KRAFTSPORT.NU

Ålands Kraftsportklubb r.f.

Kenta sexa totalt på VM i styrkelyft, silver i bänken och veteranvärldsrekord både i bänken och totalt!

Världsmästerskapen i styrkelyft 2015 avgjordes i veckan i Hamm, Luxemburg, och ÅKKs Kenneth "Kenta" Sandvik fanns på plats då herrarnas +120kg klass skulle avgöras. Sjutton lyftare kom till start i klassen och Kenta låg femma i förhandsanmälningarna, dock så fanns det många vassa lyftare med och placeringarna var på förhand långt ifrån lätta att gissa.

Kenta inledde med 390kg i sin första knäböj och det kom upp rätt bekvämt även om det var strul med lastningen av stången inför lyftet och han hamnade på att vänta lite extra. Till andra lyftet ökade han till 402,5kg vilket blev ett absolut maxlyft men han lyckades kämpa upp det hela vägen, dock så var det tomt i tanken efter det och han valde därför att helt stå över sitt sista lyft. Vassast i böjen var ryssen Andrey Konovalov med hela 470kg följt av amerikanarna Blain Sumner och Joseph Cappellino på 455kg respektive 447,5kg.

I bänken fanns det flera lyftare som gick in på tyngre vikter än Kenta som valde 347,5kg som ingång, dock visade det sej som vanligt att Kentas rutin gav utdelning också denna gång Han klarade ingången i första lyftet, ökade sedan till 357,5kg i andra där han tyvärr fick underkänt pga att han inte lyckades låsa ut riktigt hela vägen. Han gick om på samma vikt i sista lyftet och då fick han till ett fint lyft med bra fart både ner och upp, vilket i slutänden räckte hela vägen till ett delgrenssilver i bänken efter amerikanen Sumner som fick 365kg. Kentas resultat är en förbättring av hans eget veteranvärldsrekord för bänkpress i styrkelyftstävling med 12,5kg. Bronset i bänken gick till ryssen konovalov också han på 357,5kg. Sveriges Fredrik Svensson gick in tungt i bänken men bommade samtliga sina tre lyft.

Inför marklyftet så var det klart att Kenta var rätt långt bakom medaljerna totalt och han fick istället sikta in sej på att prestera bästa möjliga i marken och se hur långt det kunde räcka. Första lyftet på 285kg såg riktigt bekvämt ut och han gick sedan på 302,5kg till andra lyftet och klarade även den vikten vilket innebar 1062,5kg och också en förbättring av Kentas eget veteranvärldsrekord totalt! I sista lyftet ökade han försiktigt till 307,5kg för att försöka putsa totalen och rekordet ytterligare men även om det var ganska nära så lyckades han inte dra vikten hela vägen den här gången. Slutresultatet blev alltså 1062,5kg för Kenta vilkte räckte till en fin sjätte plats totalt. Guldet gick till ryssen Konovalov på 1177,5kg totalt, silvret gick till amerikanen Sumner med 1165kg och bronset också till ammerika i och med Capellinos resultat på 1147,5kg. Finlands andre lyftare i klassen Jari Martikainen slutade tia totalt med serien 375-250-355 och 980kg totalt där marken gav honom ett delgrensbrons.

Resultat från tävlingen hittar du här och video från tävlingen finns här.

WWW.KRAFTSPORT.NU