KRAFTSPORT.NU

Ålands Kraftsportklubb r.f.

VM-debut för Lukas Dimic gav brons och nya finska rekord

ÅKKs lovande junior Likas Dimic tävlade under kvällen på VM i klassisk styrkelyft som avgörs i Halmstad. Han tävlade i -120kg klassen för subjuniors d.v.s. juniorer under 18 år. I förhandsanmälningarna fanns fyra lyftare med men då invägningen var klar visade det sej att endast tre lyftare kom till start. Hans två motståndare är ett par snäpp vassare än Lukas så i sluttotalen hade han ändå inte någon direkt chans att utmana.

Han inledde starkt och satte alla sina tre lyft i knäböjen med 190kg i första, 200kg i andra och avslutade med ett ganska lätt lyft på nya personbästat 210kg vilket gav delgrenssilver i knäböj. Det är också är nytt SFI-rekord för juniorer.

Också i bänkpressen blev det nytt personbästa och nytt SFI-rekord då han klarade 130kg i första, 135kg i andra och sedan 137,5kg i sista vilket gav delgrensbrons.

I marklyftet hägrade det finska junior rekordet som låg på 250kg en vikt han tangerade på junior FM tidigare i år och klarat många gånger på träning och han fixade också rekordet redan i första lyftet då han klarade 252,5kg. Sedan gick det av bara farten och han klarade också sina två följande lyft på 265kg och 270kg, en rejäl putsning av rekordet samt ännu ett delgrensbrons.

Också totalt blev det nytt personbästa och nytt finsktjunior rekord med 617,5kg och han får därmed en bronsmedalj med sej hem, silver och guld gick till Bulgarien och Polen på 697,5kg respetive 753kg. Roligt att Lukas fick till en bra tävling på sin VM-debut och att det sedan såg ut att finnas en del mer att hämta i både knäböj och marklyft  lovar gott inför framtiden. Detta är Lukas sista år som U18 junior men han kommer ännu att hinna med junior-EM innan årets slut. Också det mästerskapet går i Sverige, närmare bestämt i Västerås den 3-12 december där han också bör få sälskap av Stina Lindell, anmälningslistorna kommer att fyllas på här.

Video från dagens tävling hittar man här.

Eleiko i Halmstad klev in som arrangör av VM med relativt kort varsel, tävlingarna var från början planerade att hållas i Belarus men på grund av det politiska läget där valde internationella styrkelyft förbundet, IPF, att söka en annan arrangör. Också Covid restriktionerna har satt sina spår i anmälningslistorna, men det är ändå skönt att se att man återigen kan arrangera stora mästerskap med deltagare från hela världen.

WWW.KRAFTSPORT.NU