KRAFTSPORT.NU

Ålands Kraftsportklubb r.f.

Styrkelyft, en OS sport? Kanske...

En fråga som dyker upp med jämna mellanrum är varför våra Åländska lyftare inte är med på OS. Den enkla anledningen är att varken styrkelyft eller bänkpress är OS-sporter, folk blandar ihop det med tyngdlyftning. Styrkelyft och tyngdlyftning är två helt olika sporter även om själva tävlingsutrustningen är liknande, man kan t. ex. jämföra med tennis och badminton, ishockey och bandy eller varför inte sprint och 10000m. De liknar varandra men är inte samma sak och att kalla t. ex.  Kenta för tyngdlyftare är alltså lika fel som att säga att Björn Borg är badmintonspelare.

Tyngdlyftningen är en klassisk OS gren som funnits med på OS programmet ända sedan de Olympiska spelens födelse och på Paralympics programmet finns styrkelyft med, då i form av bänkpress, men den "vanliga" styrkelyften är alltså inte med på OS. Styrkelyften finns dock med på World Games, som är ett gemensamt arrangemang för idrotter som inte är OS-sporter. World Games hålls också vart fjärde år och 2013 avgörs de i Colombia. Det finns ett antal sporter som tidigare varit med på World Games men som flyttats över till OS så som t. ex. badminton och triathlon.

Internationella Styrkelyfts förbundet (IPF) har under flera års tid jobbat på att få styrkelyften godkänd som en OS-sport och man meddelar nu på sin hemsida att "IPF is ready for this big step - the IOC recognition". Vad detta konkret innebär är naturligtvis ännu oklart och det lär dröja innan allt är klart, men i framtiden så kanske vi kan få se styrkelyft i rutan då det blir dags för OS!

WWW.KRAFTSPORT.NU