KRAFTSPORT.NU

Ålands Kraftsportklubb r.f.

Jämn kamp mellan Ove och Kenta om silver och brons, guld till Marcela

Finska mästerskapens andra dag bjöd på seniorklasserna och för ÅKKs del så innebar det att Marcela och Kenneth "Kenta" Sandvik samt Ove Lehto tävlade. Marcela gick som vanligt i 52kg klassen där hon hade endast en motståndare och Marcela kunde i praktiken kvittera ut guldet redan efter första lyftet i och med att hon klarade ingångsvikten på 100kg då hennes motståndare inte hade någon chans att hota detta resultat. Marcela försökte sedan två gånger på 107,5kg dock utan att lyckas. Målet för dagen var ändå avklarat, guld och både EM- och VM-kvalgränserna avklarade och hennes resultat var också nytt finskt rekord för veteraner över 40år.

+120kg Klassen bjöd på dagens stora fight då den regerande världsmästare Fredrik "Freddi" Smulter som så många gånger förr ställdes mot Kenta och Ove. Freddi vägde in tyngst av de tre på 152,94 Ove vägde 143,55kg och Kenta var lättast med 141,11kg. Ove valde att gå in på 320kg vilket han klarade lätt, Kentas ingång var satt till 350kg och han gick in och gjorde ett riktigt bra försök men orkade inte riktigt pressa upp vikten hela vägen vilket naturligtvis var en besvikelse, det hela visade sej dock ha en naturlig förklaring då det efter lyftet noterades att stången varit fellastad med 370kg istället för begärda 350kg! Kenta fick naturligtvis ett nytt försök på 350kg efter att gruppen lyft klart första rundan vilket han klarade utan problem, men det var långt ifrån en bra inledning på tävlingen. Freddi hade 375kg som ingångsvikt vilket han också fick upp men lyftet underkänt av domarna. Till andra rundan begärde både Ove och Kenta upp 355kg och båda klarade medan Freddi ökade lite försiktigt till 382,5kg och nu gick det bättre och lyftet godkändes. Till sista rundan var det naturligtvis en del taktik och viktbyten men det slutade med att Ove gick in först av de tre med 362,5kg lastat och han fick till ett riktigt bra lyft och kunde pressa vikten hela vägen och godkänt! Kenta gick in på samma vikt och klarade också han och tog därmed hem silvret på lättare kroppsvikt än Ove. Freddi hade inget att förlora till sitt sista lyft och begärde därför upp hela 401kg på stången, ett kilo över hans eget gällande världsrekord. Den här dagen lyckades han dock inte klara av bedriften att trycka upp över 400kg även om han gjorde ett riktigt bra försök. Freddi fick hursomhelst guldet med sej hem till Malax och nu kan han ta sikte på VM i bänkpress som avgörs i Sundsvall i slutet av maj. Fyra i tävlingen var Nykarlebys André Sjöholm på 265kg.

Intressant att notera är att Oves lyft på 362,5kg var nytt personbästa för honom och det kommer även att räknas som nytt nordiskt rekord för veteraner över 40år, också Kenta är från och med årsskiftet veteran men då Ove satte vikten först så kommer det att vara hans namn som står i rekordlistorna. I övrigt kan också nämnas att världsrekordet för veteraner ligger på 359kg och innehålls av en japan, ett resultat som alltså både Ove och Kenta var över idag, men officiella världsrekord får endast slås på internationella tävlingar.

Vi får tacka KK Eken för ett bra arrangemang, det var roligt att få vara med på plats och följa tävlingarna!

Samtliga resultat hittar du här.

WWW.KRAFTSPORT.NU