KRAFTSPORT.NU

Ålands Kraftsportklubb r.f.

EM brons och nytt finskt rekord totalt av Stina

Stina Lindell tävlade idag på EM i klassisk styrkelyft nere i Danska Thisted, hon vägde in på 62,08kg i damernas 63kg klass där tio deltagare kom till start. I förhandsanmälningarna inför tävlingen låg hon på en silverplats, men som vanligt så skall det presteras under tävlingen också innan medaljerna delas ut och det fanns flera vassa lyftare som jagade totalmedaljerna.

I knäböjen inledde hon med 152,5kg vilket hon klarade utan problem, till andra lyftet begärde hon upp nya personbästavikten 160kg vilket hon fick kämpa en del med men också det var godkänt. Till sista lyftet begärde hon nya finska rekordvikten 165kg för att försöka samla ytterligare kilon till totalen, tyvärr så blev hon lite nedtryckt i bottenläget och passarna fick hjälpa henne upp. 160kg räckte ändå till delgrenssilver efter storfavoriten i klassen, Slovakiens Ivana Horna, som klarade 167,5kg. Delgrens bronset gick till tyskan Tamara Thomsen också hon på 160kg men på tyngre kroppsvikt än Stina.

Bänkformen har sett bra ut inför tävlingen  och hon gick in på tangerat personbästa 80kg vilket hon klarade utan problem. Till andra lyftet gick hon på 85kg men tyvärr så orkade hon inte pressa det hela vägen. Hon gick om på samma vikt igen till sista lyftet men också det misslyckades. Hon slutade därmed på 80kg i bänken vilket räckte till en femte plats, hon hade säkert hoppats på mera här, men totalt låg hon i alla fall på tredje plats inför marklyftet. Slovakiskan såg ut att ha en betryggande ledning medan Stina tillsammans med tre andra såg ut att få en tight kamp om total medaljerna.

Marklyftet blev som vanligt en rysare, Stina inledde stabilt på 172,5kg, ökade sedan till 185kg i andra vilket hon också klarade. Inför sista marken låg Stina på en tredje plats totalt på 425kg och danskan Tanja Stenholdt Olsen låg tvåa på 427,5kg, danskan var lättare än Stina så för att attakera silverplatsen så hade Stina behövt gå på 190kg, av någon anledning så valde de ändå att gå på 187,5kg i sista, kanske var det en miss av coachen eller så var det en delgrendmedalj i marken som också hägrade. Hur somhelst så kämpade hon upp vikten och slutade därmed på 427,5kg, brons totalt och nytt finskt rekord totalt är absolut toppklass! Danskan bommade sin sista mark och stannade också hon på 427,5kg men på lättare kroppsvikt, guldet gick till Slovakiskan på hela 477,5kg totalt.

Stort grattis till Stina som nu kan ta sikte på VM i klassisk styrkelyft som avgörs i Vitryssland i mitten av Juni.

Samtliga resultat hittar du här och video från tävlingarna finns här. Ålands radio gjorde en intervju med Stina efter tävlingen, lyssna här.

 

WWW.KRAFTSPORT.NU