KRAFTSPORT.NU

Ålands Kraftsportklubb r.f.

Bänkpress SFIM i Mariehamn bjöd på finska rekord och försök på världsrekordvikter!

SFI-mästerskapen i bänkpress 2016 avgjordes idag i Mariehamn, i praktiken så var det två skillda tävlingar, en klassisk och en med utrustning, Invägningarna var gjorda så att man om man vill kunde dubblera och delta i båda tävlingarna vilket några lyftare valde att göra.

Den klassiska tävlingen med tjugo lyftare var först ut och publiken bjöds på en hel del fina prestationer. I damernas 63kg klass så var ÅKKs Hanna Tainio ensam lyftare och hon lyckades pressa nytt personbästa med 67,5kg i andra lyftet men bommade sedan på 70kg i sista. ÅKKs Paulina Lindblad tävlade i 72kg klassen och också hon tryckte upp nytt personbästa med 65kg. I 84kg klassen fanns VM-aktuelle junioren Susanna Törrönen från Sibbo med och hon imponerade i vanlig ordning genom att bättra på sitt eget finska juniorrekord till hela 113kg i sista lyftet. ÅKKs Johanna Sjöblom som gjorde sin första tävling sedan 2013 fick ett nytt personbästa på 70kg med sej hem, hennes resultat noteras också in i listorna som åländskt rekord i då ingen tidigare tävlat i klassen. Susanna blev både dagens bäste junior- och bäste damlyftare.

På herrsidan var veteranen Glenn Koskinen från ÅKK lättast och tävlade ensam i 74kg klassen där han slog Christer Gustafssons  åländska rekord för veteraner då han klarade 105kg i andra lyftet, han försökte på 107,5kg i sista men orkade inte hela vägen den här gången.

I 83kg klassen deltog fem lyftare och vassast var ÅKKs Sebastian Eriksson som skriver in sej i historieböckerna genom att vara den förste ÅKK-lyftare att klara över dubbla kroppsvikten i klassisk bänk genom att pressa upp hela 170kg med en kroppsvikt på 82,25kg otroligt imponerande! Hans resultat var också nytt SFI-rekord. Silvret gick till Hangös Johan Henriksson på 152,5kg, brons till Nykarlebys Peter Karlström på 140kg, fyra ÅKKs Anton Bergman  med 120kg och femma Joakim Lingell också han på 120kg.

93kg klassen vanns av ÅKKs Hannes Immonen efter 147,5kg, silvret gick också till ÅKK genom Simon Eriksson som hårt bantad fick endast ingångsvikten på 140kg, brons till Malax IFs Christioan Petersson på 130kg och fyra blev Hangös junior Kevin Rönnblad med 97,5kg.

ÅKKs Anders Johansson vann 105kg klassen med tre godkända lyft och 160kg på stången i sista, silvret gick till Hangös Andreas Koli som fick 155kg och ÅKK veteranen Klas Helén tog bronset på 95kg.

Sibbos Ben Olenius var ensam lyftare i 120kg klassen där han imponerade med stilrena lyft och hela 195kg i andra lyftet, han gjorde även ett bra försök på 200kg det kom dock inte hela vägen up den här gången.

I +120kg klassen var det 153kg tunge André Sjöholm från Nykaleby som knep guldet med 187,5kg och silvret gick till Sibbos Bill Winter på 165kg.

I utrustningstävlingen fanns sex lyftare med, ÅKKs Erika Gadzová tävlade i 57kg klassen och var ende dam för dagen, hon bättrade på personbästat till 87,5kg i andra lyftet och hade sedan ett bra försök på 90kg men det kom inte hela vägen den här gången.

Johan Henriksson var en av de som valde att köra både den klassiska tävlingen och utrustningstävlingen, han tävlade ensam i 83kg klassen och pressade 190kg i sitt andra lyft men bommade sedan på 200kg i sista.

Jimmy Pero, ÅKK, tävlade ensam i 105kg klassen, han fick inte riktigt till det idag och fick nöja sej med ingångsvikten 175kg efter att ha bommat då han försökte på nya personbästat 182,5kg

Dagens höjdpunkt var +120kg klassen där tre deltagare fanns med, Malax Fredrik "Freddi" Smulter och ÅKKs Ove Lehto som tog VM-silver respektive VM-brons för ett par veckor sedan samt Sibbos Bill Winter. Bill som också tävlade i den klassiska tävlingen gick in på 252,5kg och gjorde ett försök, han fick dock inte utrustningen att fungera vilket resulterade i ett misslyckat lyft och han valde sedan att stå över sina följande två lyft. Ove lade 340kg som ingångsvikt vilket han klarade utan problem, till andra gick han all in och begärde upp nya personbästat 375kg på stången vilket också kom upp förvånandsvärt lätt. Till sista ökade han ytterligare en tia till 385kg, han fick till ett bra försök men kom inte riktigt hela vägen, 375kg var dock nytt finskt veteranrekord för 40åringar. Freddi var revanchsugen efter att inte riktigt fått ut allt ur kroppen på VM och begärde 382,5kg som ingångsvikt. Han fick stången utlyft ur ställningen men tyvärr så släppte en av de hårt lindade handledslindorna innan han kunde påbörja lyftet och han valde att avbryta första försöket för att inte riskera att skada sej. Han kände att det inte fanns någon orsak att spara på krutet så han begärde upp nya personbästat 402kg på stången till nästa lyft, vilket skulle innebära nytt finskt rekord och över gällande världsrekord om han klarade. Han fick till två riktigt bra försök på vikten, men det var inte helt klockrena och båda underkändes med 2-1 av domarna. Freddi blev därmed utan resultat och guldet gick till Ove. Stort tack ändå till Freddi som bjöd publiken på något lite extra!

Domare under tävlingarna var Margetta Salminen, Mervi Sirkkiä och Kenneth "Kenta" Sandvik, stort tack till dem! Stort tack också passarna, sekretariatet och till alla som hjälpte till under dagen!

För ÅKKs del så är nästa planderade tävling på hemma plan Åländska mästerskapen i styrkelyft, klassiskt och med utrustning, lördagen den 28 maj. Redan nästa vecka är dock Marcela och Kenneth "Kenta" Sandvik på gång och tävlar på EM i styrkelyft nere i Tjeckien.

 

WWW.KRAFTSPORT.NU