KRAFTSPORT.NU

Ålands Kraftsportklubb r.f.

VM i bänkpress 2013 avgörs denna vecka i Litauen

Årets världsmästerskap i bänkpress avgörs denna vecka i Litauiska Kaunas, mästerskapet är inte bara för öppna klassen utan även för juniorer och sub-juniorer vilket gör att det totalt är 100 damer och 221 herrar som deltar. För ÅKKs del så har vi alla våra fyra internationella storlyftare med på plats och alla fyra har chans på medalj!

Marcela Sandvik är först ut, hon tävlar redan i morgon tisdag i damernas 52kg klass där hon ligger tvåa i förhandsanmälningarna, storfavorit i klassen är Japans Nagaya-Shirakawa men också bakom Marcela i förhandsanmälningarna finns ett par riktigt vassa lyftare, bland annat Sveriges Anna Lynge som mycket väl kan vara en utmanare till Japanskan. Marcela har sedan tidigare både VM-silver och VM-brons i samlingen och vi hoppas naturligtvis att hon skall kunna få med sej ytterligare en medalj!

ÅKKs andra damlyftare är Sandra Lönn som tävlar i damernas +84kg klass som avgörs på fredag med tre deltagare, vilket naturligtvis innebär att Sandra skall kunna bärga en medalj bara hon får till ett lyft. Motståndet står ryskan Zotova och ungerskan Szabo för och det kanske är ryskan som får stå för favoritskapet då hon är anmäld på hela 213kg, men vi hoppas naturligtvis på att Sandra skall få till en bra tävling och kanske kunna matcha ryskan. Som vanligt så tävlar Sandra för Sverige då det gäller internationella mästerskap.

På lördagen är det sedan dags för Ove Lehto och Kenneth "Kenta" Sandvik i herrarnas -120kg och +120kg klass. Ove ligger åtta i förhandsanmälningarna på 295kg men vi vet att han kan göra betydligt mer än det om han får till en bra tävling och det är inte heller helt ovanligt att det finns lyftare som är anmälda på stora vikter men som sedan har svårt att leva upp till dem då det drar ihop sej till ett stort mästerskap så vi hoppas att också Ove skall kunna vara med och blanda sej i medaljstriden.

Tungvikten är som vanligt ett riktigt getingbo där det i praktiken är omöjligt att sia något om hur medaljerna kommer att fördelas bara genom att titta på förhandsanmälningarna men Kenta ligger i alla fall trea där på 342,5kg, före honom finns en ungrare och en amerikan, men också bakom honom finns flera potentiella medaljkandidater, bland annat Sveriges Fredrik Svensson. Kenta kan ändå gå in i tävlingen med hela sju tidigare VM-guld i ryggen, han vet vad som gäller, han brukar klara pressen och göra bra tävlingar då det behövs så att tro på att det blir medalj känns absolut inte orealistiskt.

Tävlingarna live-sänds via webben, och Marcela dyker som sagt upp redan i morgon på eftermiddagen med början klockan 17 finsk tid, du hittar alla förhandsanmälningar, tidtabeller och länk till livesändningarna här.

WWW.KRAFTSPORT.NU