KRAFTSPORT.NU

Ålands Kraftsportklubb r.f.

Guld till Ove efter jämn kamp!

Ove Lehto var ende herrlyftare från ÅKK som deltog under Finska mästerskapen i klassisk styrkelyft 2015 uppe i Ylitornio. Han tävlade som vanligt i +120kg klassen och sett till förhandsanmälningarna så var han en av kandidaterna till guldet om han kunde få till en bra tävling. Vassaste motståndaren var Tero Seppenän som är rätt jämnstark med Ove i samtliga moment, men också Fredrik "Freddi" Smulter kunde tänkas vara med och hota bakifrån.

Ove inledde stabilt med att sätta alla sina tre knäböj med 305kg i sista vilket är nytt SFI-rekord. Seppenän klarade också alla sina tre lyft och stannade på 310kg medan Freddi fick 280kg och mellan honom och de två i toppen så fanns också Tommila och Reinä på 290kg respektive 285kg.

I bänken satte Ove ingågnsvikten på 230kg utan problem i första lyftet och han ökade till 237,5kg i andra vilket började se tungt ut men han klarade. Till sista ökade han 2,5kg till 240kg för att försöka plocka lite extra kilon till totalen men det blev för tungt och han fick vara föjd med sina 237,5kg. Seppenän var starkare för dagen och klarade rätt lätt 247,5kg i sitt sista lyft. Freddi var naturligtvis ute efter en riktigt bra bänk, ingången på 262,5kg kom upp utan problem och han valde sedan att försöka slå sitt eget finska rekord genom att lägga 283kg till sitt andra lyft, tyvärr så hände något efter att han lyft ut vikten och han avbröt försöket, han gick in på samma vikt i sista lyftet men var aldrig ens riktigt nära att klara, säkerligen en rejäl besvikelse för honom.

Inför marken så låg Ove 15kg bakom Seppenän, och de är båda rätt jämna i marken så det såg inte så lovande ut för Ove, Freddi låg också han på samma vikt som Ove, men han ligger en bit bakom i marken och borde inte kunna hota. Ove inledde säkert med att dra 310kg medan Sepenän drog 315kg för att utöka ledningen ytterligare. Till andra lyftet så gick Seppenän på 322,5kg som fick upp hela vägen och först fick godkänt av domarna men som sedan juryn gick in och underkände troligen på grund av att han drog stången längs benen i övre delen av lyftet. Ove tog chansen och kontrade genom att lägga på nytt finskt med 331kg på stången till sitt andra lyft vilket han klarade och därmed tog han också ledningen över Seppenän för första gången i tävlingen. Seppenän försökte i sin tur kontra i sitt sista lyft genom att åter igen gå på 322,5kg men då orkade han inte dra vikten hela vägen och Ove var därmed klar segrare. Ove valde då att försöka bättra på sitt nysatta finska rekord genom att lägga 335kg till sista lyftet vilket nog såg ut att vara absolut max för dagen, men det kom upp hela vägen och var godkänt. Markrekordet blev dock kortvarigt då Kai Haarala gick in efter Ove och drog 335,5kg. Oves total blev 877,5kg vilket är nytt finskt rekord, Seppenän tog silvret på 872,5kg medan bronset gick till Freddi på 827,5kg. Ove var därmed väl över VM-kvalgränsen och skall i och med detta vara klar för VM i klassisk styrkelyft här hemma i Salo i juni. Efter tävlingen fick Ove göra ett dopingtest, svaret brukar dröja någon vecka.

Med på plats uppe i Ylitornio under mästerskapen var Kenneth "Kenta" Sandvik som var domare under fredagens tävlingar, samtliga resultat från mästerskapen hittar du här.

WWW.KRAFTSPORT.NU