KRAFTSPORT.NU

Ålands Kraftsportklubb r.f.

Kenta åtta på Worldgames

Kenneth "Kenta" Sandvik tävlade nu under dagen då supertungvikten i styrkelyft avgjordes under Worldgames 20013 som avgjordes i Cali, Colombia. Kenta var på plats på tävlingsplatsen redan flera dagar före han skulle tävla och det var kanske tur det då han under resan fick problem med magen och var långt ifrån någon tävlingsform då han anlände till Colombia.

Under Worldgames så är det fyra olika klasser som gäller och tävlingen avgörs på Wilkspoäng, förhållande mellan lyft vikt och kroppsvikt, istället för som vanligt vem som lyfter mest totalt. Kenta låg sexa i förhandsanmälningarna men upp till de allra bästa var det en bra bit, så han fick gå in och köra sin tävling och sedan se hur långt det räckte. Trotts magsjukan någon dag före så vägde han in på för honom rätt normala 139,35kg. Den inledande knäböjen på 385kg fick han kämpa rejält med men lyckades få upp det och han valde att öka en tia till nästa lyft. Där blev det dock en liten chansning och han även om han kom upp med vikten så fick han underkänt av domarna troligen på grund av dåligt djup. Han gick om på samma vikt i sista lyftet och då lyckades han bättre och han fick upp det och också godkänt. De vassaste i klassen bjöd på en riktig knöböjsshow där både norrmannen Christensen och ryssen Konovalov fick med sej hela 465kg vilket gav dem 254,3 respektive 254,8poäng.

I bänken så gick Kenta in säkert på 320kg vilket han klarade och han satte sedan också sina två följande lyft på 327,5kg och 332,5kg vilket gav 185,9poäng är ett klart godkänt resultat med tanke på den långa resan och värmen. Detta räckte till en tredje plats i bänken efter Ukrainas Testsov på hela 360kg/201,4poäng och Konovalov på 355kg/194,5poäng.

I marken blev det en tuff start för Kenta då han bommade på ingångsvikten 300kg i sitt första lyft, han lyckades dock bättre i andra lyftet och ett slutresultat var säkrat. Till sista lyftet valde han att gå på 307,5kg vilket han också kämpade upp och han samlade ihop ytterligare 171,9 poäng. Totalvikten blev 1035kg, en bit från personbästat men ändå ett bra resultat och poängmässigt så gav detta 578,8poäng vilket räckte till en åttonde plats totalt. Bästa marklyftare blev amerikanen Weite som tog 350kg/200,4poäng ryssen Barkhatov med 340kg/199,3poäng. Totalsegrare blev Konovalov som efter 357,5kg i marken stannade på 1177,5kg/645,2poäng totalt, silvret gick till Testsov på 1047,5kg/642,0poäng och bronset gick till Christensen på 1140kg/623,5poäng.

Att Worldgames är något utöver det vanliga då det gäller arrangemanget var ganska tydligt, tävlingen hölls i en stor arena med rejält med utrymme för lyftarna som alla hade egna ställningar vid uppvärmningen och Kenta själv kommenterade hela känslan kring tävlingen med "Nu om nånsin får vi känna oss som idrottsstjärnor".

Trotts att han kanske hade hoppats på ett bättre resultat så tror jag att Kenta kommer att se tillbaka på denna tävling som något speciellt, håll ett öga i hans träningsdagbok där hans egna kommentar säkert dyker upp!


WWW.KRAFTSPORT.NU