KRAFTSPORT.NU

Ålands Kraftsportklubb r.f.

Kenta fyra på EM i styrkelyft med 1052,5kg totalt

ÅKKs Kenneth "Kenta" Sandvik slutade fyra på årets EM i styrkelyft som avgjordes i tyska Chemnitz. Kenta tävlade som vanligt i +120kg klassen, vågen stannade på invägningen på 141,36kg. Totalt kom sju tävlande till start i klassen och Kenta låg trea i förhandsanmälningarna, Ukrainaren Svistunov och Norges Baardvet var på förhand de vassaste, men Kenta och tjecken Lupac var inte långt efter.

I knäböjen lyckades Kenta bra och satte alla sina tre lyft med 410kg i sista efter 390 som ingång och 405kg i andra lyftet. 410kg räckte till en fjärde plats i knäböj, ukrainaren tog 452,5, tjecken 425kg och norrmannen 412,5kg. Detta innebar också att Kenta slog Ove Lehtos finska veteranrekord i knäböj.

I bänken gick Kenta in på 345kg vilket han låste ut utan allt för stora problem, till andra lyftet satte han 352,5kg men orkade då inte riktigt låsa ut hela vägen, han gick sedan om igen i sista lyftet men det blev i princip en repris på det första försöket där de sista centimetrarna saknades. Kenta slutade därmed på en andra plats i bänken efter ukrainaren som klarade 347,5kg i sitt sista lyft. Kanske en liten besvikelse för Kenta som säkert hade hoppats på ett lite bättre formbesked i bänken med VM i bänkpress bara någon vecka bort, men han kunde trösta sej med att hans resultat räknas som nytt veteran världsrekord i bänkpress på styrkelyft tävling (världsrekord får endast slås på internationella tävlingar). Inför marken låg Kenta tvåa totalt på 755kg efter ukrainaren på 800kg och strax bakom fanns både norrmannen och tjecken på 735kg. Kentas svagaste gren är dock just marken och de två bakom såg ut att kunna jaga ikapp Kenta om han inte kunde få till en riktigt bra mark.

Tyvärr så lyckades Kenta inget vidare i marken, han bommade ingångsvikten på 297,5kg i första försöket, greppet höll inte hela vägen. Han gick om på samma vikt i andra och klarade då, han försökte sedan på 305kg i sista lyftet men orkade inte dra det hela vägen. Totalt gav det 1052,5kg vilket tyvärr gav honom en fjärde plats, strax utanför pallen. Guldet gick till ukrainaren på 1120kg, silver till norrmannen på 1075kg och bronset till tjecken på 1060kg. Kenta presterade inte riktigt på topp idag, men han som tröst så var också hans totalresultat ett nytt veteranvärldsrekord.

Efter tävlingen fick Kenta göra ett dopingtest vilket krävs för att hans veteranvärldsrekord ska godkännas. 

Nu blir det någon vecka med träning och vila för Kenta som åter igen är aktuell då VM i bänkpress avgörs i Sundsvall den 20-24 maj.

WWW.KRAFTSPORT.NU