KRAFTSPORT.NU

Ålands Kraftsportklubb r.f.

Kenta sexa på VM i styrkelyft

VM i styrkelyft 2013 avgjordes i Stavanger, Norge, och tävlingarnas sista dag bjöd som vanligt på de tyngsta herrklasserna. ÅKKs Kenneth "Kenta" Sandvik tävlade i +120kg klassen tillsammans med arton andra lyftare. Kenta låg sexa i förhandsanmälningarna, striden om medaljerna totalt såg på förhand ut att stå mellan hemma lyftaren Carl-Yngvar Christensen, Rysslands Andrey Konovalov och Ukrainas Viktor Teststov.

Kenta vägde in på 141,6kg och inledde starkt i knäböjen genom att sätta 400kg lätt i sitt första lyft, han ökade till 412,5kg i andra vilket också kom upp utan problem. Till sista lyftet begärde han upp nya personbästat 420kg och också den vikten kom hela vägen upp men underkändes tyvärr med 2-1 av domarna, troligen på grund av lite dåligt djup i botten av lyftet. 412,5kg räckte till en sjätte plats i knäböj, delgredsguldet gick till Chistensen som satte ett smått otriigt världsrekord på 475kg i sitt sista lyft.

I bänken skulle kanske Kenta kunna vara med och slåss om en medalj, men också där så fanns det flera vassa lyftare ovanför honom i startlistan, bland annat ukrainaren och regerande världsrekordhållaren Sveriges Fredrik Svensson. I och med att man ändrade reglerna från början av året så att man numera godkänner så kallade "maglyft", dvs att man för stången ner mot magen istället för rakt mot bröstet (ett resultat av hur man använder utrustningen) så har Kenta nu valt att ändra lite på sin teknik och ta hjälp av utlyft i början av lyftet. Han inledde starkt med att klara 335kg i första lyftet och tog sedan 342,5kg i andra. Till sista lyftet begärde han upp personbästavikten 347,5kg och han lyckades pressa vikten med liksom i sista böjen så blev det här underkänt av domarna. Svensson fick delgrenssilver på 355kg och guldet gick till Ukrainaren som satte nytt världsrekord med hela 370kg.

Marken är som bekant Kentas sämsta gren och han gick in på 305kg i första lyftet vilket inte var några problem, han ökade ytterligare tio kilo till andra lyftet och klarade även det. Till sista lyftet begärde ha upp 320kg och också det kämpade han upp hela vägen vilket innebar nytt personbästa totalt med 1075kg och en sjätte plats totalt. Delgrensguldet i marklyft gick till Chistensen på 370kg. Efter en jämn och spännande kamp så blev vinnare totalt ryssen Konovalov på nya världsrekordet 1187,5kg, silvret gick till Chistensen på 1175kg och bronset till Ukrainas Testson på 1170kg. Tävlingen bjöd på många imponerade lyft och Kenta visade ännu en gång att han är bäst när det gäller, nytt personbästa med mersmak på VM, bara att ta av hatten och gratulera!

WWW.KRAFTSPORT.NU