vinnaren lämnade ett positivt dopingtest efter tävlingarna och efter ett tag fråntogs han sin medalj och Ove fick guldet. Här nedan kan du läsa vad som stod i Ålandstidningen direkt efter tävlingarna.
   Se resultatlistor från tävlingarna.
 

Ålandstidningen 7 mars 97

 
 
 
 
Kenneth "Kenta" Sandvik tävlar i FM kval i bodybuilding, oktober 1998
Kenta är just nu högaktuell i och med VM i styrkelyft som just avgjorts och VM i bänkpress om ett par veckor. Han är ju som bekant en av de bästa lyftarna i världen just nu, men det är faktiskt inte så många år sedan som han siktade på en helt annan karriär nämligen bodybuilding. Under flera månader 1998 gick han på hård diet tillsammans med minst lika hård träning med siktet inställt på en FM kvaltävling i Lahtis den 24 oktober. Här kan du läsa lite om vad som skevs i tidningarna inför och efter tävlingen.
   Ytterligare två åländska kroppsbyggare tävlade i princip samtidigt, Fredrik Pettersson och flickvännen Linda Nordberg. De bodde i Sverige och kvalade till SM där de tävlade samma helg som Kenta, här kan du också läsa lite om deras förberedelser och tävlingar.
   Se några bilder på Kenta i tävlingsform, han deltog också med några av dessa bilder i tidningen B&Ks fototävling och tog hem första pris.

 
Nya Åland 16 okt 98
Ålandstidningen 21 okt 98

 
Nya Åland 16 okt 98
Ålandstidningen 21 okt 98
Nya Åland 26 okt 98
Ålandstidningen 26 okt 98

 
 
 
 
 
Christian "Krille" Linde gör åländskt (världs?) rekord i nakenböj på G, fredagen den 3 december 1993
På hösten 1993 var det inte mycket fart på det åländska kroglivet en vanlig fredag kväll. I ett försök att locka ut folk gjordes en satsning på ett nytt koncept under namnet "G" i nattklubben Medleys lokaler (idag Alvas bar). I tidningsannonser för invigningen utlovades bland annat live musik, happy hours i baren, komik och inte minst Åländskt rekordförsök i knäböj.
   Jag var inte själv på plats och bevittnade detta, men jag har fått följande berättat för mej: Ingen visste inför fredagen vad det hela gick ut på och på träning den kvällen diskuterades det livligt i salen. Man misstänkte att Krille hade något med saken att göra, men han förnekade allt. När träningspasset var slut så fick han dock bekänna färg när han började bära ut vikter och ställning till bilen, han var "rekordmannen". Sent på kvällen stod stången lastad med 190kg i strålkastar ljuset på scenen och ingen i publiken fattade riktigt vad som skulle hända. In kommer Krille i bästa Rocky stil med musiken dunkande ur högtalarna iklädd en badrock och tar några varv på dansgolvet innan han går fram mot stången och drar av sej rocken. Under hade han som ni kan se inte så mycket... Till publikens vrål, applåder och gapskratt gjorde han sedan en djup och fin knäböj innan han lämnade scenen. Ett nytt åländskt (världs?) rekord i nakenböj var därmed ett faktum. Är det någon som sett eller hört talas om något liknande så får ni gärna slänga in en rad på forumet! Nämnas kan att uppvärmningen inför lyftet bestod av några reps med en kille sittande på axlarna bakom scenen. Vikten låg vid tillfället strax under 90kg.
   Ännu en sak som hör till denna historia är att man också i annonserna inför följande G utlovade rekordförsök i knäböj. Vilda rykten gick på stan att det nu skulle vara en tjej som skulle göra om Lindes bedrift. Jag vet inte hur många som lockades dit av detta, men jag misstänker att de blev aningen besvikna när det visade sej vara en svensexa där offret iförd tight kroppsdräkt fick göra ett uppvisningslyft.
 
Ålandstidningen 7 december 1993
Ålandstidningen 7 december 1993

SFI mästerskap i bänkpress 6 maj 1995, Mariehamn
SFI mästerskapen i bänkpress firar 10 års jubileum i år då tävlingarna går av stapeln här i Mariehamn den 16 juli. I och med detta kan det kanske vara lite kul att ta en titt på den första upplagan som gick den 6 maj 1995 också det i Mariehamn.
   Det stora dragplåstret inför dessa tävlingar var IF Länkens då åttafaldige världsmästare i styrkelyft, Jarmo Virtanen (han tog sitt nionde VM guld senare det året när VM avgjordes i Björneborg, Finland). Han var dock nära att bomma starten då han missade avstigningen från färjan och fick åka en extra sväng till Sverige. Förhoppningsvis skall vi få se honom här i Mariehamn också i år, då inte som tävlade utan som coach åt sambon och landslagslyfterskan Maria Koskinen. Fokus var också på ÅKKs Ove Lehto som i form av nybliven nordisk juniormästare i styrkelyft hade siktet inställt på att fixa 200kg gränsen i 100kg klassen, han fick dock nöja sej med 195kg den gången. Tävlingen drog ca 20 deltagare varav fem ÅKK lyftare, KK Eken hade hela tio lyftare med!
   Läs lite om tävlingarna i klippen här nedan. En kul grej att kolla på: Oves skor på Ålandstidningens bild...
   Se resultatlistorna.
 
Ålandstidningen 8 maj 1995
Nya Åland 8 maj 1995
Hufvudstadsbladet maj 1995
Sport pressen 1995
 
 
 
 
Junior NM i styrkelyft 14 november 1982, Mariehamn.
  
Lite av en slump gjorde att de första nordiska mästerskapen i styrkelyft för juniorer hamnade på Åland efter att de tänkta arrangörerna Hyvinges kraftklubb upphörde med sin verksamhet. Detta innebar ändrat datum vilket gjorde Norrmännen sura och de kom inte i protest, inga danskar hade klarat kvalgränserna och Island dök inte heller upp vilket betyder att det endast var deltagare från Sverige och Finland med, dock inga ålänningar. Totalt tjugo lyftare tävlade och flera kända namn fanns med. Från Finland bland annat Jarmo Virtanen som senare blev niofaldig världsmästare, Kyösti Vilmi också han flerfaldig världsmästare, Harri Hagfors som ofta finns med som landslagscoach för de finska lyftarna på större tävlingar idag och också själv är aktiv veteran lyftare.  Från Sverige var t. ex. Johan Westerberg med,  han har sedan dess bland annat hunnit vara med att vara landslagscoach i Danmark, Peter Swedin som bara ca en månad efter denna tävling satte svenskt juniorrekord i bänken med 228kg i 110kg klassen, ett rekord som står sej än idag! Stefan Nentis knäböj på 270kg från denna tävling är fortfarande Nordsikt juniorrekord i knäböj och han har även flera nordiska rekord bland annat totalt både i 67,5 och 75 kg klassen. Yngve Gustavsson har också han fortsatt och har bland annat svenska veteranrekord i +125kg klassen. Också Göran Henrysson har en del tunga meriter efter detta, bland annat ett par EM gud -83 och -84.
   Som ni kanske ser när ni läser igenom artiklarna så hör de åländska kraftsportarna fortfarande under MIFK. Man bildade i slutet av november ÅKK och när de åländska lyftarna tävlade på SFIM i Hangö i mitten av december så var det första gången de tävlade för ÅKK.
   Läs lite om vad som stod i tidningarna före och efter tävlingarna här nedan.
   Se resultatlistorna från tävlingen (stort tack till Jari Tähtinen som ordnade fram dessa!)
   Detta var alltså lite om junior NM, om du är sugen på lite info om seniorernas NM 1982 som hölls i Finland (Esbo) 18-19 oktober, så  hittar du resultatlistorna här.
 

Nya Åland fredag 12 november 1982
Ålandstidningen torsdag 11 november 1982
Ålandstidningen tisdag 16 november 1982

Junior FM i styrkelyft 23 - 24 mars 1985
Årets FM tävlingar närmar sej och ÅKK kommer att ha flera lyftare på olika nivåer med. Det kan då vara intressant att titta tillbaka på det allra första åländska deltagandet i ett styrkelyfts FM. Det är i år exakt 20 år sedan den då 21årige Tommy Nordlund som förste ålänning ställde upp i junior FM i styrkelyft. Han tävlade i 90kg klassen för juniorer U23 och placerade sej sjua med serien 215-132,5-240 och 587,5kg totalt. Se resultatlistorna från tävlingen (klicka på fliken 85 i nedre kanten).
Nästa FM deltagande kom först på FM för 20 åringar 1989 då Dan Haldin och Jonas Gripenberg, som tog brons i 82,5kg klassen, deltog.
Ytterligare en sak som gör detta intressant är att Tommy återigen är FM aktuell. Nu i 100kg klassen för veteraner I (40 -50år). Kul är också att han nu 20år senare faktiskt gör bättre resultat än då.


Ålandstidningen fredag 22 mars 1985

Ålandstidningen onsdag 27 mars 1985


Junior VM i styrkelyft 1995, Indien New Delhi
Ove tog ju som bekant sin första riktiga senior VM medalj (han har också en medalj från förra årets VM i styrkelyft där han vann delgrenen bänkpress) då han för ett par veckor sedan plockade hem bronset på VM i bänkpress. Men han har också sedan tidigare en knippe VM medaljer av olika valörer, närmare bestämt från junior VM i styrkelyft 1995. Tävlingarna avgjordes i New Delhi i Indien och Ove som tävlade i -100kg klassen slutade trea i knäböjen med 282,5kg, tvåa i bänken med 200kg, etta i marklyft med 315kg vilket gav797,5kg totalt och  en silvermedalj.
Här kan du läsa lite om vad som stod i Ålandstidningen inför och efter tävlingarna.
Se resultatlistorna från tävlingarna

 
Ålandstindingen måndagen den 24 juli 1995
Ålandstidningen juli 1995
Ålandstidningen måndagen den 31 juli 1995
 
 
 
 
SFI mästeskapen i styrkelyft lördagen den 19 oktober 1974
För alla som inte har koll på vad SFI är för något så kan jag berätta att det står för Svenska Finlands Idrottsförbund. Dit hör  de delar av Finland där man pratar svenska. SFI har en bred verksamhet inom ett flertal idrotter, däribland styrkelyft.
Första SFI mästerskapen i styrkelyft anordnades lördagen den 19 oktober 1974 i Mariehamn och har hållits varje år sedan dess. Det är med andra ord 30års jubileum i år då tävlingarna avgörs lördagen den 11 december i Kristinestad!
Här nedan kan man läsa vad som stod i Ålandstidningen inför och efter de första tävlingarna.
Se resultatlistorna från alla SFIM i styrkelyft sedan starten (lägg märke till att 1974 var innan ÅKK fanns och ålänningarna tävlade för MIFK).
 
Ålandstidningen torsdagen den 17 oktober 1974
Ålandstidningen tisdagen den 22 oktober 1974
 
 
 
 
Åländska mästerskapen i styrkelyft lördagen den 2 juni 2001
Med bara någon vecka kvar till årets VM i styrkelyft där ÅKKs, numera mycket välmeriterade, Kenneth "Kenta" Sandvik kommer att vara med och försvara de finska färgerna så kanske det kan vara kul att ta en titt på hans allra första styrkelyftstävling. Det var bara tre och ett halvt år sedan han för första gången ställde sej under stången på styrkelyftslavan, detta då Åländska mästerskapen i styrkelyft 2001 avgjordes den 2 juni  i Vikingahallen (Pga Idrottsgårdens renovering).
Redan då visade han att han var ett riktigt styrkelyftarämne genom att göra serien 300-220-270 och 790kg totalt i +125kg klassen. Ett resultat som skulle ha räckt till ett FM guld det året (standarden var låg då, idag finns det tre lyftare på toppnivå där, varav Kenta är en). Här nedan kan du läsa vad som stod i tidningarna efter Kentas debut.
 
Ålandstidningen måndagen den 4 juni 2001
Nya Åland måndagen den 4 juni 2001
Resultat från Ålandstidningen
 
 
 
  Junior FM i styrkelyft lördagen den 12 februari 2000, Tammerfors
  
Att Ove och Kenta har plockat ett antal finska rekord i styrkelyft och bänkpress under åren vet de flesta, men att det faktiskt finns en tredje ÅKKare som innehar ett finskt rekord vet kanske inte alla. Rekordet sattes på junior FM år 2000 uppe i Tammerfors. Det var då 22 årige Linda Rosbäck som klippte till med 170kg i marklyft i -90kg klassen för damer under 23år, ett rekord som står sej fortfarande. Hon tog också i egenskap av ensam deltagare i klassen hem en guldmedalj. Tyvärr så har en dålig rygg i princip satt stopp för Lindas fortsatta styrkelyftssatsning, men hon tränar fortfarande ivrigt.
   Ytterligare två ÅKK juniorer tävlade den helgen, Elis Högnäs och Jon Krogell. De kunde båda åka hem med en bronsmedalj i bagaget.
 
 

Ålandstidningen måndagen den 14 februari 2000

 
 
 
  SFI mästerskap i styrkelyft lördagen den 27 november1999, Mariehamn.
   SFI mästerskapen i styrkelyft 1999 ordnades här på Åland den 27 november och lockade 14 deltagare till start varav sex ÅKK lyftare. Det stora dragplåstret var naturligtvis hemmalyftaren Ove Lehto som endast en vecka tidigare placerat sej sjua på VM nere i Italien. En som också fick mycket publicitet var då 20 årige och ca 142kg tunge, Kenneth Tallqvist från Ekenäs som gjorde sin sista tävling som junior U-20. Hans målsättning var att slå ett antal finska rekord i +125kg klassen, vilket han också lyckades med i både knäböj, marklyft och totalt, rekord som står sej än idag. Man kan här läsa att han redan då hade stakat ut karriären och målet var att "bli världsmästare om sex-sju år med resultatet 1000-1100kg". Det har nu gått fem år sedan dess och han vann i våras EM med 1055kg, han är med andra ord på god väg att nå sitt mål. Tyvärr har en ryggskada gjort sej till känna, men vi får hoppas att vi får se honom nå sitt mål att kliva överst på VM-pallen ganska snart!
   Den som är uppmärksam kan se att en av passarna på tävlingen är en annan Kenneth som senare visat sej vara bättre under stången än bredvid...
   Mitt personliga minne av tävlingen var när jag i egenskap av passare i knäböjen hamnade på att vara den som stod bakom lyftarna och fånga upp dem om de inte orkade. När 142kg tunge, nästan två meter långe Tallqvist tornade upp sej framför en med 330kg på axlarna så kände man sej rätt liten, som tur var klarade han lyftet och jag slapp få reda på hur det känns att få 470kg i famnen...
   Se resultatlistorna från tävlingen.
 
 

Ålandstidningen måndagen den 29 november 1999

Nya Åland måndagen den 29 november 1999

 
 
 
 
DM i styrkelyft/klubbkamp mot Skövde 1979
Fem åländska lyftare och tre från Skövde gjorde sista helgen i april 1979 upp på Idrottsgården i Mariehamn. Hela 12 nya rekord såg dagens ljus den helgen, bland annat så drog svenske Leif "Leffe" Larsson från Skövde nytt svenskt rekord i marklyft i -82,5kg klassen med 287,5kg på stången.
De åländska lyftarna Janne Larsson och Toffa Sjölund noterade fyra åländska rekord vardera i -90kg respektive -100kg klassen. Notera att de åländska lyftarna tävlade för IFK Mariehamn, detta var innan Ålands Karaftsportklubb existerade.


Ålandstidningen torsdagen den 3 maj 1979

 

 
 
 
  Åländska mästerskapen i armbrytning 1992
Under ett par år i början av 90-talet var armbrytning populärt på Åland. 1992 anordnades för första (och enda?) gången Åländska mästerskapen, tävlingen avgjordes under två helger på Medleys nattklubb (numera Alvas bar). Första helgen var det uttagningar och andra helgen gick finalerna med både dam och herr klass. På plats under finalhelgen var dåvarande svenske mästaren Micke Svensson. Det skulle dock visa sej att både den nykorade Åländske mästaren och den svenske mästaren skulle åka på spö av en då 20-årig Ove Lehto som dök upp och utmanade dem efter tävlingens slut. Här nedan kan du läsa om vad som stod i de två lokaltidningarna efter final helgen.
 
 
 
Nya Åland tisdag 21 januari 1992

 
Nya Åland tisdag 21 januari 1992, fortsättning.

 
Ålandstidningen måndag 20 januari 1992

 
 
 
 
  EM i styrkelyft 1983
För ungefär 21 år sedan, närmare bestämt den 22 maj 1983, avgjordes EM i styrkelyft i Mariehamn på Åland . Här kan du läsa vad som stod i Ålandstidningen inför och efter tävlingarna.
Se resultatlistorna från tävlingarna och ett par bilder. Klubben har också en video från tävlingarna.
 

 
 

 

 
 
Ålandstidningen fredag 20 maj 1983
Ålandstidningen fredag 20 maj 1983
Ålandstidningen tisdag 24 maj 1983