KRAFTSPORT.NU

Ålands Kraftsportklubb r.f.

Dubbla guld på Nordiska mästerskapen i styrkelyft

Årets Nordiska mästerskap i både styrkelyft och bänkpress avgörs nu i helgen i Örebro, första dagen var det styrkelyft som gällde. ÅKKs Marcela och Kenneth "Kenta" Sandvik deltog, Marcela i damernas 52kg klass och Kenta i herrarnas tungvikt. De tävlar också båda i morgon då bänkpressen avgörs.

Marcela hade två motståndare i sin klass, finska Mailla Ylinen skulle visa sej vara svåraste motståndet idag. Marcelas form var kanske inte riktigt på topp men hon vägde in på 51,65kg och inledde tävlingen bra med tre godkända knäböj med 137,5kg i sista. I bänken gick hon in på 110kg och klarade, men sedan blev det två bommar i de följande lyften på 115kg. Inför marken så var det riktigt jämt mellan Marcela och Ylinen som hade inlett med 150kg i knäböj och 75kg bänk och hon är ett står vassar än Marcela i marken. Marcela gick in på 135kg i första lyftet och klarade, Ylinen drog 162,5kg och tog ledningen med 5kg. Marcela som var lättast av de två begärde 140kg till sitt andra lyft för att gå upp på samma total men i ledning på kroppsvikt, men bommade lyftet. Ylinen ökade bara 2,5kg till andra för att försöka hålla undan men bommade också hon. Marcela gick på 140kg igen i sista lyftet och klarade det den här gången, Ylinen försökte ännu en gång på 162,5kg men orkade inte och båda slutade på samma total, 387,5kg men med fördel till Marcela på kroppsvikt vilket gav guld.

Kenta vägde in på 137,85kg och hade egentligen ingen direkt motståndare som kunde hota honom, Sveriges Fredrik Svensson fanns med men han har haft problem med skador och låg en bit bakom idag. Kenta klarade 385kg i sin första knäböj och sedan 400kg i andra. Till sista så lastade han 410kg för nytt personbästa och nytt finskt rekord men han mäktade inte med den vikten den här gången. I bänken valde han att köra med en lite större skjorta för att spara det där lilla extra till morgondagens tävling. Han inledde med 320kg och ökade sedan till 327,5kg till andra lyftet. Han fick upp vikten men det slog i ställningen och lyftet underkändes med 2-1 av domarna. Han gick om på 327,5kg i sista och klarade. I marken kändes det bra och han drog 300kg i fösta, 317,5kg i andra och avslutade sedan med nytt personbästa på 327,5kg i sista. Totalt gav det 1055kg, bara 2,5kg från hans eget finska rekord. kenta blev i och med detta fina resultat tävlingarnas bäste lyftare också på poäng. Efter tävlingen fick han göra ett dopingtest, svaret brukar dröja någon vecka.

I morgon är det alltså bänkpress som gäller och då får de också sällskap av Ove Lehto som tävlar i -120kg klassen.

WWW.KRAFTSPORT.NU