KRAFTSPORT.NU

Ålands Kraftsportklubb r.f.

Lite historik kring lyftningen här på Åland före ÅKKs tid

Jan-Artur "Janne" Larsson var en av de som var med och grundade Ålands Kraftsportklubb i början av 80-talet, här nedan skriver han lite om gymträningen och hans egna upplevelser före detta.

 

 

Vad hände före kraftsportklubben kom till.
 
När jag som 12åring flyttade till Mariehamn och vistades på Ungdomsgården (Unkan) där det var fullt med aktiviteter,bland annat fanns där en skivstång med skivor och med alla vikter på stången tror jag den vägde 65kg. Jag kommer inte ihåg att någon skulle ha tränat med den annat än att alla skulle försöka lyfta den på raka armar.
 
När jag blev 15 år så for jag till sjöss (där vi nog tränade med egna lagade vikter) och var inte så mycket har hemma men 1968 for jag till Malmö för att gå en Massageutbildning AGI Axelssons Gymastiska Institut och han hade gym och i vår utbildning ingick instruktörsutbildning för Kroppsbyggning och jag började träna på skolan och sedan Judo på kvällarna. På vårterminen fick vi Ricky Bruch som gymnastiklärare och han berättade om Power Lifting Styrkelyft han blev imponerad när jag som 75-76kg drog 220kg marklyft första gången jag provade. Jag hjälpte Ricky att ordna Skånes starkaste man tävling i Malmö Ricky vann men tyngdlyftaren Ingvar Asp tvåa och Erling Whalgren trea (Erling kom senare till ett SFI vi hade här på Yrkesskolan och visade upp musklerna,samma tävling kom en ung Jarmo Virtanen och gjorde sin första tävling senare tog han 9 VM titlar, och vi hade 119 betalande åskådare).
 
1969 kom jag hem från skolan och på hösten startade jag en grupp (15st) som tränade kroppsbyggnad fram till nästa vår. Hallen på idrottsgården var innanför dörren i kondishallen resten spelades det vollyboll på så det kunde komma någon boll flygande.
 
Där fanns då en rodd/drag apparat en gymnastiksång och gymnastkringar några korta skivstänger och en lite längre som man kunde flytta dom inre stopparna och när jag satte på alla vikter som fanns i salen så kunde jag träna marklyft med 212kg, Några hantlar 3,5,7,9kg och en smal bänkpress och två plankor mot ribbstolen för mag övningar, en benbress fanns också.
 
Knäböjningarna gjorde vi så att vi hängde upp stången i gymnastkringarna och 2 kompisar höll ut ringarna medan man gjorde sin knäböj. Jag tror det var 1971som vi efter mycket gnäll fick 2 st Eleiko stänger med gummivikter och jag gjorde knäböj ställningar av bilfälgar, efter mer gnäll så fick vi pengar till en hanteluppsättning som vi svetsade ihop själva upp till 31kg och sedan bencurl maskin och drag apparat och nu kunde vi börja träna seriöst. Sedan har det kommit mera grejer dit och är nu riktigt välutrustad.
 
Då hade Lasse Johansson kommit från hem Sverige och dom var några som tränade tyngdlyftning och vi började också träna styrkelyft och vi hette då IFK Kraftidrottsektionen och vi hade tävlingar, för mej är det oklart när vi hade den första tävlingen kanske 1971-1972.
 
1976 flyttade jag till Skövde och tränade där i Skövde Frisksportarklubb och därför började vi ha ett livligt utbyte med Skövde/Falköping ofta vår och höst. 1978 belv jag Västergötalandsmästare i 100kg klassen för Frisksportarklubben.
 
1979 flyttade jag hem igen och blev ordförande för sektionen och fick sitta med på IFK s möten.
 
1982 på hösten var jag på ett IFK möte där klubben hade tagit in Lasse Wiklöf som krisordförande och jag förstod att ekonomin var i botten och när vi skulle få pengar till dom tävlandes kostnader på idrottsgården som vi hade fått tidigare fick jag höra från Lasse att det blir inga pengar så beslöt jag att vi skulle bilda en egen klubb, lite diskussioner bland träningskompisarna och alla var positiva till iden, jag hörde att Vidar Liljeros kunde det där med att starta upp en klubb så han kontaktades och vi hade vårt första möte på Vikingahallen och på vintern 1983 var klubben grundad. Nu vet vi att det var ett bra drag. Och jag är lite stolt över att vi gjorde det.
 
I början hade vi både kroppsbyggar sektion och Styrkelyft sektioner och hade ledda kurser för nybörjare både på Idrottsgården och Vikingahallen med stora grupper nybörjare.
 
 
Jan Arthur Janne Larson

WWW.KRAFTSPORT.NU