KRAFTSPORT.NU

Ålands Kraftsportklubb r.f.

Dubbelt guld till Sandviks under EM i bänkpress

Herrarnas tungvikt med Kenneth "Kenta" Sandvik avgjordes som vanligt sist under EM tävlingarna i bänkpress. Målet var inställt på att försvara EM guldet från förra året, men som vanligt så fanns det flera andra vassa lyftare med som också var sugna på medaljer av ädla valörer och också den intensiva värmen nere i Italien gjorde att man kanske inte kunde vara riktigt 100 på hur dagsformen var. Då invägningen var klar och ingångarna satta så hade Kenta tredje högsta ingångsvikten på 330kg, dansken Jensen och österrikaren Enzinger hade 335kg respektive 337,5kg. Närmast bakom var två norrmän på 315kg och 317,5kg. Kenta vägde in på 139,3kg, österrikaren 144,16kg och dansken 131,7kg.

Första omgången inleddes lite ovant med att de flesta lyftarna klarade sina lyft, i vanliga fall brukar man få se en del bommade lyft redan på ingångsvikterna och det lyckades också för Kenta även om det inte såg ut som någon riktig stänkare. Dock blev det stop både för dansken och österrikaren så efter första omgången så var det Kenta som låg i ledningen.

Till andra omgången så begärde Kenta 337,5kg, både dansken och österrikaren valde att att öka lite trotts sina bommar i första och de gick på 337,5kg respektive 340kg. Kenta klarade också sitt andra lyft utan några större problem medan både dansken och österrikaren åter igen bommade. Bakom Kenta så klarade de båda norrmännen sina båda lyft på 322,5kg och 325kg.

Inför sista lyftet hade Kenta en en säker ledning med marginalerna på sin sida och han valde att begära upp världsrekordvikten 350,5kg till för att sätta press på sina motståndare och också se till att han kunde bevaka tävlingen och sänka vikten ifall någon skulle klara mer än hans 337,5kg. Båda norrmännen gick på 332,5kg i sina sista lyft och bommade så bakifrån fanns inte ågra hot, dansken var nära att klara i sitt sista lyft men bommade också han. Då det stod klart att österrikaren gick på 340kg i sitt sista lyft så sänkte Kenta också han till den vikten. Österrikaren var i princip helt klar med lyftet men orkade inte hålla vikten tills han fick rack-signalen och Kenta var därmed klar segrare, han valde ändå att göra ett försök på 340kg men det blev ganska halvhjärtat i värmen och han fick inte upp vikten. Hur som helst så stod alltså Kenta som segrare på 337,5kg, silver och brons gick till Norgen. Detta var Kentas fjärde EM guld i bänkpress, han har också två silver och ett brons.

Frugan Marcela tog ju som bekant hem guldet i damernas 52kg klass i torsdags så det blev dubbla guld till familjen Sandvik och ÅKK under dessa mästerskap! Kenta blev också näst bäste lyftare på poäng på herrsidan efter ryssen Kiselev som satte nytt världsrekord i 93kg klassen med hela 301kg. Efter tävlingen fick Kenta göra ett dopingtest, svaret brukar dröja någon vecka. I -120kg klassen som också avgjordes under dagen så tog Kentas landslagskamrat Timo Honkkanen hem guldet på 295kg och igår klämde ÅKK-bekante Simon Kankkonen i med nytt finskt rekord i 93kg klassen på 262,5kg och tog brons.

Ny närmast så är det RAW-FM i bänkpress som väntar för Marcela redan nästa helg och helgen efter det skall både hon och Kenta till Nordiska mästerskapen i både styrkelyft och bänkpress som avgörs i Örebro.

WWW.KRAFTSPORT.NU