KRAFTSPORT.NU

Ålands Kraftsportklubb r.f.

Worldgames 2013, Kenta tävlar torsdag 1/8

Worldgames 2013 invigs officiellt idag i Cali, Colombia, där närmare 4000 idrottare kommer att göra upp i 31 olika sporter och då är det sporter som inte finns med på OS-programmet som gäller. Tävlingarna avgörs vart fjärde år och en av de sporter som finns med är styrkelyft. En av Finlands fyra representanter under tävlingen är ÅKKs Kenneth "Kenta" Sandvik som tävlar i herrarnas tungvikt, de tre övriga är alla damer och en av dessa är rutinerade Raija Jurkko som i vanliga fall tävlar för Ekenäsklubben KK-Eken, en presentation av övriga lyftare hittar man här. Det som skiljer Worldgames från andra tävlingar är att man endast har fyra olika viktklasser, lätt-, mellan, tung och supertungvikt är det som gäller samt att man inte tävlar om vem som lyfter mest kilon utan vem som lyfter bäst i förhållande till sin kroppsvikt, så kallad Wilkspoäng. Deltagarna är alla uttagna baserat på sina tidigare placeringar under stora mästerskap och endast tio deltagare tas ut till varje klass, Kenta fick sin plats efter sitt EM-guld tidigare i år, han var först med på en reservplats men efter ett avhopp så var platsen spikad.

Ser man till förhandsanmälningarna så ligger Kenta på en sjätte plats med 595poäng men upp till de allra vassaste så är det närmare femtio poäng vilket för Kentas del skulle innebära att han måste öka på personbästat på 1065kg totalt med runt en 80-90kg för att vara med i toppstriden vilket naturligtvis inte är möjligt. Men tävling är tävling, resultaten skall göras just den dagen som tävlingen hålls och Kenta är något av en specialist på att få till bra tävlingar då det behövs så om någon annan har en dålig dag så kan han mycket väl klättra en bit i resultatlistan. Kenta tävlar nästa torsdag den 1 augusti med början klockan 12:00 lokal tid vilket bör vara klockan 20:00 finsk tid, och tävlingarna bör livesändas via webben så det kan bli en intressant kväll för oss här hemma också.

Kenta meddelade också i sin träningsdagbok häromdagen att han kommer att delta på Arnold Classic Europe i Madrid i oktober, tävlingsschemat börjar med andra ord bli ganska fullt för hans del då han också har EM i bänkpress i augusti och VM i styrkelyft i november inbokat sedan tidigare.

WWW.KRAFTSPORT.NU