KRAFTSPORT.NU

Ålands Kraftsportklubb r.f.

Rekorddag på ÅKK Sommar RAW

Igår arrangerades ÅKK Sommar RAW hemma hos Sandra Lönn och Ove Lehto i Bjärström och det blev en rekorddag, inte bara resultatmässigt utan också vad gäller antalet deltagare, tjugoen lyftare kom till start, fyra av dessa var damer vilket också var rekord och vi hade också rekordstort antal gästtävlande på plats, sex från Finland och två från Sverige. Det var också snudd på rekordbra väder under dagen, solen sken och en lagom varm vind blåste över åkrarna, vi hade också domare med rätt att döma finska rekord på plats i form av Helena och Jouni Kvist samt Kenneth "Kenta" Sandvik, allt upplagt för rekordlyft med andra ord!

Tävlingen kördes i två grupper, damerna samt herrar upp till 93kg i första och 105kg och uppåt i andra gruppen. Marcela Sandvik var lättaste dam och tävlade i 52kg klassen där ho tryckte 82,5kg i sitt andra lyft och sedan försökte hon bättra på sitt eget SFI-rekord i klassen med 85,5kg i sista, men det gick inte den här gången. Erika Gadzová tävlade i 57kg klassen där hon putsade putsade SFI-rekorder för U23 genom att sätta nytt personbästa på 50kg. I 84kg klassen hade vi Örebro KKs Karolina Arvidsson som brukar representera Sverige tillsammans med Sandra Lönn då det drar ihop sej till internationella mästerskap, hon gick in säkert och satte alla tre lyft med 100kg i sista. Sandra hade siktet inställt på att putsa det finska raw-rekordet i damernas +84kg vilket hon gjorde redan i sitt första lyft då hon klarade 112,5kg, hon ökade sedan till 116kg i andra och hade även ett hyfsat bra försök på 120kg i sista dock utan att klara.

För första gången sedan man ändrade viktklasserna 2011 så fanns det en ÅKK-lyftare med i 66kg klassen, det var Pontus Lindroos som efter ansträngande diet vägde in på 65,5kg. Han bommade på en teknikmiss i första lyftet men satte sedan sina två följande lyft med 90kg i sista och vi fick en ny åländsk rekordnotering. Jesper Blom från Nykarleby tävlade också i 66kg klassen och han fick 77,5kg i sitt andra lyft men bommade sedan på 82,5kg i sista.

Sebastian Cederberg var ende lyftare i 83kg klassen och imponerade som vanligt då han tryckte 140kg trotts att träningen blivit lidande då han hade en skadad hand under våren. I 93kg klassen fanns fem lyftare med och där var det Hangös Stefan Westerholm som var vassast, han gick in på 180kg och gjorde sedan ett försök på att slå sitt eget finska rekord med 193,5kg på stången i sista men det var för tungt för dagen. Jesper Svanfelt var också en bit från personbästa formen men satte i alla fall alla sina tre lyft med 160kg i sista lyftet. Anton Häggblom såg stark ut men hade lite problem med att få till stoppet på bröstet och fick därför bara ingångsvikten på 150kg. Dagens debutant för ÅKK var Alexander Rothberg som tryckte 115kg i sitt andra lyft men bommade sedan på 120kg i sista. Nykarlebys junior Alexander Wikblad fick tyvärr bara ingången på 115kg efter två bommar på 122,5kg.

Vassast i 105kg klassen var Anders Johansson som imponerade genom att sätta nytt åländsk veteran rekord med 165,5kg och han gjorde även ett försök att slå det öppna åländska rekordet med 168kg lastat i sista men det gick inte den här gången. Ekenäs Robert Salin hade en krånglade axeln och fick ta det lite lugnt och fick nöja sej med 130kg den här gången. Marcus Segerström gjorde sin andra tävling och putsade personbästat på tävling med 2,5kg då han klarade 122,5kg och nyblivna europamätaren i veteran styrkelyft, Klas Helén, bättrade på sitt eget SFI-rekord genom att klara 100,5kg.

Hemma lyftaren Ove Lehto var ensam i 120kg klassen men han var inte riktigt i storform och fick nöja sej med 210kg efter att ha bommat på 217,5kg i sista. I tungvikten, +120kg, var det dock fyra deltagare med, Malaxs IFs Fredrik "Freddi" Smulter var naturligtvis vassast, han inledde med en riktig stänkare på 252,5kg i sitt första lyft och begärde sedan upp 261kg till sitt andra lyft vilket han klarade lika säkert. En förbättring av hans eget finska rekord och inofficiellt världsrekord! I sista lyftet valde han att gå på 264kg vilket nog kom upp men underkändes av domarna på grund av tekniska detaljer. Dagens tyngste deltagare var från Örebro, 165kg tunge Robin Sjögren specialist på raw-lyftning med bland annat VM-silver från klassiska VM i styrkelyft på meritlistan, han inledde med 202,5kg i första och valde sedan att öka till 212,5kg i andra vilket han fick kämpa rejält med för att få upp men tyvärr så underkändes det av domarna och han valde att stå över sitt sista lyft. Emil Sundberg visade god form då han klarade alla sina tre lyft med 180kg i sista. Dagens siste gästlyftare var André Sjöholm från Nykarleby som fick nöja sej med ingångsvikten på 165kg efter två bommar på 175kg.

Prisutdelningen gick på wilkspoäng där alla fick komma och hämta något från sponsorbordet, men dagen var som vanligt inte över bara för att tävlingen var klar det fortsattes med diverse aktiviteter såsom kroppsviktsbänk, kast med järnspett, viktskiva och stor pafflåda, kulstötning och diverse annat. Sedan blev det grillning, bastu, trevligt umgänge och en och annan grepptävling.

Stort tack till våra gästlyftare som bjöd på extra krydda till tävlingen, domarna och alla andra som hjälpte till underdagen. Stort tack också till publiken och naturligtvis ett JÄTTE stort tack till Sandra och Ove som står för arrangemanget år efter år!

WWW.KRAFTSPORT.NU