KRAFTSPORT.NU

Ålands Kraftsportklubb r.f.

Finska mästerskapen i styrkelyft bjöd både på besvikelse och glädje

Finska mästerskapen i styrkelyft med utrustning för samtliga ålderskategorier från juniorer till veteraner avgjordes nu i helgen i Tammerfors och ÅKK hade sex lyftare med fem under lördagen och en under söndagen. Som konstaterats tidigare så är intresset för tävlingarna med utrustning svalare nu då de klassiska tävlingarna har har blivit mera populära vilket gjorde att flera av klasserna hade ganska tunt med deltagare.

Marcela Sandvik tävlade 52kg klassen för damer där hon hade endast en motståndare, hon inledde med 115kg i knäböj efter en bom på 125kg i sista lyftet. Hon satte sedan 102,5kg i bänken också det i andra lyftet, hon bommade sista bänken på 107,5kg medan det i marken blev endast ingångsvikten på 130kg efter två bommar på 142,5kg. Totalt gav det 347,5kg och silver, bänken är nytt finskt veteranrekord för 40 åringar.

Hannes Immonen tävlade ensam i 93kg klassen för Juniorer U23 och han inledde starke med tre godkänna knäböj med 235kg i sista. Han fick sedan 175kg i bänken efter en bom på 180kg i sista och avslutade fint med att sätta alla sina tre marklyft med 250kg  i sista, totalt gav det 660kg. Både knäböj, marklyft och total var nya personbästan och nya SFI-rekord i klassen, bra jobbat!

I +120kg klassen såg vi fram emot ännu en kamp mellan Ove Lehto, Kenneth "Kenta" Sandvik och Jari Martikainen men tyvärr så blev det ett snöpligt slut i tävlingen för Kenta då han fick tre underkända lyft på ingångsvikten 400kg i knäböj, samtliga lyft underkändes av domarna på grund av dåligt djup. Kenta har känt av en knäskada som spökade lite och han vågade inte satsa för fullt vilket alltså slutade med att han var ute ur tävlingen. Ove inledde också lite skakigt då också han bommade första lyftet i böjen på 360kg, också han på grund av dåligt djup. Han ökade försiktigt till 365kg i andra och fick även det underkänt av domarna med 2-1, men juryn gick in och ändrade domarnas beslut så att lyftet godkändes. I sista lyftet klarade han sedan 380kg utan problem. I bänken gick det bättre för Ove och han satte alla tre bänkar med fina 355kg i sista lyftet, nytt nordiskt veteranrekord i klassen, det är också hela 30kg högre än gällande värlsrekordet för veteraner. I marken gick det återigen sämre och han fick för honom rätt dåliga 325kg efter en bom på 335kg i sista. Totalt gav det ändå 1060kg och guld vilket var målet med dagen, totalen var också över gällande världsrekord.  Martikainen klarade 380kg i böj, 240kg i bänk och avslutade med att dra 350kg i marken vilket gav 970kg totalt och silver.

Klas Helén tävlade i 93kg klassen för veteraner 70år med tre deltagare, han fick 135kg i böjen och satte sedan fina 120kg bänken och avslutade med 150kg i marken vilket gav 385kg totalt och brons.

Christer "Crille" Gustafsson tävlade under söndagen och lyckades efter att ha hållit igen med maten väga in i 74kg klassen för veteraner 60år. Han fick till en bra tävling med nya SFI-rekord i både knäböj, bänkpres samt totalt efter serien 175kg i knäböj, 127,5kg i bänkpress och 190kg i marken, totalt gav det 505,5kg och silver på tyngre kroppsvikt.

Elis Högnäs var med på resan som coach, stort tack till honom!

WWW.KRAFTSPORT.NU