KRAFTSPORT.NU

Ålands Kraftsportklubb r.f.

Dubbla finska juniorrekord för Emil Högbäck på SFIM i styrkelyft

Under dagen har årets SFI-mästerskap i styrkelyft avgjorts, arrangörer var Nykarleyby Kraftklubb. Tävlingen hölls i Stjärnhallen och totalt trettiofem lyftare deltog varav fyra från ÅKK, juniorerna Vanessa Rosbäck och Emil Högbäck samt Ann-Sofi Boman och Ida Sjölander. Värt att notera är att alla tävlande tävlade i öppna klasserna och att alla tävlade klassiskt. även om det skulle funnits möjlighet att tävla med utrustning också

Vanessa plockade hem ett silver i 69kg klassen, en klass högre än vad hon tidigare tävlat i. Hon stötte på lite problem i det inledande knäböjen då hon fick ingångsvikten på 100kg först i sitt sista lyft. I bänken blev det två godkända lyft med 52,5kg som bäst efter en bom på 55kg i sista. I marken fick hon med sej alla sina tre lyft med 120kg som bäst och totalen blev 272,5kg. Då inga tidigare SFI-rekord för juniorer noterats i klassen så skrivs samtliga hennes resultat in som nya rekord. Guldet gick till Vasas Nina Fred på 325kg totalt.

Ann-Sofi tävlade i 76kg klassen med fem deltagare, hon plockade där hem guldet efter serien 142,5kg i knäböj, 85kg i bänkpress och 167,5kg i marklyft och 395kg totalt. Alla resultat strax under hennes egna SFI-rekord för veteraner så hon hade säkert hoppats på lite mer idag då det blev bom på sista lyften i alla tre moment. Silvret gick till Vasas Simone Björk på 362,5kg totalt och bronset till Ekenäs Josefina Saarinen på 350kg totalt.

EM-aktuelle Ida plockade hem guldet i 84kg klassen och blev även tävlingarnas bäste damlyftare även om hon bara fick med sej sin första knäböj på 155kg efter att både 162,5kg och 167,5kg nog kommit upp men blivit bortdömda pga dåligt djup. I bänken fick hon dock med sig alla sina tre lyft med 120kg i sista. Också i marken blev det tre godkända med ett lätt lyft på 182,5kg i sista vilket gav 457,5kg totalt. Bänk, marklyft och totalt var nya personbästan medan marken och totalen är nya SFI-rekord. Silvret i klassen gick till Jakobstads Catja Wargh på 370kg.

Emil som gjorde sin andra tävling någonsin, tävlade ensam i 66kg klassen och satte alla sina nio lyft med nya finska juniorrekordet 180kg i knäböj, tangerat personbästa på 105kg i bänken och sedan ännu ett finskt juniorrekord på 222,5kg i marklyftet. Totalt gav det 507,5kg vilket också det är nytt finskt junior-rekord. Update: tyvärr räknades inte totalen som nytt finskt rekord även om det är mer än det gällande rekordet detta då man inte hade kategori ett domare under hela tävlingen och Emils bänk dömdes inte av domare med tillräcklig licens för att totalen skall få räknas som rekord. Stort Grattis ändå till två finska rekord!

Utöver Emils rekord så bättrade Hangös Johan Henriksson på det öppna finska rekordet i knäböj till 260kg.

Alla resultat från dagen hittar man här och SFI har också lagt ut bilder här.

 

WWW.KRAFTSPORT.NU