KRAFTSPORT.NU

Ålands Kraftsportklubb r.f.

Kenta sjua på VM med nytt finskt rekord på 1065kg totalt.

VM i styrkelyft avgjordes i år på exotiska Puerto Rico bland sandstränder och vajande palmer. ÅKKs Kenneth "Kenta" Sandvik tog sej den långa vägen dit för att för åttonde gången försvara de finska färgerna på ett styrkelyfts VM. På meritlistan finns som bäst tre fjärde platser från 2005, 2008 och 2011. På förhandsanmälningarna inför årets VM så fanns dock Kenta på en åttonde plats på sin personbästavikt från EM tidigare i år på 1057,5kg och startfältet ovanför honom såg ut att vara bland det hårdaste någonsin på ett VM. Tre lyftare var anmälda på över 1100kg, Ukrainas Viktor Testov och Volodomyr Svistunov samt Norges Carl Yngvar Christensen, men också bakom dem så fanns det oerhört vassa lyftare så Kentas möjligheter att klättra i resultat listan såg relativt liten ut den här gången. För att ge lite perspektiv så var gällande världsrekorden i de olika momenten 445kg i knäböj, 350kg i bänkpress, 397,5kg i marklyft och totalt 1135kg.

Totalt sexton lyftare deltog i Kentas +120kg klass och man hade valt att dela upp det i en A- och en B-grupp, Kenta fanns med i A-gruppen där de nio bästa fanns med. Han vägde in på 140,22kg och lade ingångsvikterna till 390kg i knäböj, 330kg i bänkpress och 310kg i marklyft. Standarden i böjen i A-gruppen var otrolig och Kentas 390kg var den lägsta ingångsvikten av alla nio! Ryssen Andrey Konovalov och USAs Blaine Sumner gick båda in på imponerande 440kg alltså endast fem kilo under gällande världsrekord. Kentas första lyft var riktigt lätt och han höjde till 405kg i andra, också det kom med bra fart. Till sista böjen valde han att gå på nya personbästa vikten 412,5kg och han visade att han som vanligt kan när det verkligen gäller genom att sätta också den vikten utan problem. En riktigt bra start med tre godkända lyft och nytt personbästa som också är en förbättring av hans eget finska rekord med 5kg. Dock var standarden i övrigt smått otrolig och Kenta låg nia efter knäböjen. Ryssen Konovalov tog delgrens guldet med nya världsrekordvikten 460kg, silvret gick till Christensen på 445kg och bronset till Svistunov med 442,5kg. Jänkaren Sumner och Tjeckiens Spingl klarade båda 440kg och Ukrainas Testov fick 435kg, detta kan mycket väl ha varit världens genom tiderna hårdaste böjtävling!

Inte ens i paradgrenen bänkpress var Kenta den stora favoriten i och med att världsrekordhållaren Testov fanns med i startfältet. Kenta laddade ändå på för fullt och klarade också här ingångsvikten på 330kg utan problem, han ökade till 337,5kg i andra och satte även den. Sista vikten blev 342,5kg för att bättra på resultatet ytterligare lite till vilket han också klarade. Det räckte som väntat inte till guld då Testov ökade världsrekordet till 357.5kg i sitt sista lyft. Kenta tog dock delgrenssilvret, bronset gick till Konovalov på 340kg. Inför marken låg Kenta femma totalt på 755kg, dock är just marklyftet Kentas svagaste gren och det fanns några lyftare som hotade bakifrån. Konovalov låg i täten på imponerande 800kg tätt jagad av Testov på 792,5kg, trea var Christensen på 775kg.

Redan vid första marklyftet på 310kg så kunde man se att Kenta hade något problem, troligen kände han av någon skada, och han fick kämpa rejält för att dra vikten hela vägen. Han höjde försiktigt till 317,5kg till andra lyftet men han kunde inte dra vikten utan tappade greppet innan han var klar med lyftet och inte heller sista lyftet lyckades. Synd att han inte kunde plocka ytterligare kilon, men totalt blev det ändå nytt personbästa och nytt finskt rekord med 1065kg! Det räckte till en sjunde plats totalt vilket väll var ungefär vad som var väntat, hade han fått andra marken så hade han klättrat två placeringar till en femteplats. Det blev en spännande strid om medaljerna totalt, segrande ur striden gick Testov på nya världsrekordet 1147,5kg, tätt följd av Konovalov på 1145kg och Christensen på 1132,5kg.

Nu blir det några dagars semester "over there" för Kenta innan han kommer hem igen, vi får hoppas att det inte är någon allvarlig skada och att han kan vara med på SFIM i styrkelyft här hemma i Mariehamn lördagen den 1 december.

WWW.KRAFTSPORT.NU