KRAFTSPORT.NU

Ålands Kraftsportklubb r.f.

De fem vanligaste nybörjarmisstagen på styrkelyftstävling

I och med att vi har hela sju stycken nykomlingar anmäld till ÅM i klassisk styrkelyft den 25/10 så är det kanske på plats att lista de vanligaste nybörjarmisstagen som vi ser. Till att börja med så är det bra om man kan ta en titt i den officiella regelboken, särskilt del delar som beskriver lyftens utförande samt vad som kan ge ett underkänt lyft, du hittar reglerna här: Svensk version, engelsk version.

  1. Felaktig klädsel, vid klassisk styrkelyft så skall du ha en lyfttrikå, t-shit utan reklamtryck, sportsko, knälånga strumpor till marklyftet. Närmare beskrivning hittar du här eller i IPFs officiella regler för klassisk lyftning
  2. Glömmer domarnas signaler, i knäböj får du startsignal då du backat ut från ställningen och är redo att böja, då lyftet är klart skall du vänta på racksignal före du får lägga tillbaka stången. I bänken får du startsignal då du lyft ut stången och är redo att sänka den mot bröstet, stången skall sedan sänkas och hållas orörlig på bröstet tills domaren ger pressignal samt att man skall vänta på racksignal då lyftet är klart. I marken så är det bara att gå in och dra stången hela vägen och sedan vänta på domarens nedsignal. Tips: träna inför tävlingen med signaler för att vänja dej. 
  3. Dåligt djup i knäböj, se till att få till djupet ordentligt då du tränar annars kan det bli en obehaglig överraskning då du skall tävla. Välj en säker ingångsvikt som du vet att du klarar även om du måste gå djupare än du är van vid. Reglerna säger att väcket som bildas vid höften skall vara lägre än knäets överdel, se exempel på godkänt djup samt icke godkänt djup.
  4. Dåligt stopp på brösten i bänken, se till att träna med ett tydligt stopp på bröstet då du kör bänk, det är betydligt mycket tyngre än att köra med "studs". Träna gärna med någon som ger pressignal!
  5. Glömmer att meddela nästa vikt till sekretariatet, du har ju tre lyft i varje moment och ingångsvikten sätts vid invägningen. Övriga vikter skall väljas efter att du gjort ditt lyft samt meddelas till sekretariatet inom en minut efter att du fått domarresultatet för ditt lyft. Planera lite i förväg så att du inte behöver börja fundera allt för mycket på vad du skall välja för vikt. Om du känner att du inför tävlingen har chans att slå något rekord, kolla upp vad som krävs för att slå rekordet innan tävlingen!

Finns kanske också andra saker, men i slut änden är bästa tipset till din första tävling att ha kul och tävla mer med dej själv än med dina eventuella mottävlande!

WWW.KRAFTSPORT.NU