KRAFTSPORT.NU

Ålands Kraftsportklubb r.f.

Handledning för dej som vill tävla i styrkelyft

Denna sida är för dej som är intresserad av att tävla på någon av våra lokala tävlingar arrangerade av ÅKK. Förutom att anmäla sig till en tävling så finns det en del annat att tänka på, läs igenom nedanstående info och hör av er till oss om något är oklart eller om ni har frågor!

Det ekonomiska och praktiska före tävling:

Man måste skriva ett tävlingskontrakt/antidopingavtal på nätet med SVNL (Finlands Styrkelyftförbund) där man underkastar sig att bli dopingtestad om/när Finlands antidopingkommitté vill så. Efter att personuppgifterna är ifyllda i formuläret länkas man direkt till nätbanken för betalning av licensen.

OBS 1: Kontraktet måste nya tävlande skriva minst tre månader före första tävlingen. Kontraktet gäller tills vidare, såvida inte nya antidopingregler gör att ett nytt kontrakt måste skrivas, vilket sker med några års mellanrum.

Det finns 3 alternativ på förbundets hemsida där man gör detta online, (alltså inga papper ska skickas in per post):
Alt 1. Du har redan det nya antidopingavtalet, gällande fr.o.m 2015, i kraft och ska bara betala årsavgiften på 70 €. Du får tävla så snart avgiften är betald och ditt namn syns på licenslistan.
Alt 2. Du har inte avtalet från 2015 inskickat sedan tidigare utan ska skaffa en ny licens samt betala årsavgiften på 70 €. Du får tävla om tidigast 3 månader.
Alt 3. Du ska kanske tävla senare men vill nu skriva antidopingavtal så att tremånadersperioden börjar räknas ner. Avgiften på denna tjänst är 5 € och du får senare betala 70 € i årsavgift innan första tävlingen.
Avgifterna betalas genom nätbanken till vilken man blir länkad till under licensproceduren.
Alternativ 3 är verkligen att rekommendera för de som "kanske" ska tävla men inte har bestämt sig. Det kostar bara en femma. Tre månader är en lång tid och man kan missa just den där tävlingen som man är intresserad av.

OBS 2: Nedanstående avgifter till SVNL och ÅKK måste betalas in på rätt kalenderår så att de registreras på rätt års bokföring. Alltså inga tidiga inbetalningar på hösten för följande års tävlingsavgifter.

70 € ska betalas in till Finlands Styrkelyftförbund (SVNL) för helårslicens, vilket går enligt kalenderår. Juniorer som tävlar i U14/U17 (fyller max 17 år samma år) betalar 35 € för helårslicens.
30 € ska betalas in till Ålands Kraftsportklubb r.f. för det kalenderår man tävlar, innan man tävlar. ÅKKs kontonummer är FI0255780440014794. Juniorer upp till U17 betalar 15 €.
OBS! Dessa summor till SVNL och ÅKK bör betalas in på rätt kalenderår så att de registreras på rätt års bokföring. Alltså inga tidiga inbetalningar i december för följande års tävlingsavgifter.
ÅKK vill även ha ett undertecknat tävlingsavtal/drogpolicy vilket är ett krav från Ålands Idrott för att få bedriva tävlingsverksamhet under deras takorganisation. Dessa kontrakt finns i musikskåpet i Idrottsgårdens gym.

Klädsel som är obligatorisk är:

OBS! från och med den 1/1 2016 krävs det att trikåer och bälten är av IPF-godkänt märke, se lista över tillåten utrustning här.

- bänktrikå i alla moment (alternativt knäböjsdräkt i knäböj samt marklyftdräkt i marklyft).
- knälånga strumpor i marklyft. Liten tillverkarlogo (max 2 x 5 cm) t.ex. Nike, Adidas är ok.
- sportskor för inomhusbruk.
- korta underkläder. Eller rättare sagt: boxers och andra underkläder med "ben" är förbjudna.
- t-shirt med u-krage, som döljer axlarna, utan reklam. Liten tillverkarlogo (max 2 x 5 cm) t.ex. Nike, Adidas är ok. Herrar får dra marklyft utan t-shirt.
Teknisk regelbok.
Utrustning kan köpas t.ex. på Powerzite, Goodlift, Voimaharjoittelu, WahlandersMM Sports.

Tävling:
Invägningen inleds maximalt två timmar före tävlingen börjar och avslutas 30 min före tävling.
Viktklasser för damer: 43kg (endast juniorer) - 47kg - 52kg - 57kg - 63kg - 72kg - 84kg - +84kg
Viktklass för herrar: 53kg (endast juniorer) - 59kg - 66kg - 74kg - 83kg - 93kg - 105kg - 120kg - +120kg
Ålderskategorier: 12-14 år, U17 år, U20 år, U23 år, Öppen, 40-49 år, 50-59 år, 60-69 år, +70 år.
På ÅM och SFIM tävlar alla i öppen åldersklass, oavsett ålder.

För frågor, kontakta ÅKK:

WWW.KRAFTSPORT.NU