KRAFTSPORT.NU

Ålands Kraftsportklubb r.f.

EM brons till Kenta och delgrensguld i bänken

Europamästerskapen i styrkelyft avgjordes nu i veckan i Ukrainska Mariupol. ÅKKs Kenneth "Kenta" Sandvik tävlade på mästerskapens sista dag då herrarnas tungvikt, +120kg, avgjordes. Uppladdningen inför tävlingen hade för Kentas del inte varit optimal med en del skadekänningar och lite småtrögt på träningen, motståndet i klassen såg också ut att bli rejält tufft så hans egna förhoppningar var inte så stora. Totalt elva lyftare kom till start i klassen.

Kenta vägde in på 137,6kg och valde att gå in på 385kg i knäböj, vikten kom upp utan några större problem även om det inte såg helt lätt ut. Han ökade till 400kg i andra lyftet vilket han också klarade men han fick kämpa rätt hårt. För att försöka plocka kilon till totala resultatet ökade han med 7,5kg till 407,5kg i sista lyftet som han fick till riktigt bra och det blev dagens lättaste böj för honom, en riktig stänkare där det fanns en hel del mera att ge! 407,5kg är nytt personbästa och finskt rekord i +120kg klassen. Standarden i knäböjen var riktigt bra och Kentas resultat räckte bara till en sjätteplats i delgrenen. Dagens tyngsta knäböj sett till vikten på stången stod 162kg tunge norske super-junioren Carl Yngvar Christensen för då han klarade 445kg i sitt sista lyft, ser man till hur det såg ut så var det som ett lätt uppvärmningslyft. Imponerande!

I bänken fick Kenta som vanligt gå ut som en av favoriterna, han valde att gå in på 320kg i sitt första lyft vilket var högsta ingången av alla. Han fick kämpa lite med utlåsningen men klarade. Han ökade till 327,5kg i till andra lyftet men där orkade han inte riktigt få upp vikten de sista centimetrana och lyftet underkändes, han gick om på samma vikt i sista lyftet och då gick det bättre, han lyckades pressa vikten hela vägen. 327,5kg var dagens tyngsta bänk och därmed blev det delgrensguld till Kenta. Tvåa i bänken var Cristensen på 322,5kg. Två av tävlingens vassare lyftare fick problem i bänken och blev utan resultat vilket öppnade upp för Kenta då det gällde placeringarna totalt, guldet och silvret hade han en bit upp till men en bronsplats låg inom räckhåll, dock fanns norrmannen Baardtvet och eventuellt Islands Jonsson också med i den striden.

För att säkra upp resultatet gick Kenta in på säkra 300kg i sin första mark och sedan var det bara att försöka göra kloka viktval till de andra lyften för att försöka hålla sej på en bronsplats. Både Baardtvet och Jonsson är bättre markare än Kenta och de kunde därmed gå ut och lyfta efter Kenta och försöka slå hans resultat. Kenta ökade till 315kg i andra och klarade även det och till sista lyftet valde han 322,5kg vilket också kom upp relativt enkelt vilket gav 1057,5kg och en bronsplats totalt för tillfället. Islänningen var nu borta från bronsmatchen men norrmannen som klarade 352,5kg i sitt andra lyft kunde gå på 355kg för att försöka slå Kentas total och därmed knipa bronset. Oturligt nog för norrmannen så blev det inget lyckat lyft och det underkändes med 2-1 av domarna, han stannade därmed på samma vikt totalt som Kenta men i och med att Kenta var lättast av de två så gick bronset till honom! Christensen ångade vidare också i marken och klarade 367,5kg i sin sista mark vilket gav guld och nytt världsrekord totalt med hela 1135kg. Silvret gick till hemmalyftaren Svistunov på 1072,5kg totalt. Kentas 1057,5kg totalt var inte bara nytt personbästa utan även nytt finskt rekord i klassen.

Som vanligt så visade Kenta att han är en mästare på att höja sin prestationsförmåga då det drar ihop se till tävling samt att det är jämnhet och klok viktval som ger framgångar, det fanns lyftare med idag som på pappret borde ha slagit Kenta men som istället blev helt utan resultat. Stort Grattis!

Närmast på schemat kommer nu ÅM i styrkelyft nu inkommande lördag, den tävlingen kommer dock Kenta troligen att hoppa över för redan veckan efter så bär det av till Tjeckien där VM i bänkpress avgörs, där kommer även frun Marcela att delta.

Se några bilder från tävlingen.

WWW.KRAFTSPORT.NU