KRAFTSPORT.NU

Ålands Kraftsportklubb r.f.

Två guld och ett brons till ÅKK på FMs första dag

Finska mästerskapen i styrkelyft avgjordes i helgen uppe i Ylitorneo vilket innebär en bilresa på ca 850km för de som åkte via Finland och ytterligare ett par hundra km för de som tog vägen via Sverige. ÅKK hade fyra lyftare med under tävlingarnas första dag och först ut var damerna, Erika Gadzova i 57kg klassen U23 och Marcela Sandvik i 52kg klassen.

Erika hade inte någon mitståndare i sin klass och kunde därmed köra helt sin egen tävling. Hon inledde med 105kg i sin första knäböj och ökade sedan till 110kg för att putsa personbästat, men den vikten klarade hon inte riktigt av idag och det blev två bommar. I bänken gick hon in säkert på 60kg och ökade sedan till 67,5kg, också det för att försöka slå personbästa, men också där blev det två bommade lyft. I marklyftet gick det bättre och hon klarade alal tre lyft och där lycades hon också äntligen få upp ett nytt pers i och med 112,5kg i sista lyftet. Totalt gav det 277,5kg och ett FM-guld.

För Marcela så stod inte bara medaljer på spel då FM-tävlingarna också är kvaltävlingar till landslaget för 2013. Liksom förra året så stod Sanna Apuli och Mervi Sirkiä för motståndet och alla tre är riktigt jämna, förra året så slutade alla tre på samma resultat totalt och medaljerna fördelades baserat på kroppsvikt. Marcela inledde med 135kg i första böjen, tog sedan 140kg i andra och gick sedan på 145kg i sista lyftet. Hon kom upp med vikten och det godkändes med 2-1 av domarna men juryn gick in och ändrade domslutet så att lyftet till slut underkändes på grund av en otillåten sänkning och fem viktiga kilon försvann. I bänken gick hon in säkert på 112,5kg och klarade, ökade sedan till 117,5kg till andra men det blev ett misslyckat lyft. Hon gick om på samma vikt igen till tredje lyftet och då gick det bättre och hon klarade. Uppvärmningen i marklyftet var tung och hon gick in på 130kg för att säkra upp ett resultat. i andra lyftet drog hon 140kg och i ett försök att attackera silverplatsen så gick hon på 150kg i sista lyftet men det var för tungt för dagen. Totalt blev det 397,5kg och, liksom förra året, så blev det brons för Marcela och hon kommer antagligen att hamna på en reservplats till landslaget i år igen.

Ove Lehto och Kenneth "Kenta" Sandvik stod sedan på tur, båda siktade på guld i sina respektive klasser, -120kg och +120kg. Ove jagade sitt sjuttonde raka FM-guld och på förhand såg det ut att bli tufft motstånd av Sami Pulinen. Han fick inte någon riktigt lyckat start på tävlingen då första lyftet i knäböj på 345kg var riktigt tungt men det kom i alla fall upp och var godkänt. Han begärde 357,5kg till andra lyftet men då blev han helt nere och passarna fick hjälpa honom upp. Han gick om på samma vikt i sista försöket och då gick det bättre, han fick upp vikten och lyftet var godkänt. Också i bänken såg det lite segt ut, han klarade ingången på 275kg i första lyftet men bommade sedan i andra lyftet på 285kg men också här lyckades han ladda om till sista och klarade med minsta möjliga marginal. Inför marklyftet så såg det lovande ut, bara han klarade ingångsvikten så borde guldet vara bärgat. Och marken lyckades riktigt bra, han satte alla tre lyft med 332,5kg lastat i sista vilket gav 975kg total och det sjuttonde raka FM-guldet. Han blev också tävlingarnas bäste lyftare på poäng. Pulinen slutade på 922,5kg totalt.

Kentas motstånd bestod av Jari Martikainen som mycket väl an prestera bra resultat så Kenta kunde inte snåla allt för mycket i sina viktval. Han inledde bra med att klara 400kg i sin andra knäböj, han försökte även på nya personbästat 415kg i sista, men det orkade han inte med idag. I bänken satte han ingångsvikten till 325kg, en vikt som han brukar vara säker på, men tyvärr så var inte formen helt 100 idag och trotts att han fick till tre bra försök så lyckades han inte trycka vikten hela vägen i något av sina lyft och han var därmed ute ur tävlingen. Väldigt tråkigt att inte få till det, men jag skulle tro att han kommer att få chansen att vara med i landslaget trotts detta.

Resultat listor från dagens tävlingar finns här. I morgon tävlar Hannes Immonen i 93kg U20 klassen och redan nästa helg är det läge revanch för Kenta då han tillsammans med Marcela och Ove åker till FM i bänkpress som avgörs i Åbo.
WWW.KRAFTSPORT.NU