KRAFTSPORT.NU

Ålands Kraftsportklubb r.f.

Världsmästare möts på SFI-mästerskapen i bänkpress

Nu inkommande helg så firar Svenska Finlands Idrottsförbund (SFI) 100års jubileum genom att ordna jubileumsmästerskap här på Åland. Detta innebär mästerskap i friidrott, cykling, simning och kraftsport och man räknar med att ca 1500 SFI:are skall vara aktiva under helgen, mer information om helgens tävlingar hittar man i kalendern på SFIs hemsida.

För kraftsportens del är det mästerskap i bänkpress som gäller, tävlingen avgörs i Idrottsgårdens stora hall på lördagen med början klockan 12:00, invägning för de tävlande är 10-11:30. Tjugofem lyftare från de olika SFI-föreningarna är anmälda och det kommer att bjudas på lyftning i absolut världsklass! Finland och SFI har under de senaste åren haft en lång rad internationella framgångar i bänkpress både på dam och herrsidan. En liten presentation av några av helgens deltagare:

Raija Jurkko, mångfaldig världs- och europamästare i styrkelyft, vinnare av World games med en meritlista som är sträcker sej två decennier bakåt. Innehar det finska rekordet i bänkpress i damernas 47kg klass på 95kg. Se övriga meriter här och här.

Marcela Sandvik
, listan över nationella och internationella framgångar under de senaste tio åren är lång, VM silver och EM guld i bänkpress i år. Innehar det nordiska rekordet i bänkpress i damernas 52kg klass på 122,5kg och även finskt rekord i 57kg klassen på 123kg. Se övriga meriter här.

Sandra Lönn, dubbel världsmästarinna, senast 2011, och trefaldig Europamästarinna. Innehar både det finska och det svenska rekordet i damernas +84kg klass på 202,5 respektive 200kg. Se övriga meriter här.

Stefan Westerholm
, före detta landslagsman i det finska landslaget, en femte plats på VM och en fjärdeplats på EM som bästa meriter. Se hans meriter här.

Fredrik "Freddi" Smulter, regerande världsmästare i herrarnas tungviktsklass, också världsmästare och Europamästare 2009. Innehar finska rekordet i bänkpress i +120g klassen på 345kg. Se övriga meriter här.
 
Ove Lehto, världsmästare i bänkpress 2008, världsmästare i styrkelyft 2006 och flerfaldig Europamästare i styrkelyft och bänkpress. Innehar finska rekordet i -120kg klassen på 307,5kg. Se övriga meriter här.

Kenneth "Kenta" Sandvik
, sjufaldig världsmästare i bänkpress, flerfaldig europamästare i styrkelyft och bänkpress, VM brons och EM guld i år. Har genom åren slagit 29 världs och europarekord i bänkpress, personbästa på 345kg. Se övriga meriter här.

Det kommer att finnas domare med licens att döma både nationella och internationella rekord på plats, dock kan man endast slå internationella rekord på internationella tävlingar så här är det de finska rekorden som jagas och vi hoppas naturligtvis på att det skall sättas både ett och två nya rekord under dagen.

Damerna tävlar alla i olika viktklasser men möjligheten att slå finska rekord bör ändå sporra och naturligtvis så blir det en kamp om vem som blir bäste damlyftare på poäng, baseras på hur mycket man lyfter i förhållande till kroppsvikt.

Herrarnas 105kg klass ser ut att bli dagens största klass med 6-8 deltagare men också +120kg klassen ser ut att få många deltagare och det är också där som dagens mest intressanta kamp kommer att vara. De tio senaste åren så har VM guldet i herrarnas tungvikt gått till Finland och SFI och i och med att Ove valt att tävla i +120kg klassen så ställs alla tre guldmedaljörerna nu mot varandra. Igen av dem lär sälja sej billigt och att vi kommer att få se lyft på +300kg är det ingen tvekan om , frågan är bara hur mycket över 300kg som kommer att behövas för att ta hem guldet, personligen så tippar jag på minst 340kg. Kompletta anmälningslistor hittar man här.

Tävlingarna börjar alltså klockan 12:00 och beräknas hålla på till ca 13:30, alla är hjärtligt välkomna! Prisutdelningen kommer att hållas på Idrottsplan när friidrottens eftermiddagspass drar igång ca 15:45. Efter prisutdelningen kan man följa friidrotten eller passa på att bada lite bastu innan vi samlas för buffé middag.

WWW.KRAFTSPORT.NU