FM 2006

Om klubben

Verksamhetbertättelse 1998

Ålands Kraftsport Klubb rf

Första tävlingen 1999 gick av stapeln i Jakobstad 8.2. Det var FM-tävlingar för juniorer U-23 år. ÅKK hade en deltagare Kenneth Lundsten som tävlade i klassen 67,5 kg. Han började starkt med åländskt rekord i knäböj på 185 kg och fortsatte med att raderaut Glen Koskinens 12 år gammla bänkpressrekord med ett lyft på 115 kg, men i marklyft blev det endast ingångsvikten 170 kg och 470 sammanlagt vilket var lika med en sjunde placering.

ÅKK:s två seniorlyftare som har klarat kvalgränsen till FM i styrkelyft Mikael Wahlbeck och Ove Lehto deltog 28.2 till 1.3 i FM-tävlingarna som hölls i Jyväskyllä.

Micke var i storform i 82,5 kgs klassen och knäböjde pers 240 kg och satte sedan nytt åländskt rekord i bänkpress på 155 kg. Han avslutade sedan med åländska rekord på 275 kg i marklyft. Även sammanlagt blev det rekord med 670 kg som räckte till en sjunde plats.

Ove började med 307,5 kg i knäböj och i bänkpressen mycket fina 232,5 kg avslutade sedan med 340 kg i marklyft vilket sammanlagt blev 880kg. Samtliga resultat var åländska rekord. Ove blev för tredje året i rad finsk mästare i 110 kg klassen.

Bara två veckor senare 15.3 i Mäntsele tog Ove hem guldet också i bänkpress FM som första ålänning. Även där tävlade han i klassen 110 kg och segerresultatet var 230 kg.

Ove sattsade hårt på EM i styrkelyft som gick på hemmaplan 7 –9.5 i Sotkamo men tyvärr tvingades han lämna återbud på grund av en knäskada. Efter tävlingen kunde man konstatrea att Ove skulle haft goda chanser att ta medalj. Även VM i styrkelyft uteblev på grund av samma skada.

Följande tävlingar var SFI mästeskapen i bänkpress 16.5 som arrangerades i köpcentret Corner i Kristinestad. ÅKK deltog med tre lyftare. Anders Johansson deltog i 90 kg klassen och klarade 137,5 kg och tog därmed en silvermedalj. I 110 ks klassen persade Ove Lehto med 235 kg och tog guldet. Karl-Johan Sommarström klarade silvret med ett lyft på 172,5 kg.

ÅM arrangerades 6.6 i idrottsgården. Kenneth Lundsten i 67,5 kg klassen var i kanonform och satte tre åländska rekord 190 kg i knäböj, 120 i bänkpress och 502,5 kg sammanlagt. Även marklyftet var bra 192,5 kg. I 75 kg klassen vann Mikael Wahlbeck på mycket mediokra 425 kg före debutanten Jimmy Sundblom med 352,5 kg. Också i 82,5 kg klassen fandes en debutant Jon Krogell som vann med 375 kg sammanlagt. Johan Lehto i 90 kg klassen var också debutant och tog även han guld efter en fin serie och 485 kg sammanlagt. Ove Lehto tog hem segern i 110 kg klassen med ett bra resultat på 855 kg. Silvret knep Karl-Johan Sommarström med fina 690 kg.

Vid SFI-mästerskapen i Ekenäs 21.11 deltog ÅKK med sju lyftare varav för första gången i klubbens historia en kvinnlig lyftare. I 67,5 kg klassen  hade Kenneth Lundsten kanske bantat lite för hårt och bommade ut sig. Tomas Mickelsson deltog i 75 kg klassen och slutade som fjärde med 427,5 kg sammanlagt. Serien innehöll två åländska rekord för 20 åringar, 107,5 kg i bänk samt 180 kg i marklyft. Jonas Nordberg I 82,5 kg klassen tog brons med nya personbästa på 375 kg trotts feber i kroppen. Två stycken ÅKK:are deltog i 90 kg klassen Anders Johansson och Elis Högnäs. Andres gjorde en stark insatts och presterade 585 kg sammanlagt vilket var nytt prsonbästa, dett räckte till ett brons. Elis förbättrade sin personbästa i samtliga moment och fick sammanlagt 442,5 kg och en fjärde plats. En halvskadad Ove Lehto ställde upp i 110 kg klassen och skrapade ihop 815kg och utsågs till tävlingarnas bästa lyftare. Men kanske bäst av alla lyckade Linda Rosbäck i 75 kg klassen för damer där hon i sin debuttävling knäböjde 115kg, bänkade 62,5 kg och sedan höjde finska rekordet i marklyft för flickor  U-20 i tre omgångar. Först med 145,5 kg sedan 150 kg och avslutade med ett jättelyft på 155 kg. Samtliga resultat var åländska rekord i klasserna U-20, U-23 och senior. En tråkig sak var att lagpokalen i år stannade i Ekenäs och inte i Mariehamn.

Årets sista tävling var när Ove Lehto deltog i bänkpress VM 11-13.12 i tyska Amberg. Men det slutade i fiasko när ingångsvikten på 225 kg inte kom upp den dagen och Ove bommade ut sig för första gången i sin tävlingskariär. Han tävlade i 110kg klassen.

Under 1998 har flera nya juniorer börjat träna styrkelyft och Ove Lehto verkar ha en säker platts i landslaget så ÅKK ser ljust på framtiden.

Klubben har även under det gångna året vid ett flertal tillfällen anlitats för att flytta diverse tyngre föremål så som kassaskåp och dylikt.