KRAFTSPORT.NU

Ålands Kraftsportklubb r.f.

EM-silver och veteranvärldsrekord till Kenta, Ove fyra

Sista dagen under årets Europamästerskap i bänkpress bjöd som vanligt på herrarnas tungvikt, +120kg klassen. ÅKKs Kenneth "Kenta" Sandvik och Ove Lehto fanns med i startfältet och båda siktade på medalj. Sveriges Fredrik Svensson och Norges Alistair McColl såg på förhand ut att vara vassaste motståndarna. Ove gick in på 340kg och klarade utan problem, Kenta gick in lite tyngre på 350kg och klarade även han medan Svensson tog ledningen efter att ha satt 365kg i sitt första lyft och norrmannen klarade 352,5kg. Ove valde 355kg till sitt andra lyft för att ta sej upp på en pallplats men tyvärr så saknades de sista centimetrarna i utlåsningen och lyftet underkändes. Kenta ökade försiktigt till 357,5kg men fick inte heller han till utlåsningen och lyftet underkändes. Norrmannen bommade också på 357,5kg medan Svensson drygade ut ledningen genom att klara 370kg.

Ove valde att gå om på 355kg i sista men orkade inte heller denna gång med att låsa ut och lyftet underkändes, Norrmannen försökte på 360kg men bommade även han. Kenta tog sikte på guld och begärde upp 370kg till sitt sista lyft, vilket också var nytt veteranvärldsrekord, och klarade utan problem. Detta satte lite press på Svensson som nu var tvungen att öka för att återta guldpositionen vilket han också gjorde genom att ganska enkelt trycka 372,5kg i sitt sista lyft.

Den här gången slutade det med andra ord med guld till Svensson, silver till Kenta och brons till McColl, Ove fick tyvärr nöja sej med en fjärde plats. Kenta fick inte bara med sej silver och veteranvärldsrekord utan blev också tävlingarnas bäste lyftare på så kallad Wilks poäng (hur mycket du lyft i förhållande till kroppsvikten) då han var lättare än Svensson.
Efter tävlingen fick Kenta göra ett dopingtest. 

Redan nästa helg så är Ove i hetluften igen då Finska mästerskapen i klassisk bänkpress avgörs i Ylöjärvi då han får sällskap av fem andra ÅKK lyftare, förhandsanmälningar hittar du här.

WWW.KRAFTSPORT.NU