KRAFTSPORT.NU

Ålands Kraftsportklubb r.f.

Debutanterna imponerade på ÅKKs klubbtävling i klassisk styrkelyft

Idag var det äntligen dags för årets första klubbtävling, planen var att hålla tävlingen i februari men den skjöts fram på grund av det dåvarande pandemiläget.

Tävlingen hölls nere i Idrottsgåerdens gym och trotts flera sena avhopp så kom åtta lyftare till start, alla tävlade klassiskt. Också en liten publik hittade till tävlingen, skönt att se att saker börjar återgå till det normala! Tyvärr så hade vi lite strul med tekniken så vi fick inte till någon livestream den här gången.

På damsidan hade vi två deltagare, numera rutinerade Ann-Sofi Boman i 76kg klassen samt debutanten Ida Sjölander i 84kg klassen. Ann-Sofi fick till en bra tävling och samtliga nio lyft godkända med serien 140kg i knäböj, 82,5kg i bänkpress, 170kg i markyft och 392,5kg totalt. Knäböj, marklyft och total var nya personbästan och nya åländska damrekord och SFI rekord för veteraner. Marklyftet var också nytt SFI-rekord i öppna klassen för damer. Ida debuterade som sagt och imponerade stort med både styrka samt säkra och stilrena lyft, också hon satte alla nio lyft och serien för hennes del var 165-107,5-180 vilket innebar 452,5kg totalt. Framför allt i knäböjen och marken verkade det finnas mera att ge så det skall bli intressant att se vad hon kan göra i framtiden. Samtliga resultat är nya åländska rekord för damer och totalen är också nytt SFI-rekord. Både Ann-Sofi och Ida kommer att tävla på FM i klassisk styrkelyft i Tavastehus den 18-20 mars, där får de också sälskap av Stina Lindell och Malin Olofsson, se anmälningslistor här.

Veteranen Henry Hermans tävlade i 74kg klassen och plockade där hem nytt personbästa i knäböj med 135kg och totalt på 380kg då han också klarade 90kg i bänkpress och 155kg i marklyft.

I 83kg klassen hittar vi dagens andre debutant, Otto Sjuls född -05. Också han imponerade stort då han klarade serien 180-135-200 och 515kg totalt, alla resultat är nya åländska rekord för juniorer U18 och knäböjen är också nytt SFI-rekord för juniorer U18. Här känndes det också som att det fanns ännu mer att hämta och vi hoppas att han dyker upp igen då det drar ihop sej till Åländska mästerskap den 14 maj.

I 105kg klassen hade vi tre lyftare med, juniorerna Aaron Nordberg och Liam Welin samt Karl-Emil Boijer. Aaron var först tveksam till tävlingsstart idag men övertalades i sista stund att passa på att samla på sej lite extra tävlingserfarenhet och den inte så optimala upladdningen till trotts så satte han nya personbästan i knäböj, bänkpress och totalt efter serien 200-152,5-240-592,5kg. Liam var dagens siste debutant, också han född -05 och imponerande stark. Han satte 150kg i knäböj, 117,5kg i bänkpress, 175kg i marklyft och 442,5kg totalt och här fanns absolut mycket fler kilon att hämta till nästa tävling, hoppas vi ser honom också igen på ÅM. Karl-Emil har tidigare tävlat i enbart bänkpress men idag var det debut i styrkelyft, han fick till en bra början med alla tre knäböj godkända och 210kg i som bäst men sen blev det tyvärr tre bommar på 145kg i bänken och han blev därmed utan resultat och var borta ur tävlingen, vi hoppas på nya tag och revanch på ÅM!

En förhållandevis lätt Ove Lehto, kroppsvikt 134,55kg, tävlade ensam i +120kg klassen där han gjorde tävlingsdebut som 50års veteran. Med ålder och lägre kroppsvikt så kan man inte heller förvänta sej fornstora resultat men serien blev ändå 235kg i knäböj, 207,5kg i bänkpress, 275kg i marklyft och 717,5kg totalt, samtliga nya åländska rekord för 50åringar och bänkpress, marklyft och total var också nya SFI-rekord för 50åringar.

Som vanligt ett stort tack till alla som hjälpte till under dagen, passare, sekretariat, domare och övriga!

WWW.KRAFTSPORT.NU