KRAFTSPORT.NU

Ålands Kraftsportklubb r.f.

Nytt VM-guld till Ove på nytt personbästa 385kg, Kenta slutade trea och plockade därmed hem sin trettonde VM-medalj

Som vanligt så bjöd världsmästerskapens sista dag på herrarnas tungvikt, +120kg, och i avsaknad av Fredrik "Freddi" Smulter, så fanns också mer eller mindre som vanligt ÅKKs Ove Lehto och Kenneth "Kenta" Sandvik med i startfälltet. Där fanns också förra årets guldmedaljör Jonathan Leo från USA som fick anses som favorit men också några andra vassa lyftare bland annat Norges Alastair McColl, Sveriges Niklas Pettersson och den 183kg tunge amerikanen Michael Zawilinski.

Kenta vägde in på relativt lätta 140,95kg medan vågen stannade på 155,30kg för Ove, 161,00kg för Leo. Kenta var gick också in lättast av de tre med 347,5kg vilket inte var några problem för honom, Ove begärde 352,5kg till sitt första lyft och klarade även han. Leo satte 385kg i sitt första lyft vilket var nytt veteran världsrekord för 40åringar, norrmannen bommade sitt första lyft på 347,5kg och efter första rundan låg Kenta trea och Ove tvåa efter Leo. Både Kenta och Ove ökade en femma till andra rundan och båda klarade medan Leo tydligen kände sej helt ohotad av de andra och begärde upp nya världsrekordvikten 410,5kg till sitt andra lyft istället för att försöka säkra upp ledninen ytterligare med en lägre vikt. Han var mycket nära att klara men orkade inte riktigt trycka ut de sista centimetrarna och lyftet underkändes av domarna. McColl fortsatte att jaga medaljplats men bommade också andra lyftet på 352,5kg.

Till sista lyftet blev det som vanligt en del chansningar för att ta sej upp i medaljposition från de övriga lyftarna, jänkaren Zawilinski hade klarat 325kg i sitt andra lyft och gjorde ett försök på 355kg i sista lyftet men bommade, McColl ökade till 357,5kg men bommade också han, Svensken Petterson likaså. Kenta gjorde också ett försök på att ta sej upp förbi Ove på lättare kroppsvikt men fick inte till ett bra lyft, passarna fick fånga upp stången och han stannade på tredjeplats i tävlingen. Inför sitt sista lyft så stod med andra ord Ove som klar silvermedaljör och det enda rätta var att göra ett försök att attakera guldet genom att begära upp 385kg till sitt sista lyft, samma som Leo men på lättare kroppsvikt. Oves tidigare personbästa var 375kg så nu gällde det att sätta nytt personbästa med 10kg om han skulle kunna bärga hem guldet. Han fick till ett bra lyft, stången kom hela vägen upp och godkänt av domarna! Nu var det bara att avvakta och se vad Leo kunde göra i sitt sista lyft på världsrekordvikten, har man en gång höjt till en vikt så kan man inte backa så han hade inget annat alternativ än att göra ett nytt försök. Han fick till ett bra lyft, men liksom i det första försöket så saknades de sista centimetrarna och lyftet underkändes ad domarna vilket innebar att Ove därmed stod klar som segrare på lättare kroppsvikt. 385kg var inte bara nytt personbästa för Ove, det är också nytt Europarekord för veteraner 40år och han blev även VM-tävlingarnas bästa lyftare på poäng, hur mycket man lyft i förhållande till kroppsvikt. Det tidigare veteranrekordet var Kentas på 370kg.

Detta var Oves andra VM-guld i bänkpress, förra gången var 2008, han har också sedan tidigare tre VM-brons hemma i hyllan efter totalt tio VM-starter. För Kentas del så var detta hans femtonde VM-start och hans trettonde VM-medalj! Lägger man där till med Marcelas brons och Sandras silver från gårdagen så får man i vanlig ordning slå sej lite för ÅKK-bröstet och konstatera att våra lyftare är bäst när det gäller.

Video på tävlingen hittar man här, och Oves sista lyft hittar man här.

Nästa tävling på agendan är VM i klassisk styrkelyft i Vitryssland den 15-25 juni där Marcela Sandvik och Stina Lindell finns med i startlistorna.

 

WWW.KRAFTSPORT.NU