KRAFTSPORT.NU

Ålands Kraftsportklubb r.f.

Guld till Marcela och Ove, silver till Kenta på FM i bänkpress

Finska mästerskapen i bänkpress avgjordes idag på hotell Caribia i Åbo och ÅKK hade tre lyftare på plats, Marcela och Kenneth "Kenta" Sandvik samt Ove Lehto.

Marcela tävlade i 52kg klassen där enda motståndaren var Sanna Apuli som vann klassen då FM i styrkelyft avgjordes förra helgen. I bänken är dock Marcela betydligt vassare än Sanna och Marcela behövde inte göra några chansningar utan kunde gå på säkerhet. Ingångsvikten sattes till 105kg vilket hon klarade utan problem, hon gick sedan på 110kg i andra lyftet men det misslyckades tyvärr och hon valde då att gå om på samma vikt igen i sitt sista lyft där hon klarade. Apuli stannade på 90kg och Marcela tog hem guldet och hon blev även tävlingarnas bäste damlyftare på poäng.

Ove tävlade i -120kg klassen med sex deltagare, nivån på dem var mycket jämn och det var omöjligt att på förhand utse någon favorit i klassen. Ove vägde in på 119,85kg vilket innebar att han var tyngst i klassen och efter förra helgens tävling så visste han att formen absolut inte var på topp men ingångsvikten lades ändå till 280kg. Han satte ingångsvikten utan problem i första lyftet och tog ledningen då Timo Hokkanen bommade sin ingång på 287,5kg. Ove valde att öka till 290kg till andra lyftet, han fick upp vikten men lyftet underkändes av domarna på grund av att baken lättade från bänken. Hokkanen klarade 287,5kg i andra och tog ledningen efter andra rundan och han begärde sedan 292,5kg till sista vilket han också klarade. Nu var det pressat läge för Ove som valde att gå på 295kg i sista lyftet för att få guld och den här gången gick det bättre, vikten kom upp och tre vita lampor av domarna. Guld till Ove på 295kg alltså, Hokkanen fick silver på 292,5kg och bronset gick till Jukka Seppänen på 282,5kg.

Kenta var besviken efter sin utbomming förra helgen, men tyvärr så hade han ont i ena axeln idag och valde att gå in för att göra ett resultat utan att ta rygg på konkurrenten Fredrik "Freddi" Smulter från Malax som gick in på 332,5kg. Kentas inledde istället med ett lyft på 305kg vilket han klarade, han satte sedan 312,5kg i andra och klarade även 320kg i sista, så i slutänden blev det ett hyfsat resultat i alla fall. Freddi bommade sitt första lyft men valde ändå att höja lite till 335kg till andra lyftet, men även det misslyckades, till sista så lyckades han i alla fall skärpa till sej och fick 335kg godkänt, guld till Freddi och Silver till Kenta alltså.

Övriga SFI-lyftare som var med under dagen var KK Ekens Raija Jurkko som klarade 92,5kg i damernas 47kg klass vilket är nytt finskt rekord för damer över 50år. Sibbos Susanna Virkkunen bommade tyvärr ut sej i 72kg klassen. I herrarnas 83kg klass slutade Nykarlebys Stig Björkqvist sexa på 185kg och i 93kg klassen blev Hangös Stefan Westerholm trea med 232,5kg, en klass som vanns av Kokkolas Simon Kankkonen med 257,5kg. Kankkonen brukar vara på besök till Åland varje sommar och har även varit med på ÅKK-sommar raw.

Kompletta resultat från tävlingen hittar du här.

För Ove är dagen inte riktigt slut ännu, han och frun, Sandra Lönn, hoppade nämligen i bilen direkt efter tävlingen och begav sej iväg till Sacndic Marina Congress Center i Helsingfors där den Finlandssvenska Idrottsgalan hålls.

WWW.KRAFTSPORT.NU