KRAFTSPORT.NU

Ålands Kraftsportklubb r.f.

VM-silver till Kenta!!

ÅKKs Kenneth "Kenta" Sandvik tävlade under natten på VM i styrkelyft som avgjorders i USA närmare bestämt i Aurora, Colorado. Cirka 200 damer och herrar deltog under tävlingarna som drog igång redan i måndags med de lättare klasserna. Tyvärr så skadade Kenta ena handen under ett av sina sista tunga träningspass i bänken och han var inför tävlingen osäker på om det alls skulle gå att hålla tävlingsvikterna, men han valde att åka till tävlingarna och målet var att köra fullt ut.

Han inledde starkt med tre godkända lyft i knäböj med 415kg i sista, endast fem kilo under hans personbästa, vilket räckte hela vägen till en bronsmedalj i knäböj efter amerikanen Cappelino på 435kg och Norges Carl Yngvar Christensen på nya världsrekordet, otroliga 490kg! Norges andre man Hans Mange Baardtvet slutade fyra också han på 415kg men på tyngre kroppsvikt än Kenta.

I bänken var det som sagt osäker för Kenta men han valde att göra ett försök att köra på för fullt och gick in på 330kg. I första försöket blev det någon form av förvirring, han hade stången utlyft men fick aldrig någon startsignal. Juryn gick in och gav Kenta ett nytt försök att göra sitt första lyft och då fick han startsignal och pressade vikten utan några större problem. I andra lyftet gick han på 340kg vilket inte blev något snyggt lyft, troligen på grund av handskadan, men han fick upp stången och lyftet godkändes med 2-1 av domarna. Till sista lyftet ökade han till 345kg och inte heller det såg lika stabilt ut som det brukar men han fick upp vikten och lyftet godkändes vilket gav honom brons i bänken efter Christensen, som också bättrat på bänken ett snäpp sedan sist, på 350kg medan guldet gick till Sveriges Fredrik Svensson som slutade på 360kg efter att ha bommat sista lyftet där han försökte slå Kentas välrdsrekord med 371,5kg på stången. Tyvärr så bommade både hemmalyftaren Cappalino och Norges Baardvet samtliga sina lyft i bänken och de var därmed ute ur tävlingen om totalt segern vilket naturligtvis öppande upp det rejält för både Kenta och Svensson som inför marklyftet låg tvåa och trea efter Christensen.

Inför marken låg Kenta lite före Svensson, men Svensson är en lite vassare marklyftare så det skulle bli en inressant kamp mellan dem i marklyftet om silvret totalt i och med att ingen annan lyftare kunde hota dem bakifrån och Christensen låg långt framför dem. Kenta inledde med 300kg utan problem, Svensson tog det säkra före det osäkra och gick in lite försiktigt på 305kg och klarade också han. Kenta ökade till 312,5kg till andra som han fick kämpa lite med men det kom upp säkert, Svensson gick aldrig in och lyfte sitt andra lyft, han sparade sej för att kunna gå in och matcha Kenta i sista lyftet. Kenta ökade till 315kg i sista marken för att försöka få några extra kilon, men han orkade inte hela vägen upp och han fick sätta sej ned och föja Svensson som gick in på 345kg i sista för att försöka knipa silvret av Kenta. Svensson lyckades dock inte dra vikten och Kenta slutade därmed tvåa totalt med 1072,5kg totalt medan Svensson tog brons på 1035kg. Guldet gick naturligtvis till Christensen som fortsatte att imponera med mäktiga 390kg i markyft och ett nytt världsrekord totalt på otroliga 1230kg!

Detta var Kentas nionde världsmästerskap i styrkelyft men han har tidigare endast tagit delgrensmedaljer aldrig någon totalt så även om det var synd att amerikanen och norrmanen bommade i bänken så är det bara att lyfta på hatten och grattulera Kenta till prestationen! Han presterade som vanligt på toppnär det behövdes och i slutänden så är det ju på tävlingslavan det avgörs inte i förhandsanmälnngarna.

Video från tävlingen hittar man här.

WWW.KRAFTSPORT.NU