KRAFTSPORT.NU

Ålands Kraftsportklubb r.f.

Uppdaterat: Guld för Kenta på NM i styrkelyft, satte nytt världsrekord i bänken med 371kg!

Kenneth "Kenta" Sandvik och Erika Gadzová tävlade idag på Nordiska mästerskapen i styrkelyft på Island. Erika gjorde landslagsdebut och tävlade i damernas 63kg klass med tre deltagare. Erika inledde med att klara 122,5kg i knäböj, satte sedan 67,5kg i bänken och avslutade sedan med att dra 135kg i marken vilket gav nytt personbästa totalt på 325kg. Samtliga resultat var förbättringar på hennes egna åländska rekord i klassen.

Kenta fick endast ingångsvikten på 400kg i knäböj efter att ha bommat sina två följande lyft på 412,5kg och 417,5kg.  Störste konkurrenten var Sveriges Fredrik Svensson som satte 370kg i sin andra böj, men sedan bommade i sista på 377,5kg.
I bänken blev det en intressant kamp mellan de två, Kenta inledde med att klara 347,5kg i första lyftet medan Svensson valde att gå in på 370,5kg för att plocka hem världsrekordet i bänkpress på styrkelyftstävling (världsrekordet enbart i bänk ligger som bekant på 400kg), men han misslyckas i första lyftet. Kenta går på 357,5kg i andra lyftet och klarar även det medan Svensson gick om på 370,5kg och klarade vilket alltså innebar nytt världsrekord! Till sista lyftet begär Kenta upp 371kg för att försöka plocka Svenssons nysatta världsrekord och klarar vilket innebar en ökning av hans eget personbästa med hela 11kg och att Kenta därmed (igen) kan titulera sej världsrekordhållare! Svensson gjorde i sista lyftet ett försök att plocka tillbaka rekordet genom att lasta 378kg, men han lyckades inte med det lyftet och Kenta fick behålla rekordet.
Kenta gick in på 305kg i marken vilket inte var några problem och han ökade sedan till 315kg i andra vilket han också klarade. Till sista lyftet begärde han upp nya personbästa vikten 330kg i ett försök att knäcka 1100kg gränsen totalt och han gjorde också ett riktigt bra försök där greppet höll men han fick ge upp halvvägs då det helt enkelt var för tungt. Totalt blev det guld för Kenta på nytt personbästa med 1086kg och han slog därmed Ove Lehtos rekord för det högsta resultatet som någonsin gjorts i Finland med 0,5kg. Kenta blev även tävlingarnas bäste lyftare på poäng. Svensson drog 337,5kg i sitt sista marklyft och slutade tvåa på 1078kg.

Se video på Kentas världsrekordbänk här.

Se kompletta resultatlistor för dagen här.

I morgon möts Kenta och Svensson igen då mästerskapen i enbart bänkpress avgörs med början klockan 15:00 finsk tid, följ tävlingen live på webben här.

WWW.KRAFTSPORT.NU