KRAFTSPORT.NU

Ålands Kraftsportklubb r.f.

VM brons till Kenta, guld till Freddi och tionde raka till SFI!

När man tittade på förhandsanmälningarna inför herrarnas tungvikt på årets VM i bänkpress så såg det ut att kunna bli en tuff kamp om medaljerna och efter att invägningen var avklarad och ingångsvikterna var satta så stod det klart att det absolut skulle bli en supertävling om lyftarna kunde prestera på den nivå de förväntade sej. ÅKKs Kenneth "Kenta" Sandvik vägde in på 138,6kg och hade 327,5kg som ingångsvikt, vilket vara fjärde tyngst av de sexton lyftare som kom till start. Tyngsta ingångsvikten av alla hade 172,9kg tunge svensken Johnny Wahlqvist med sina 347,5kg, Finlands Fredrik "Freddi" Smulter från Malax gick in näst tyngst på 332,5kg och dansken Tonni Jensen gick in på 330kg. Bakom Kenta fanns också en lång rad med vassa lyftare med såsom Rysslands Konovalov, Japans Midote, Ungerns Santa och Österrikes Einzinger.

Kentas ingångsvikt visade sej vara en vara ett bra val, stången kom upp säkert och han fick tre vita lampor från domarna. Lite överraskande i dessa sammanhang så lyckades också alla utom två av de övriga lyftarna med att sätta sina första lyft, ofta på dessa tävlingar så brukar det vara en hel del bommade lyft redan på ingångsvikten. En av de två som bommade var Wahlqvist vilket innebar att Kenta låg trea inför andra lyftet och Freddi tog ledningen.

Till andra lyftet så kan man ännu inte börja titta allt för mycket på vad de andra deltagarna gör utan istället gäller det att säkra upp sitt resultat så gott det går och Kenta valde att öka till 335kg till sitt andra lyft vilket satt lika säkert som det första. Freddi klarade också sitt andra på 340kg och behöll ledningen medan både ryssen och dansken gick upp på samma vikt som Kenta med 335kg, dansken var lättast och låg tvåa, Kenta trea och ryssen fyra. Österrikaren höll sej också med i leken genom att klara 330kg medan Svensken och ungraren bommade också sina andra lyft, tufft för dem men bra för Kenta, Freddi och Finland.

Inför sista lyftet så var det ett riktigt ormbo med hela nio lyftare inblandade i medaljstriden. För Kentas del innebar det att han hade två alternativ, han kunde gå på en vikt som kändes säker för att bättra på sitt resultat ytterligare och sedan hoppas på att de andra lyftarna som kom efter honom bommade sina lyft eller så kunde han chans och höja så att han kunde gå in bland de som lyfte sist för att på så sätt kunna plocka en medalj om han klarade. Den här gången valde han att gå på säkerhet och begärde 340kg till sitt sista lyft vilket också det blev ett riktigt bra lyft och baserat på hur det såg ut på live sändningen så såg det ut att ha funnits mera att ge, men 340kg är ett absolut toppresultat av Kenta och han låg för tillfället etta på lättare kroppsvikt än Freddi. Nu var det bara att sätta sej ned och se vad de andra lyftarna kunde göra. Ryssen, dansken och österrikaren valde alla att gå på 342,5kg för att försöka slå Kenta, ryssen klarade medan de andra bommade och Kenta petades ned till en silverplats. Freddi hade ökat till 345kg och också han visade sej vara säkerheten själv denna dag, han tryckte vikten hela vägen utan problem och tog ledningen. Svensken försökte ännu en gång på ingångsvikten 347,5kg men det blev ingenting i sista lyftet heller. Ungraren som också han var utan ett godkänt lyft valde att gå på hela 350,5kg vilket skulle vara nytt världsrekord om han klarade men han orkade inte pressa stången hela vägen och tävlingen var därmed avklarad.

En mycket glad Freddi fick för andra gången ställa sej högst upp på VM-pallen, 2009 tog han också guld, ryssen tog silvret och Kenta fick med sej sin tionde VM medalj hem till samlingen! Han har sedan tidigare guld från 2003, 2004, 2005, 2006, 2007, 2010, 2011, silver från 2009 och brons från 2002. Imponerande säker lyftning av alla tre medaljöerna och faktiskt av hela startfältet med bara två utbomningar. Det brukar ofta se annorlunda ut i resultatlistorna med massor av bommade lyft och utbomningar men under detta VM har det sett annorlunda ut, det var egentligen bara herrarnas -105kg och -120kg klass som det fanns mycket rött i resultatlistorna. Vi får hoppas att detta är en trend som håller i sej, det är så här man vill att en tävling skall se ut alla är med i tävlingen istället för en massa chansningar som inte går hem. Freddi blev också tävlingarnas bäste lyftare på poäng baserat på kroppsvikt och hur mycket man lyfter. En japan i 83kg kassen var näst bäst och Kenta blev tävlingarnas tredje bästa lyftare.

Sist men inte minst så kan vi konstatera att detta är tionde året i rad (!) som tungviktsguldet på VM i bänkpress går till en lyftare från svensk-finand och SFI. Förutom Kentas och Freddis guld så tog Ove Lehto hem titeln 2008. SFI fyller 100år i år och vi kan väll se detta som kraftsportens present!

Ser man framåt för Kentas del så är det nu EM i bänkpress i början av augusti som gäller och sedan har SFIM i bänkpress här hemma i Mariehamn den 8 september dit vi naturligtvis hoppas att Freddi också har möjlighet att komma, Kenta är säkert sugen på en revansch och kanske också Ove dyker upp i tungvikten för att utmana, tre världsmästare som gör upp här på hemma plan skulle vara något lite extra!

För den som vill kolla på tävlingen i efterhand så finns den websädningen här och prisutdelningen här.

Se några bilder från tävlingen.

WWW.KRAFTSPORT.NU