KRAFTSPORT.NU

Ålands Kraftsportklubb r.f.

Dubbla finska rekord i marklyft på ÅKKs klubbtävling i klassisk styrkelyft

Idag arrangerades en liten klubbtävling i klassisk (raw) styrkelyft på Idrottsgården, nio lyftare kom till start varav en debutant och en veteran som gjorde sin första tävling på över trettio år!

Förutom Åke Björklund och Kenneth "Kenta" Sandvik så är Marcela Sandvik nybliven nationell kategori 1 domare, vilket innebära att vi nu har tre ÅKK-domare med licens att döma finska rekord. Alla tre hade möjlighet att vara med och döma idag vilket gjorde att både Jesper Svanfelt och Ove Lehto tog sikte på varsitt finskt rekord i marken.

Erika Gadzová var dagens ende dam och hon tävlade i 57kg klassen, hon skulle ha varit på veteran FM för någon vecka sedan men fick stå över tävlingen då vädret gjorde att resan inte blev av så hon var sugen på att se vad de senaste månadernas träning gett för resultat. Hon fick till en bra tävling med tangerat personbästa i knäböj på 85kg och nytt SFI-rekord för juniorer i både bänkpress och marklyft med 48kg och 115kg. Totalt blev det 248kg vilket också är nytt personbästa och SFI-rekord.

I herrarnas 93kg klass var det tre deltagare, Jesper Svanfelt, Hannes Immonen och Johan Sundberg. Jesper hade som sagt målet för dagen klart, att försöka slå sitt eget finska rekord på 305,5kg i marken. För att spara på krafterna så blev det mer eller mindre symboliska vikter i knäböj och bänk med 150kg och 140kg. I marken inledde han med 275kg i första lyftet och gick sedan direkt upp på 310kg till andra lyftet. Det blev ett riktigt kämparlyft som han segade upp hela vägen och dagens mål var avklarat, nytt finskt rekord! Han försökte också på 315kg i sista lyftet, men då var krafterna slut. Totalt blev det 600kg. Hannes gick på för fullt och fick 190kg i knäböj, 140kg i bänkpress och avslutade med fina 240kg i marken. totalt gav det 570kg och samtliga noteringar är nya personbästan och SFI-rekord för juniorer! Johan Sundberg skulle också ha varit på FM för någon vecka sedan då resan blev inställd, så han var också tävlingssugen. Han inledde bra med nytt SFI-rekord för veteraner på 175kg i knäböj, i bänken blev det också personbästa med 110kg medan marken kanske blev en liten besvikelse då han endast fick ingången på 185kg efter två bommar på 200kg. Totalt blev det 470kg.

105kg klassen var med sina tre deltagare också en intressant klass i och med att det var här som vi hade dagens debutant, junioren Elias Lax, och come-backande veteranen Sune Manselin med. Vassast i klassen var dock Anders Johansson som tog en försiktig ingång med bara en böj på 105kg men sedan gick för fullt i både bänk och mark där det blev 160kg och 233kg. Marken var nytt åländskt veteranrekord och totalt blev det 498kg. Sune som alltså var med och tävlade i styrkelyft senast för över trettio år sedan inledde med 140kg i knäböj, han tog också 150kg lätt i sista böjen men lyftet underkändes pga lite dåligt djup. I bänken fick han 95kg och i marken överraskade han kanske till och med sej själv genom att dra 190kg i sista lyftet. Totalt gav det 425kg vilket om jag förstod det hela rätt var tangerat peson bästa! Elias som egentligen tränar friidrott (med Sune som tränare) gjorde 125kg i knäböj, 102,5kg i bänkpress och avslutade med fina 175kg i marken. Totalt gav det 400kg och samtliga resultat är nya åländska rekord för juniorer U20.

Ove Lehto tävlade bara för ett par veckor sedan på FM och då kände han av en mindre skada i höften efter knäböjen, men det verkade inte besvära honom idag då han tävlade i +120kg klassen. Han inledde starkt med att sätta alla tre böjar med 285kg i sista böjen, i bänken blev det också tre godkända med 215kg i sista och också marken lyckades bra då han drog nya finska rekordvikten 325,5kg i sitt andra lyft. Där var dock orken slut och sista marken på 327,5kg blev endast ett ganska tamt försök. Mikael Dahlström tävlade också i +120kg klassen där han klarade 225kg i knäböj men sedan stötte på problem i bänken där han fick ingångsvikten på 145kg först i sista lyftet. I marken fick han 220kg vilket gav 490kg totalt.

Som vanligt då vi har våra "små" klubbtävlingar så var listan över rekordlång, att vi sedan kunde få till två finska rekord var lite grädde på moset, den som vill se rekordlyften kan kolla in vår youtube-sida. Det var också roligt att se några nya ansikten med på tävlingen, vi får hoppas att de dyker upp igen!


WWW.KRAFTSPORT.NU