KRAFTSPORT.NU

Ålands Kraftsportklubb r.f.

Guld till Ove och silver till Kenta med minsta möjliga marginal

Ove Lehto var inför dagens FM i bänkpress favorit i sin klass, -120kg, även om det fanns ett par lyftare som kunde hota bakifrån. Han vägde in på 119,6kg och begärde 292,5kg som ingångsvikt, vassaste konkurrenten var den aningen lättare Sami Pullinen som hade 295kg som ingångsvikt. Ove klarade första lyftet medan Pullinen bommade. Ove ökade till 302,5kg till sitt andra lyft och också den vikten kom upp bra medan Pullinen bommade ännu en gång. Pullinen valde att öka till 302,5kg till sitt sista lyft i ett försök att komma upp i guldpossition, vikten kom upp men lyftet underkändes av domarna. Ove begärde 310kg till sitt sista lyft och gjorde ett bra försök men orkade inte pressa vikten hela vägen, detta var Oves fjärde tävling på bara några veckor så han är säkert nöjd med sin insatts här idag.

Kenneth "Kenta" Sandvik var också en guldfavorit i sin klass, +120kg, men det fanns tufft motstånd i form av Malaxs Fredrik "Freddi" Smulter samt Tuomas Korkia-aho som båda är meriterade lyftare med kapacitet till riktigt stora vikter. Kenta var den lättaste av de tre med sina 137,2kg, Freddi vägde 142,6kg medan vågen stannade på hela 158kg för Tuomas. Kenta och Tuomas satte båda ingångsvikten till 322,5kg medan Freddi begärde 327,5kg till sitt första lyft. Kenta tryckte relativt enkelt sin ingångsvikt medan Tuomas bommade, Freddi klarade också och satte därmed press på de båda andra. För att matcha Freddi gick Kenta på 327,5kg i sitt andra lyft vilket inte vållade några problem, Tuomas gick om på 322,5kg och bommade ännu en gång medan Freddi ökade gen om att klara nya finska rekordvikten 338kg. Jag skrev inför tävlingen att Kenta skulle sälja sej dyrt och det gjorde han också, han gick i sista lyftet för guld genom att begära upp 338kg, samma som Freddi men på lättare kroppsvikt och klarade! Pressen var nu tillbaka på Freddi som först begärt hela 346kg till sitt sista lyft men han valde att sänka till 338,5kg för att hålla undan för Kenta. Han gick in och satte vikten säkert, riktigt imponerande! Tuomas bommade även sitt sista lyft. Även om Kenta nu slutade tvåa så var resultatet av allra högsta klass och han lär vara klar för de internationella tävlingarna senare i år. Jag vet inte hur Freddis tävlingsplaner ser ut, men kanske kan vi hoppas på ett VM deltagande av honom också?

Efter tävlingarna fick Ove och Freddi göra ett dopingtest, svaret brukar dröja någon vecka.

Ekenäslyfterskan Raija Jurkko lyfte ensam hem guldet i damernas 47kg klass med ett lyft på 90kg. Se kompletta resultat från tävlingarna.

WWW.KRAFTSPORT.NU