KRAFTSPORT.NU

Ålands Kraftsportklubb r.f.

Otto Sjuls elva på JVM, tog delgrensbrons i bänkpress

Junior-VM i styrkelyft pågår för fullt nere i Rumänska Cluj Napoca och ÅKKs Otto Sjuls tävlade under kvällen då 83kg klassen för sub-juniors (U18) avgjordes. Det var en stor klass med hela tjugoen lyftare från alla jordens hörn och Ottos första internationella tävling med en lång resa i kroppen. Han vägde in på 79,54kg och satte ingångarna till 220kg i knäböj, 150kg i bänkpress och 220kg i marklyft.

Han inledde säkert i böjen och satte ingången i första lyftet, ökade sedan till 230kg i andra och klarade också det. Till sista begärde han upp 235kg men det blev för tungt och passarna fick hugga i och hjälpa honom upp. Det blev ändå nytt personbästa och nytt SFI-rekord med 5kg både för juniorer U18 och U23 och han slutade sexa i knäböj.

I bänken tryckte han upp 150kg i första med bra fart och han valde att öka 12,5kg till sitt andra lyft, dock blev det för tungt och han orkade inte pressa vikten hela vägen även om det var ett bra försök. Han gjorde ett försök till på samma vikt i sista lyftet, men inte heller det lyckades. Riktigt synd då det hade gett delgrensguld i bänken, men 150kg räckte ändå hela vägen upp till delgrensbrons och ett besök på prispallen! Intressant att notera är att sub-junior världsrekordet i 83kg klassen ligger på 170,5kg och inför tävlingen så var Otto upp och gjorde ett träningslyft på 170kg!

I marken satte han alla tre lyft med 220kg i första, 227,5kg i andra och 230kg i sista vilket gav en totalt på 610kg, 5kg över hans eget SFI-rekord U18 och en elfte plats totalt. Guld, silver och brons gick på 697,5kg, 675kg och 672,5kg. Landslagskamraten Julius Lankila var med och figtades om medaljerna och var till och med upp och drog på världsrekordvikten 313kg i sin sista mark för att plocka guldet totalt, han var nära men lyckades inte och slutade nu på en femte plats.

"Gick inte som planerat men ändå nöjd till vis mån" meddelade Otto efter tävlingen, men nya personbästan och delgrensmedalj i sin landslagsdebut måste man ändå lyfta på hatten för, stort grattis!

Video från tävlingen hittar man här.

Detta är inte heller hans sista internationella tävling för i år då han också finns med i anmälningslistan till junior EM som avgörs i Budapest, Ungern, i mitten av oktober, förhandsanmälningar hittar man här. Före det skall han också hinna med ett besök till Lillestrøm i Norge där Nordiska mästerskapen avgörs 16-17/9, se anmälningarna här.

Kasimir Portin tävlar imorgon fredag 1/9 klockan 17:30 och Aaron Nordberg på söndag 3/9 klockan 10:00.

WWW.KRAFTSPORT.NU