KRAFTSPORT.NU

Ålands Kraftsportklubb r.f.

Åländska mästerskap i styrkelyft bjöd som vanligt på många fina prestationer

I år valde vi att köra både Åländska mästerskapen i klassisk styrkelyft samt i styrkelyft med utrustning på en och samma dag, tidigare har dessa varit separata dagar. En av orsakerna var att de flesta som tävlade på utrustnings tävlingen tidigare ändå valde att köra klassiskt och vi hoppades nu att vi skulle få till en ren utrustningstävling. Upplägget gick väll sådär då vi endast hade en lyftare med i utrustningstävlingen, Erika Gadzová i damernas 57kg klass. Det blev en stressig tävling för hennes del då det endast blev tre minuters vila mellan lyften, hon lyckades ändå bra och satte alla sina tre lyft i knäböj med 130kg i sista, i bänken blev det två godkända med 90kg i sista och i marken avslutade hon starkt med att slå moster Marcela Sandviks åländska rekord genom att dra 148kg. Totalt blev det 368kg, knäböjen var tangerat personbästa, bänk, mark och totalt var alla nya personbästan. Vi får ta oss en funderare kring tävlingsupplägget till nästa år för att se om vi kan locka flera lyftare till utrustningstävlingen.

 I den klassiska tävlingen lev det också en del manfall de sista dagarna men elva lyftare kom i alla fall till start, tre damer och åtta herrar. I damernas 63kg klass gjorde Paulina Lindblad och Hanna Tainio upp, Paulina gick segrande ur tävlingen efter att ha putsat personbästat i knäböj med 115kg, hon hade även ett bra försök på 120kg men orkade inte hela vägen. I bänken blev det bara ingången på 60kg efter två bommar på 65kg och i marken avslutade hon med att dra nytt personbästa med 155kg. Totalt blev det också personbästa med 330kg. Hanna klarade 90kg i första böjen men fick sedan ge sej då hon försökte på 95kg i sina två följande lyft. I bänken blev det nytt personbästa med 70kg och i marken drog hon alla tre lyft med 130kg i sista vilket innebar 290kg totalt.

Stina Lindell valde att väga in i 72kg klassen med målsättningen att slå de åländska rekorden vilket hon okckå klarade av utan problem genom en imponerande serie med 150kg i knäböj, 77,5kg i bänkpress samt 182,5kg i mark vilket innebar 410kg totalt. Knäböjen var nytt SFI-rekord medan övriga resultat är nya åländska rekord. hon hade även 191kg hela vägen upp i sista marken i ett försök att slå SFI-rekordet men lyftet underkändes på grund av en sänkning i mitten av lyftet. Finska rekordet i 63kg klassen där Stina vanligen tävlar är 180kg, så vi ser fram emot nya rekordförsök inom kort!

Henry Hermans tävlade ensam i 83kg klassen och bättrade på personbästat i knäböj till 120kg, fick ingången på 85kg i bänkpress men orkade inte med 90kg i sina två sista lyft och i marken fick han med sej 140kg vilket gav nytt personbästa totalt med 345kg.

Också i 93kg klassen hade vi endast en lyftare med, Johan Sundberg. Han levde lite farligt i knäböjen där han fick ingångsvikten på 185kg först i sista lyftet, i bänken blev det 115kg och i marken hivade han upp 210kg vilket gav 510kg totalt.

105kg klassen var dagens största med fyra lyftare med, en av dessa var dock Björn Berg som nyligen flyttat tillbaka till Åland från Sverige. Han har inte tävlat för ÅKK sedan 2012 och idag tävlade han utanför mästerskapen som gästlyftare för sin svenska klubb Höllvikens Atletklubb. Emil Sundberg var vassast för dagen även om han inte riktigt fick till det helt, han inledde med att klara 225kg i första böjen men sen var det stopp då han försökte på 237,5kg i sina två följande lyft. I bänken gick det lite bättre och han kunde plocka det åländska rekorder i klassen med ett lyft på 171kg i andra lyftet, till sista försökte han på 175kg utan att lyckas. I marken drog han 280kg i första lyftet men fick sedan ge sej då han försökte på nya åländska rekordvikten 301kg. Totalt blev det 676kg. Silvret gick till debuterande tjugoårige junioren André Hjulström som var riktigt vass i böjen där han fick med sej 190kg från sista lyftet, i bänken plockade han lätt 122,5kg och i marken blev det 240kg vilket gav fina 552,5kg totalt. Marklyft och totalt var nya SFI-rekord för juniorer U20 medan knäböj och bänkpress är nya åländska juniorrekord. Bronset gick till John Eriksson med serien 200kg i knäböj, 127,5kg i bänkpress, 220kg i mark och 547,5kg totalt. Knäböj, marklyft och total var nya personbästan. Björn imponerade också med fina 225kg i knäböj, 160kg i bänkpress, 250kg i marklyft och 635kg totalt.

Daniel Rundberg var ensam i 120kg klassen där han satte nytt personbästa i samtliga moment och totalt med 600kg efter serien 210kg i knäböj, 155kg i bänkpress och 235kg i marklyft, starkt!

Ove Lehto tävlade i +120kg klassen, han har haft känningar av en mindre lårskada en längre tid och målet för dagen var att klara av kvalgränsen till Finska mästerskapen i klassisk styrkelyft i slutet av året på 630kg. För att nå dit så gjorde han en knäböj på 190kg, körde sedan på för fullt i bänken där han klarade nya åländska rekordet 251kg i sista lyftet och sedan drog upp 190kg i marken för 631kg totalt. Bänken är också nytt SFI-rekord för veteraner M1.

Som vanlit STORT tack till alla som hjälpte till under dagen, domare, passare och sekretariat samt ett extra tack till Josef "nocco" Eriksson!

WWW.KRAFTSPORT.NU