KRAFTSPORT.NU

Ålands Kraftsportklubb r.f.

Åländska mästerskap i styrkelyft med utrustning bjöd i vanlig ordning på en rad rekord

Under dagen har årets åländska mästerskap i styrkelyft med utrustning avgjorts på Idrottsgårdens gym där åtta lyftare kom till start.

Tyvärr var det inte någon med på damsidan, men killarna imponerade i vanlig ordning med en lång rad hårda resultat och nya rekord av olika slag. Att tävlingen klassas som en utrustnings tävling innebär att man får ha utrustning men man får också tävla klassiskt om man vill, de som kör med utrustning har dock i så fall ett försprång rent resultatmässigt vilket ju kan vara avgörande då man gör upp om medaljerna. I praktiken så var det endast två lyftare som körde med utrustning under dagen medan de övriga valde att köra klassiskt. Vi brukar också tillåta att de klassiska åländska rekorden får slås även om tävlingen är en utrustningstävling, detta gäller dock inte SFI-rekorden där man idag endast kunde slå utrustningsrekord.

Lättast för dagen var Jack Jansson som efter lite bantande kunde väga in i 59kg klassen, där han fick till en bra serie med 115kg i böj, 85kg i bänk, 160,5kg i mark och 360,5kg totalt. Bänk, mark och total är både nya åländska rekord och nya SFI-rekord i klassen.

Niclas Strand körde för första gången med full utrustning och också han satte nya SFI-rekord i knäböj, marklyft och totalt då han kämpade till sig serien 225kg i knäböj, 140,5kg i bänk, 235,5kg i marken och fina 601kg totalt. Med tanke på att han kom på att han skulle vara med och tävla med utrustning för bara en vecka sedan så var detta en imponerande prestation och kanske gav det också blodad tand att köra vidare med utrustning i framtiden.

93kg klassen var dagens största med fyra deltagare, alla valde att köra utan utrustning. Vassast för dagen var rutinerade Björn Berg som fixade 227,5kg i böj, 150kg i bänk, 240kg i mark och slutade på 617,5kg totalt. Silvret gick till veteranen Johan Sundberg som var uppe och nosade på nya personbästan i alla moment, dock kom han inte riktigt hela vägen i något av momenten men totalt gav det i alla fall nytt pers på 520kg efter serien 190kg i böj, 120kg i bänk och 210kg i mark. Bronset gick till U23 junioren Lucas Fellman som gjorde sin fösta tävling någonsin idag, han imponerade med stilrena lyft och fick med sej serien 160kg i knäböj, 130kg i bänkpress, 185kg i marklyft och 475kg totalt. Vi hoppas naturligtvis att han dyker upp på tävlingslavan igen inom kort! Fjärde platsen gick till U18 junioren Liam Kagg som tränat på flitigt den senaste tiden vilket också syntes på resultaten. Han satte alla sina nio lyft och i böjen putsades personbästat med hela 30kg efter att ha klarat 157,5kg, i bänken tangerade han pers på 105kg och i marken fick han med sig 182,5kg vilket gav 445kg totalt, nytt personbästa med över 50kg! Hans resultat skrivs också in som nya åländska rekord i U18 års klassen.

Också Emil Sundberg som tävlade i 105kg klassen kom ganska sent på att han skulle vara med och köra med utrustning men han fick ändå till en riktigt bra tävling där han inledde med att plocka Jimmy Peros SFI-rekord i knäböj då han säkert satte 290kg i sista lyftet. I bänken valde han bort bänkskjortan och stannade på 160kg men i marken åkte dräkten på igen och då kom 305kg med bra fart i sista lyftet vilket innebar 755kg totalt, bara 12,5kg under hans eget SFI-rekord vilket är riktigt bra med tanke på den korta uppladdningen inför tävlingen.

André Hjulström ställde upp i +120kg klassen där han tog det försiktigt i både böj och bänk för att i stället försöka jaga Emil Sundbergs SFI-rekord på 300kg i marken. Böjen och bänken blev som sagt mer eller mindre symboliska med 140kg respektive 155kg. I marken inledde han med 260kg i första och begärde sedan upp rekordvikten 302,5kg till andra lyftet vilket också kom upp bra. I sista gjorde han ett försök på 305kg men då var kraften slut och han stannade på 597,5kg totatl.

Som vanligt roligt att se att alla presterar bra och också roligt att se att vi har några juniorer som är med samt att det ännu finns några som kan tänka sig att testa på lite utrustning för att pressa sina gränser ytterligare. Som vanligt ett jätte tack till alla som hjälpte till under dagen, passare, sekretariat, domare och alla övriga! Tävlingen livestreamades via vår facebook sida, videon hittar du här. Tack till Nicke som fixade med detta!

WWW.KRAFTSPORT.NU