KRAFTSPORT.NU

Ålands Kraftsportklubb r.f.

Året som gått

Som vanligt när det drar ihop sej till nyår så är det läge att kasta ett öga i backspegeln och som vanligt så är det ett händelserikt år för klubben som passerat.  Vi har under året haft hela tjugosex lyftare som betalat tävlingslicens vilket är väldigt bra. Våra medlemmar har också tävlat flitigt och vi slutade sexa i den totala klubbrankingen i Finland med 258 poäng.

Lite av en nyhet under året har varit att man nu också från Finska styrkelyftförbundets (SVNL) sida har skilda rankinglistor för RAW-resultat, dvs utan utrustning. Alla rankinglistor hittar du på förbundets hemsida under 'Ranking' och tittar vi i Wilksrankingen (baserat på lyfta kilon i förhållande till kroppsvikten, här finns alla lyftare från alla viktklasser med) så toppas styrkelyften på herrsidan av Kenneth "Kenta" Sandvik, på andra plats så finns Ove Lehto, näste ÅKK lyftare är Jesper Svanfelt som vi hittar på 85e plats, Jimmy Pero är 89a. På damsidan så ligger Marcela Sandvik på tionde plats och Sandra Lönn ligger 12a. Motsvarande ranking för bänken toppas inte helt oväntat av Kenta, tvåa här är Malaxlyftaren Fredrik "Freddi" Smulter och trea är Ove, Björn Berg är klubbens tredje bästa bänkare och han ligger på 81a plats. Våra damer toppar bänkrankingen, Sandra ligger etta och Marcela tvåa. Det finns också resultat ranking för samtliga viktklasser, både i styrkelyft och bänkpress och både RAW och med utrustning och man kan bara konstatera att vi har väldigt vassa lyftare! Kenta, Marcela, Ove och Sandra finns alla med i topp på olika listor, Jesper toppar 93kg klassen RAW. I den Svenska rankingen så toppar Sandra i damernas tungvikt och Jimmy Pero ligger 32a i 105kg klassen.

Internationella styrkelyftförbundet (IPF) har också en ranking baserad på de internationella tävlingarna där finns Marcela, Sandra, Kent och Ove med, bland annat så ligger Kenta tvåa i bänkrankingen i +120kg klassen med 337,5kg, USAs John Bogard toppar med 340,5kg som han gjorde på en tävling i USA.

Vi har under året ordnat hela åtta tävlingar här hemma och medaljskörden från FM och SM var sju guld, fyra silver, ett brons. Internationellt så har det blivit ett guld, tre silver, ett brons och en fjärdeplats på EM och två guld och tre fjärdeplatser på VM. Ännu en stor sak som hände under året var att Kenta blev invald i IPF Hall of Fame.

WWW.KRAFTSPORT.NU