KRAFTSPORT.NU

Ålands Kraftsportklubb r.f.

Kenta i vanlig ordning bäst då det gäller, tog hem sitt sjunde EM-guld i bänkpress

ÅKKs Kenneth "Kenta" Sandvik tävlade under dagen på EM i bänkpress nere i Hamm, Luxemburg. I vanlig ordning så var det +120kg klassen som gällde för Kenta och sju lyftare kom till start i klassen. Kenta låg tvåa i förhandsanmälingarna medan tysklands Kevin Jaeger hade högsta anmälningsvikten. Det var också Tysken som gick ut hårdast genom att begära hela 417,5kg som ingångsvikt, 16,5kg över Fredrik "Freddi" Smulters gällande Europarekord och även 7,5kg över det gällande världsrekordet, en chansning som skulle ge honom guldet bara han klarade ett enda lyft då ingen annan kunde hota ett sådant resultat. För Kentas del så slutade det med 345kg som ingångsvikt vilket skulle ge honom en silverpossition även om tysken klarade.

Kenta gick in och klarade sin ingångvikt på 345kg medan tysken bommade även om det var väldigt nära att han klarat. Bakom Kenta var det också ett par bommar från bland annat Sveriges Niklas Pettersson och Norges Alistair McColl. Detta gjorde att Kenta ledde ganska stort efter fösta rundan och han valde i och med detta att öka endast med 2,5kg till 347,5kg till andra lyftet för att ytterligare säkra upp sin possition men också för att spara på krafterna till sista lyftet ifall det skulle behövas.

Också andra lyftet lyckades för Kenta även om det inte blev en klockren träff, tysken hade ökat till 420kg men bommade även om det åter igen var nära. Både svensken och norrmannen lade ännu ett par bommar till listan och Kenta höll med andra ord ledningen också efter andra rundan.

Efter att ha väntat ut alla andra än tysken kunde Kenta ohotad bakifrån gå in och göra sitt sista lyft, han valde att försöka på 350kg men fick inte till någon bra träff och passarna fick hugga in och hjälpa honom upp. Sedan var det bara att vänta och se om det skulle bli silver eller guld då tysken gick in på 422,5kg i sitt sista lyft, den här gången blev det inte ens ett försök och passarna fick hugga in redan på vägen ner. Kenta var med andra ord åter igen bäst då det gällde och ännu ett guld rikare, det sjunde EM-guldet i ordningen. Kentas första EM-guld kom redan 2003 och det är bara att ta av hatten och grattulera till 15år i världseliten! Silvret gick till Svensken som klarade 340kg i sitt sista försök och brons till Rysslands Artem Litvinenko på 330kg.

Länk till streamen från tävlingen finns här.

Nästa tävling på agendan är SFI-mästerskapen i styrkelyft som i år arrangeras av ÅKK hemma i Mariehamn lördagen den 27/10.

WWW.KRAFTSPORT.NU