KRAFTSPORT.NU

Ålands Kraftsportklubb r.f.

VM silver till Kenta

Under dagen avgjordes öppna klasserna under årets VM i utrustad bänkpress i Almaty, Kazakhstan och både Marcela och Kenneth "Kenta" Sandvik tävlade. Marcela valde den här gången att tävla i 57kg klassen en klass över hennes vanliga 52kg klass medan Kenta som vanligt fanns med i +120kg klassen. Tidigare under våren var anmälningslistorna ganska välfyllda men då de slutgilltiga anmälningarna var klara så visade det sej att det glesnat rejält och både i Marcelas och Kentas klass fanns endast fyra startande. Tråkigt att antalet tälvande är så pass lågt men världsläget och valet av arrangörsland är nog bidragande orsaker till det svala intresset.

Marcela vägde in på 54,7kg och satte ingångsvikten till 105kg, motståndarna Ishibashi från Japan, Shuttleworth från USA och Orazbekova från Kazakhstan hade 125kg, 112,5kg respektive 100kg som ingångar. Marcela klarade ingången utan problem och det gjorde också alla hennes motstådare, hon låg därmed på en tredje plats efter första rundan. Hon begärde upp 107,5kg till andra lyftet, där blev det dock problem redan vid utlyftet i början av lyftet, stången låg snett och slog i ställnignen vilket gav obalans, hon tog i alla fall ner stången till bröstet men lyckades inte pressa vikten. Efter en diskussion med juryn beviljades hon ett omförsök på vikten i slutet av andra rundan och då lyckades hon få upp vikten även om det var tungt. Hon låg ännu på en tredje plats inför sista rundan men kazakhstanskan, som var lättare än Marcela, jagade bakifrån och då hon klarade 107,5kg i sitt sista lyft så tog hon sej förbi Marcela på lättare kropsvikt. Marcela gick på 110kg för att försöka kontra och ta sej tillbaka upp på pallen men det blev för tungt idag och hon slutade fyra. Guldet gick till japanskan på 130kg och silvret till USA på 117,5kg. Marcelas resultat skrivs dock in som nytt finskrt veteran rekord för 40åringa och efter tävlingen skrev hon "Mina 3 diskbråck levde i sin värld och vill inte samarbeta med mig idag" och "Nu är det bara träna vidare till EM i augusti i Ungern".

För Kentas del såg det på förhand ut att räcka till medalj bara han klarade en hyfsad ingångsvikt, han satte 305kg till sitt första lyft för att säkra upp, Storbritaniens Marshall låg en bra bit bakom de andra på 225kg, Tjecken Soukal låg strax bakom Kenta på 300kg medan Mongoliets Bataa hade 355kg som ingång. Alla tre topplyftarna satte sina ingångsvikter, för Kentas del såg det lite knöligt ut då stången skulle ner till bröstet men den kom bra upp. Till andra lyftet begärde Tjecken 322,5kg och Kentas om var lättare valde samma vikt, båda klarade medan mongolen missade sitt andra lyft på 367,5kg. Till sista lyftet begärde både Tjecken och Kenta upp 357,5kg för att försöka ta sej förbi Mongolen båda missade även om Kentas lyft såg rätt stabilt ut, dock orkade han inte pressa vikten hela vägen. Mongolen avslutade med att klara sina 367,5kg så i slutänden spelade det ingen roll. Ännu ett VM silver till Kentas långa meritlista och brons till Tjecken. Kenta skrev efter tävlingen "Jag siktade på medalj på bänkpress-VM och det blev silver. Det är jag förstås mycket nöjd med, men det bästa var att jag var i bättre form än på länge".

Under veckan avgörs även både junior och veteran klasserna med utrustning samt också alla klasser i klassisk bänkpress, Kenta har under helgen agerat landslags coach till några av veteranerna och han kommer även att dyka upp som domare under några av passen under tisdag och onsdag innan det är dags för familjen att åka hem till Åland igen.

Resultat från tävlingarna finns här, damer och herrar. Videor från Marcelas tävling finns här och från Kentas här.

 

 

WWW.KRAFTSPORT.NU