KRAFTSPORT.NU

Ålands Kraftsportklubb r.f.

VM-brons i bänkpress till Ove efter Smulter och Leo

Sista dagen på VM i bänkpress nere i Danska Rödby innebar, som vanligt, att det var dags för herrarnas tungvikt att göra upp. Åtta lyftare kom till start och bland dessa ÅKKs Ove Lehto samt regerande världsmästaren Fredrik "Freddi" Smulter från Malax. Sedan 2003 så har Kenneth "Kenta" Sandvik tillsammans med Ove och Freddi plockat hem alla tungvikts guld förutom 2013 då guldet gick till USAs Jonathan Leo så målet med dagen var naturligtvis att återigen säkra guldet till Finland.

Efter att invägningen var klar och ingångsvikterna var satta så kunde man konstatera att detta skulle bli en oerhört jämn kamp över hela linjen. USAs Leo hade den tyngsta ingångsviktne på 390kg följt av Freddi på 387,5kg, Sveriges Fredrik Svensson valde en lite lägre ingång på 370kg. Ove valde 350kg som ingång och där runt om fanns också USAs Snyder, Tjeckiens Soukal och Norges McColl, som vanligt upplagt för en riktigt spännande kamp med andra ord!

Ove fick till ett bra första lyft på 350kg och klarade vikten utan problem, Soukal klarade också sin ingång på 355kg och likaså Svensson som tryckte 370kg. Freddi och Leo bommade båda sina första lyft vilket gjorde att tävlingen i praktiken var vidöppen ännu efter första rundan.

Ove ökade lite försiktigt till 357,5kg till andra lyftet och klarade även den vikten på ett övertygande sätt och man kunde ana att det fanns mer att ge till sista lyftet. Svensson, Soukal och Leo bommade sina andra lyft medan Freddi tog ledningen genom at klara 390kg. Ove låg därmed trea inför sista lyftet, men medaljpositionerna var fortfarande vidöppna.

Som vanligt så var det en hel del taktik på gång bak i kulisserna, alla var ivriga på att gå in och fösöka lägga sej på en medaljposition i sista lyftet. Ove jagades av Snyder, McColl och Soulak men ingen av dessa tre lyckades i sina sista lyft och med ryggen fri kunde Ove gå in på 370kg i ett försök att lägga sej på silverpisition på lättare kroppsvikt före Svensson. Han fick åter igen till ett riktigt bra lyft och stången kom hela vägen och lyftet var godkänt! Svensson, Freddi och Leo hade dock alla tre sina sista lyft kvar så ännu kunde Ove inte vara säker på medalj och det blev några nervösa minuter. Svensson gick på 390kg för att ta sej upp till ledningen men bommade. Leo gick ökade till 392,5kg för att ta sej förbi Freddi och den här gången lyckades han pressa hela vägen vilket alltså innebar att han puttade ner Freddi till andra platsen. Freddi hade begärt nya världsrekord vikten 402,5kg till sitt sista lyft och valde att tro på sej själv och hålla den vikten istället för att gå på 392,5kg för att hålla Amerkanen bakom sej på lättare kroppsvikt. Han fick till ett bra försök men orkade inte riktigt låsa ut vikten och lyftet underkändes.

Guldet gick alltså till USA i år med Freddi och Ove som silver och bronsmedaljörer, jag hade persoligen önskat att Freddi klarat sista lyftet, men vi får tacka för en riktigt spännande show! Ove visade också åter igen att han är en av världselitens säkrare lyftare, han satte alla sina tre lyft, något som inte många under mästerskapet gjort. Han får det att se otoligt enkelt ut att lyfta med skjorta något som vi som följt mästerskapet kan konstatera inte är något som alla kan hantera. Som lite extra kuriosa så var Oves resultat en tangering av Kentas gällande veteranvärldsrekord, roligt också att kommentatorerna konstaterade att Ove kommer "from one of the strongest islands in the world, the Aland islands".

För ÅKKs del så blev det ännu ett lyckat mästerskap, tre startande  och tre medaljer, två guld och ett brons. Grattis ännu en gång till Marcela som äntligen lyckades knipa det efterlängtade VM-guldet! Synd att Sandra Lönn inte kunde vara med i damernas +84kg klass pga skada, hon hade utan tvekan varit en stark guld kandidat om hon varit med. Närmast väntar nu SFI-mästerskapen i bänkpress här hemma i Mariehamn lördagen den 7 maj, vi hoppas att både Ove och Freddi kommer att vara på plats!

 

WWW.KRAFTSPORT.NU