KRAFTSPORT.NU

Ålands Kraftsportklubb r.f.

Personbästan, åländskarekord, SFI-rekord och finska rekord + FM-guld och -brons till ÅKKs supertjejer

Under årerts finska mästerskap i klassisk styrkelyft som avgjordes uppe i Vuokatti nära Sotkamo så var det tre damer som representerade ÅKK MarcelaSandvik, Stina Lindell och Hanna Tainio.

Marcela tävlade i -52kg klassen och inledde starkt med att sätta nytt personbästa i knäböj klassikskt gemom att ta 115kg i sitt andra lyft, hon bommade sedan på 117,5kg i sista. 115kg var dock inte enbart personbästa utan även nytt finskt veteran rekord för 40åringar samt också nytt SFI-rekord för damer. I bänken blev det 85kg i första lyftet men sedan två bommar på 87,5kg, en vikt hon klarade förra helgen då hon tävlade på FM i klassisk bänkpress. Styrkelyft är naturligtvis mer krävande då man kört knäböj före och 85kg är absolut ett bra resultat i samanhanget. Marcela låg nu på en silverplats totalt inför marklyftet, men bakom henne jagade tre andra lyftare. Marcela lyckades dock hålla sej kvar på en medaljplats genom att dra 140kg i sin andra mark vilket gav 340kg totalt, hon försökte också på 145kg i sista lyftet för att komma upp på silverplats men det blev för tungt idag. 340kg räckte dock som sagt hela vägen upp på pallen och hon fick ta emot en bronsmedalj, totalen är också nytt finskt vereranrekord samt SFI-rekord i klassen.

Stina och Hanna tävlade i -63kg klassen och båda fick till en bra start i knäböjen Hanna tangerade personbästat och Stina klarade alla sina tre lyft och också putsade också personbästat. Hanna tryckte upp 105kg i sitt andra lyft men bommade sedan på 110kg vilket skulle varit nytt personbästa med fem kilo om hon klarat. Stina klarade ganska lätt 157,5kg i sista lyftet, bäst av alla i klassen i knäböj, och hon kopplade därmed också greppet om tävlingen. Värt att notera här är att finska rekordet ligger på 162,5kg vilket absolut såg ut att vara inom räckhåll för Stina. Också i bänken lyckades de riktigt bra, de fick båda alla sina tre lyft samt bättrade på sina personbästan, Stina med 80kg i sista och Hanna med 72,5kg. Stinas resultat är nytt SFI-rekord och hon tryggade nu ut ledningen totalt ytterligare inför famvoritgrenen marklyft, kanske kunde vi till och med hoppas på att hon kunde hota det finska rekordet totalt på 422,5kg?

Också marken gav nya personbästan för båda, Hanna drog 132,5kg i sitt andra lyft och hade även 140kg uppe i sista lyftet men det underkändes tyvärr med 2-1 av domarna. Totalt gav det dock nytt personbästa med 310kg och en trettonde plats av fjorton startande. Stina gick lite försiktigt i sina två första lyft för att säkra upp guldet totalt, 160kg och 167,5kg såg inte särskillt tunga ut och då hon inför sista lyftet var helt ohotad segrare så valde hon att gå för nytt finskt rekord inte bara i marken utan också totalt genom att begära upp 185,5kg vilket hon också klarade! Nya finska rekordet totalt i damernas 63kg klass är 423kg nytt personbästa för Stina med 12kg! Stina skall därmed vara klar för EM och VM i klassisk styrkelyft som går i Danmark i mitten av mars respektive Vitryssland i slutet av juni.

En lång rad med nya personbätan, åländska rekord, SFI-rekord och också finska rekord och som grädde på moset ett guld och ett brons totalt blev resultatet för våra supertjejer, stort GRATTIS till er alla tre!

Värt att nämna i sammanhanget är att vi också skulle ha haft en fjärde tjej med idag, Paulina Lindblad, också hon i 63kg klassen men tyvärr så var hon tvungen att stå över dessa tävlingar pga sjukdom, vi hoppas att hon kan vara med nästa år!

Video från tävlingarna hitta man här.

 

WWW.KRAFTSPORT.NU