KRAFTSPORT.NU

Ålands Kraftsportklubb r.f.

Trettio lyftare gjorde upp om medaljerna under SFIM i bänkpress

Under dagen avgjordes årets SFI-mästerskap i bänkpress i Smörmagasinet i Hangö, som vanligt så arrangerades egentligen två olika tävlingar under dagen, en klassisk och en med utrustning. Invägningarna var också satta så att man om man ville kunde delta i båda tävlingarna. Den klassiska tävlingen var den som lockade absolut flest deltagare med trettio lyftare som gjorde upp om medaljerna medan ensat tre lyftare valde att dubblera och tävla också med utrustning. På plats under tävlingen fanns domare med licens att döma finska rekord.

Den klassiska tävlingen delades upp i tre grupper och för ÅKKs del så var det Hanna Tainio i damernas 72kg klass och Niclas Strand i herrarnas 83kg klass som var först ut. Hon presterade bra och satte alla sina tre lyft med nya personbästat på 75kg i sista lyftet vilket gav guld. I Hannas klass fanns också en icke SFI-lyftare med utom tävlan.

Nicke var också ute efter att putsa personbästat som inför tävlingen låg på 120kg, han tangerade det i sitt andra lyft och försökte sedan på 122,5kg i sista men lyckades inte få upp den vikten idag. Fyra lyftare deltog i kalssen och Nicke tog hem bronset, guldet gick till hemma lyftaren Johan Henriksson på 155kg och silvret till Nykalebys Conny Granholm på 132,5kg.

I den fösta gruppen tävlade också Sibbos Susanna Törrönen i damernas 84kg klass och hon bjöd som vanligt på ett nytt finskt rekord då hon klarade 122,5kg i sitt sista lyft. Elin Hassen från Vasa slutade tvåa i klassen efter att ha klarat 90kg. I herrarnas 74kg klass deltog två lyftare från Jakobstad, guldet gick till Jonas Enkvist på 140kg och silvret till Anders Enkvist på 122,5kg.

I den andra gruppen var det herrarnas 93kg klass och 120kg klass som tävlade. I 93kg klassen fanns ÅKKs Sebastian Eriksson med bland de sju tävlande och han lyckades riktigt bra då han satte alla sina tre lyft med nya personbästat på 185kg i sista lyftet, nytt åländskt rekord. Det räckte hela vägen till silver efter hemma lyftaren Stefan Westerholm som stannade på 187,5kg. Bronset gick till Andreas Nygård från Nykarleby som klarade 152,5kg.

I 120kg klassen tog Sibbos Ben Olenius guldet på 207,5kg ha gjorde också i sista lyftet ett försök att slå Ove Lehtos SFI-rekord i klassen genom att begära upp 223kg på stången, det lyckades dock inte idag. Silvret gick till Ekenäs Fred Salin som klarade 122,5kg.

I den tredje gruppen tävlade herrarnas 105kg och +120kg klass. I 105kg klassen deltog åtta lyftare varav tre från ÅKK, Emil Sundberg knep silvret efter att ha satt alla sina tre lyft med 172,5kg i sista lyftet vilket är nytt åländskt rekord i klassen. Björn Berg klarade 165kg vilket räckte till en fjärde plats och Simon Eriksson slutade sjua efter att ha tryckt upp 155kg, nytt personbästa med 5kg. Guldet i klassen gick till Sibbos Ville Vikman som klarade 185kg och bronset gick till Jakobstads Jani Syrjälä på 167,5kg.

I +120kg klassen deltog tre lyftare och då Malax Fredrik "Freddi" Smulter inte var på plats så var det ÅKKs Ove Lehto som lätt kunde plocka hem guldet, han satte alla sina tre lyft och klarade lätt fina 252,5kg i sista vilket är nytt finskt veteranrekord för 40åringar. Trotts sina 154,7kg i kroppsvikt så var dock Ove inte tyngst för dagen, Nykarlebys André Sjöholm vägde in på 160,kg och tog silvret med ett lyft på 190kg. Bronset gick till Ekenäslyftaren Sami Kanth som fixade 160kg.

I utrustnings tävlingen var det som sagt endast tre lyftare med idag, hemma lyftaren Stefan Westerholm tog dagens andra guld, också här i 93kg klassen, genom att klara 220kg. I 105kg klassen var det ÅKKs Björn Berg som fick med sej ett guld efter att ha tryckt upp 200kg och i +120kg klassen tävlade också Ove Lehto ensam och klarade där alla sina tre lyft med 355kg i sista.

 Roligt att se att intresset för de klassiska tävlingarna fortsättningsvis är stort och att många också ställer upp och tävlar då det drar ihop se till SFI-mästerskap. Lyftningen med utrustning ser ut att ha det kämpigt att locka nya lyftare, de flesta som tävlar där är sådana som varit med sedan före de klassiska tävlingarna slog igenom stort, vi hoppas naturligtvis att flera skall bli sugna på att testa på att tävla med utrustning.

Några videos från dagen finns på Instagram, Sebbes 185kg, Emils 172,5kg och Oves 252,5kg och 355kg.

Årets SFI-mästerskap i styrkelyft avgörs uppe i Jakobstad den 28 oktober.

 

 

WWW.KRAFTSPORT.NU