KRAFTSPORT.NU

Ålands Kraftsportklubb r.f.

Nytt personbästa i bänken av Kenta på FM i styrkelyft, 350kg. Ove utan guld för första gången på arton år!

Finska mästerskapen i styrkelyft avgjordes idag i Borgnäs (Pornainen), strax norr om Sibbo. Intresset för styrkelyft med utrustning har minskat avsevärt sedan man började med mästerskapstävlingar i klassisk (raw) styrkelyft också och i år var det faktiskt nära att detta mästerskap ställdes in på grund av att man inte kunde hitta någon arrangör men till slut så löste det sej i alla fall. Synd att tävlingarna tappat bredden, men toppen finns ändå kvar då dessa tävlingar ger underlag för uttagningarna till landslaget. ÅKK hade tre lyftare med Erika Gadzová i damernas 57kg klass samt Ove Lehto och Kenneth "Kenta" Sandvik i +120kg herrarnas klass.

Erika tävlar för första året i seniorklassen och hade idag två betydligt mera rutinerade motståndare mot sej och att försöka matcha dem var från början mer eller mindre omöjligt. Hon kunde med andra ord koncentrera sej på att göra sin egen tävling, tyvärr så blev inledningen inte helt lyckad då hon enbart fick ingångsvikten på 115kg i knäböj, hon fik upp personbästa vikten 125kg två gånger men dessa underkändes av domarna på grund av dåligt djup. I bänken och marken blev det lite liknande resultat, hon försökte på personbästa i sista lyften men bommade. Slutresultatet blev 310kg efter 70kg i bänk och 125kg i mark, vilket gav brons. Guld och silver gick på 355kg respektive 420kg. Se samtliga damresultat här.

Ove och Kenta tävlade som så många gånger förr mot Jari Martikainen. Kenta höll för favorittrycket och tog guldet med 1060kg totalt efter en bra inledning med 410kg i knäböj och nytt personbästa på 350kg i bänkpress men sedan en mindre bra avslutning där han endast fick ingången på 300kg i marken efter två bommar på 317,5kg då det helt enkelt var tomt i tanken och han inte fick upp vikten. Ove vägde in på 134,14kg och slutade två på 1032,5kg efter en halvbra start där han fick nöja sej med 360kg i knäböj men sedan en väldigt lyckad bänk på 327,5kg och ett bra resultat på 345kg i marken. Han drog även 355kg hela vägen i sin sista mark en tyvärr höll inte greppet riktigt och slutpositionen blev lite tveksam så lyftet underkändes med 2-1. Bänken och marken var nya finska veteranrekord M40. Jari slutade trea på 965kg totalt efter serien 350kg i knäböj, 250kg i bänkpress och 365kg i marklyft. Kenta blev tävlingarnas bäste lyftare på poäng och Ove näst bäst. Som lite kuriosa så kan nämnas att detta var första gången på arton (18!) år som Ove inte klev överst på pallen under ett öppet FM i styrkelyft. Se samtliga herresultat här.


WWW.KRAFTSPORT.NU