KRAFTSPORT.NU

Ålands Kraftsportklubb r.f.

VM brons till Marcela Sandvik!

Marcela Sandvik tävlade idag på VM i bänkpress, som avgörs i Kaunas Litauen denna vecka. Marcela vägde in på 51,45kg i 52kg klassen med fem deltagare och då ingångarna var satta så kunde man konstatera att det verkade vara tre lyftare som skulle göra upp om medaljerna, Sveriges Anna Lynge gick in på 130kg, Japans Kaori Nagaya-Shirakawa gick in på 127,5kg och Rysslands Oxana Pochinkina på 125kg. Marcela som har personbästa på 123kg valde att gå in på en säker vikt, 110kg för att sedan se vad som hände med topp-lyftarna, det är inte ovanligt att lyftare missar helt och blir utan resultat så det kändes ändå inte som att medaljhoppet var helt ute.

Marcela klarade sitt första lyft medan både japanskan och svenskan bommade, ryskan klarade och Marcela låg tvåa efter första omgången. Till andra lyftet ökade Marcela försiktigt till 115kg och klarade även det, också svenskan klarade sitt andra lyft där hon valde att gå på nya världsrekordvikten 130,5kg, ryskan tog 130kg och japanskan bommande så Marcela låg ändå kvar på en medaljplats.

Till sista lyftet så brukar det bli en del taktikerande och ändrade vikter (man får göra två viktbyten inför sista lyftet), det hela slutade med att Marcela gick in på hela 131kg i sitt sista lyft, i praktiken ett försök att slå det ny satta världsrekordet. Detta blev naturligtvis övermäktigt för Marcela som inte kunde rubba stången från bröstet, men det hela tjänade ett syfte i och med att japanskan valde att följa med och också hon gå på 131kg, hon fick upp vikten men lyftet underkändes på grund av tekniska detaljer av domarna och Marcela var därmed klar bronsmedaljör! Svenskan och ryskan fortsatte att pressa varandra och ryskan gick till slut in på hela 137,5kg, dock utan att klara och svenskan dundrade på med 138kg och lyckades pressa vikten hela vägen, en förbättring av hennes ny satta världsrekord med hela 7,5kg, otroligt bra med tanke på vilken viktklass vi pratar om!

Stort grattis till Marcela som kanske inte fick ut absolut maxvikt i tävlingen, men det blev en taktisk fullträff! Detta var hennes femte VM-medalj, hemma i prisskåpet finns sedan tidigare två silver och två brons.

På fredag är det dags för ÅKKs Sandra Lönn att tävla i damernas +84kg klass och på lördag tävlar Ove Lehto och Kennet "Kenta" Sandvik i -120kg och +120kg klasserna.

WWW.KRAFTSPORT.NU