Startsida
   Om klubben
   Medlemmar
   Tävlingar
   Rekord
   Bilder
   Video
   Forum
   Länkar

   SFI

   Bänkpress
   FM 2006

 
Startsida
 


Mera information om olika nyheter


[18-12-2004]
Så här i slutet av året så är det alltid kul att kasta ett öga i backspegeln och sammanfatta allt lite.

   2004 har inneburit ytterligare framgångar för klubben med många tävlande på många tävlingar och mycket fina prestationer från alla. Totalt 21 ÅKK lyftare har under året betalat tävlingslicens och tecknat dopingavtal med finska styrkelyftsförbundet. Med detta så hör faktiskt ÅKK till en av det klubbar i Finland som har mest antal aktiva lyftare av de 112 klubbar som varit aktiva i år, totalt har förbundet haft ca 700 tävlande. Tapanilan Erä hade under året flest aktiva lyftare med 28 och näst flest Pietarsaaren Voimailijat med 27st. Detta tillsammans med flera stora internationella framgångar av Kenta och Ove har gjort att ÅKK i år slutar på andra plats i årets poäng rankingen över de finska klubbarna, en placering bättre än förra året.
   Ser man på medaljskörden så är den rejält stor. På årets individuella FM blev det fem guld, fyra silver, ett brons och vid lag tävlingarna så blev det guld i styrkelyft och brons i bänkpress. Lägg till detta fem NM guld, ett EM guld, ett EM brons, ett VM brons och ett VM guld så förstår man att det varit ett spännande år. Naturligtvis har det också varit flera mindre tävlingar med bland annat en egen klubbtävling i styrkelyft i början av året, åländska mästerskapen i styrkelyft på vårkanten, SFIM i både bänk och styrkelyft. Vi arrangerade också i somras tävlingen Ålands starkaste man för femte året i rad. Under året har naturligtvis också en hel del gamla rekord fått stryka på foten. Allt ifrån personliga rekord via åländska-, SFI-, finska-, nordiska-, europa- och upp till världsrekord har slagits av klubbens lyftare!
   Tittar man på de individuella prestationerna under året så står naturligtvis Kenta och Ove i en klass för sej. Kenta som upprepade förra årets bravad genom att först bli finsk mästare i bänkpress och sedan försvara både EM och VM titeln. Som krydda på moset blev det också världsrekord med 322,5kg i bänken! Ove tog sitt åttonde finska mästerskapguld i styrkelyft, sin tredje raka medalj på EM i styrkelyft och avslutade året med att ta sin första senior VM medalj på bänk VM med ett lyft på 300kg. Han toppar också Wilks rankingen över Finlands bästa lyftare under året med sitt resultat på 1022,5kg från SFIM förra helgen. Kenta är naturligtvis landets bästa i bänkpress...
   Jari Tähtinen och finska styrkelyftsförbundet har mycket intressant statistik att bjuda på. Om man tittar på styrkelyfts rankingen så finns både en lista för bästa Wilks och bästa resultat i varje vikt klass. Den är ännu inte helt uppdaterad med de allra senaste resultaten, men Ove vann som sagt Wilks rankingen, Kenta slutar trea. Tredje bästa ÅKK lyftare bör bli Thomas Mickelsson tätt följd av Karl-Johan Sommarström någonstans runt plats 35-40. De tillsammans med Elis Högnäs, Jonas Pensar och Kenneth Lundsten är de enda som klämt sig över 450 poängs gränsen i år. Tittar man sedan på placeringarna i respektive viktklass kan man se att flera av ÅKK lyftarna hänger med bra i toppen. Samma sak gäller i bänkpressrankingen där många ÅKK lyftare finns med bland de bättre. Enda dam som tävlat under året är Linda Rosbäck som tog silver i 82,5kg klassen på FM i bänkpress. Med sitt resultat på 85kg därifrån så ligger on trea i klassen i landet under året.
   Elis Högnäs, Kenneth Lundsten och Jimmy Pero har också under året tävlat i Sverige och finns därför med i den svenska rankingen.
   Några som är värda lite extra uppmärksamhet är våra nygamla lyftare Tommy Nordlund och Christer Gustavsson som efter flera års frånvara från tävlandet nu i år bestämt sej för att satsa på nytt. Båda är veteraner, Tommy +40 och Christer +50. Deras resultat under året har varit lika bra, och ibland bättre, än de resultat de presterat under sin tidigare karriär. Hårt jobbar och hoppas ni fortsätter i samma stil. Två andra glada nyheter är juniorerna Peter Mattsson och Mikael Dahlström som i år debuterat i tävlingssammanhang och gjort riktigt bra ifrån sej. Jag hoppas och tror att de kommer att satsa vidare vilket med all säkerhet kommer att innebära nya hårda resultat från deras sida!
   Alla övriga ÅKK lyftare är naturligtvis också värda all uppmärksamhet, starkt jobbat av alla under året!
   Ska också passa på att tacka alla våra icke tävlingsaktiva medlemmar som alltid ställer upp då det behövs hjälp på tävlingar eller annars. Utan er så skulle det vara väldigt svårt att hålla den nivå som vi gör. TACK!
   Tack också till alla våra sponsorer under året, ingen nämnd ingen glömd.

[11-12-2004]
Fem guld, fyra silver, två brons, två finska rekord och tre SFI rekord var den 16 personer starka ÅKK truppens skörd på SFI mästerskapen i styrkelyft som avgjordes idag.
   Det är i år 30 år sedan de första SFI mästerskapen i styrkelyft avgjordes, närmare bestämt den 19 oktober 1974 i Mariehamn, läs mer om det i Nostalgitrippe. Tävlingarna har hållits varje år sedan dess och med undantag för 1978 och 1979 så har det alltid funnits åländskt deltagande. I år var 16 av de 29 deltagarna från ÅKK.  Tävlingarna rapporteras ha varit bra arrangerade och det flöt på utan problem. Arrangörer för tävlingarna var IF Länken med landslagslyftarinnan Maria Koskinen och niofaldige världsmästaren i styrkelyft Jarmo Virtanen i spetsen.
   Tävlingarnas enda dam var just arrangören Maria Koskinen. Hon tävlade i 67,5kg klassen och gjorde bra ifrån sej och putsade sina egna SFI rekord i både knäböj och totalt med serien 185kg i knäböj, 115kg i bänkpress och 170kg i marklyft vilket gav 470kg totalt. Hon är med det resultatet tredje bästa  i klassen i Finland under 2004. 
   ÅKKs Sven-Erik "Svenne" Elfberg var ensam i 60kg klassen för herrar. Han har haft fullt upp med jobbet under hösten vilket naturligtvis har satt sina spår i träningen. Han lyckades ändå med att pressa upp nytt SFI rekord i bänken med 145kg på stången, detta tillsammans med 150kg i knäböj och 180kg i marklyft gav 475kg totalt och naturligtvis en guldmedalj.
   Desto fler deltagare var det i 75kg klassen där fem tävlande ställde upp. Vann gjorde ÅKKs Kenneth Lundsten som gjorde 235kg i knäböj och bättrade på sitt åländska rekord i bänken med fem kilo till 165kg. Tillsammans med 237,5kg i marken gav det 637,5kg totalt vilket är 2,5kg mer än Mikael Wahlbecks nio år gamla åländska rekord i klassen. Silvret gick till Nykarlebys Kristian Levlin med 592,5kg totalt. Trea blev ÅKKs lovande junior Peter Mattsson som gjorde sin andra tävling. Han bättrade på sina personbästa i samtliga moment med åländskt rekord i knäböj för juniorer U20 på 190kg, 110kg i bänken, 225kg i marken och 525kg totalt. Pontus Lindroos kom till tävlingarna med ett mål i siktet, att klara FM kvalgränsen i bänken på 150kg. Han har under hösten kämpat för att kunna väga in i klassen och vågen stannade idag på 74,6kg. Han gjorde150kg i knäböj och satsade sedan allt på ett kort och begärde 150kg som ingångsvikt i bänken vilket han också klarade i sitt första lyft. han försökte sedan två gånger på 152,5kg utan att lyckas, men målet var nått och han kan åka på bänk FM om han vill. Han avslutade med att dra 175kg i marken och 475kg totalt vilket gav en fjärde plats. Femma i klassen blev tävlingarnas yngste deltagare var 14årige Bill Winter som gjorde serien 130-57,5-140 och 332,5kg totalt.
   I 82,5kg klassen vann Nykarlebys Mikael Ceder med serien 255-157,5-257,5 och 670kg totalt. Tvåa blev ÅKK veteranen Christer Gustavsson som gjorde sitt trettonde SFIM. Han hade dock hade lite problem i knäböjen och klarade ingångsvikten på 220kg först i sitt sista lyft. Han pressade sedan 142,5kg i bänken och drog 215kg i marken vilket gav 577,5kg totalt. Samtliga resultat var åländska rekord i klassen för veteraner över 50år. Trea var Hangö IKs Kimmo Koivisto med 195-130-200 och 535kg totalt.
   Thomas Mickelsson bytte för ett tag upp sej från 82,5kg till 90kg klassen, detta märktes också på hans resultat idag. Han slog samtliga sina personbästa och plockade till och med Ove Lehtos åländska rekord i bänken från 1994. Serien blev för honom 245kg i knäböj, 187,5kg i bänkpress, 290kg i marken och 722,5kg totalt. Klassens andra deltagare var Jimmy Pero som också han visade sej vara i bra form. Han tangerade personbästat i knäböj med 232,5kg på tången,  bättrade på personbästat i bänken med 10kg till 147,5kg och avslutade med att dra 265kg i marken, också det personbästa. Totalt blev det 645kg för honom.
   Tävlingarnas största klass var 100kg klassen med sju deltagare. Guldet gick till Sibbos Henrik Winter som gjorde 800kg totalt med serien 290-210-300. Tvåa blev Hangös Stefan Westerholm, han tog 260kg i knäböj, 235kg i bänken och 270kg i marken vilket gav 765kg totalt. Trea var ÅKKs Anders Johansson som gjorde sitt elfte styrkelyfts SFIM. Han satte personbästa i allt utom marklyftet med 250kg i knäböj, 175kg i bänkpress, 250kg i marklyft och 675kg totalt. Sibbos Pekka Ikonen blev fyra på 640kg. Hangös Kristian Paasonen tog 215kg i bänken och  blev femma med 535kg totalt. Sexa blev ÅKKs andre veteran Tommy Nordlund. Han hade tyvärr känning av en skada och gick därför inte för fullt i knäböjen där han tog "bara" 165kg. Desto bättre gick det i bänken där han tog alla lyft och bättrade på personbästat från 152,5kg till 160kg. Han avslutade också vasst med att dra 240kg i sitt sista marklyft vilket gav 535kg totalt. Samtliga Tommys resultat var åländska rekord i klassen för veteraner över 40år. Sjunde platsen gick till SFI tävlingarnas "oldboy" Magnus Häggblom från Vasa. Han gjorde sin 28 SFIM start! Tyvärr var han skadad och kunde inte heller han gå riktigt för fullt i knäböjen och tog bara ett lyft på 140kg. I bänken gick det bättre och han satte alla tre lyften med 145kg som bästa, också marken gick bra med 240kg på stången i sista lyftet. Totalt gav det 525kg.
   110kg klassen vanns av Sibbos Lars Lampinen, en rutinerad lyftare som bland annat slutade fyra på veteran VM för ett par månader sedan. Han gjorde serien 275-217,5-285 och 777,5kg totalt. Tvåa blev ÅKKs Jon Krogell som valde att väga över till 110kg klassen för att slippa den hårda 100kg klassen. Han gjorde bra ifrån sej och samtliga hans resultat, förutom knäböjen, var nya personbästa. Serien blev 265-185-270 och 720kg totalt. Trea blev ÅKKs andre junior Mikael Dahlström som bättrade på sina personbästa rejält med serien 200-152,5-200 och 552,5kg totalt.
   Vem som skulle vinna 125kg klassen var det ingen större tvekan om, Ove Lehto kunde ohotat ta hem sitt trettonde SFIM guld. Han passade samtidigt på att bättra på sitt bara tre veckor gamla finska rekord totalt med ytterligare 10 kg till 1022,5kg. Han satte 365kg i sin sista böj vilket enligt honom själv inte var max. Han fortsatte med att klämma i med 297,5kg i bänken i tredje lyftet men han kände att det fans mer att ge och begärde ett fjärde lyft på nya finska rekordvikten 305kg och klarade. Detta skulle ha varit världsrekord om det funnits godkända domare på plats, men nu gjorde det tyvärr inte det. Som avslutning drog han 360kg i marken. Med en kroppsvikt på 124,8kg betyder det att han går om europamästaren och VM tvåan Kenneth Tallqvist i rankingen över landets bästa lyftare i år. Tvåa var Karl-Johan Sommarström som bättrade på personbästa totalt till 827,5kg med serien 315-222,5-290. Han valde dock att stå över sitt sista marklyft pga känningar av en ryggskada. Trea blev Vasas Matias Lindström med serien 305-220-275 och 800kg totalt. ÅKKs Jonas Pensar slutade fyra också han på 800kg totalt. Tyvärr fick han känning av en ryggskada redan i sin andra knäböj och han valde att göra bara ett marklyft. Resultatmässigt var det dock godkänt med personbästa i allt utom marken med serien 290-220-290. Elis Högnäs var i bra form i både böj och mark men har fortfarande problem med en axel vilket innebar att han bara gjorde ett symboliskt lyft på 125kg i bänken. Böjen och marken gick som sagt bra och han klarade 292,5kg respektive 285kg vilket gav 702,5kg totalt. Både böj och mark var SFI rekord för juniorer U23. Bara han får ordning på sin axel så kommer han att göra över 800kg. Vasas Fredrik Smulter vägde in på för honom låga 113,6kg, vilket också märktes på resultaten då han bommade ut sej på ingångsvikten 235kg i bänken efter att ha klarat 240kg i knäböj.
   Nykorade världsmästaren i bänkpress Kenneth "Kenta" Sandvik kunde i ensam majestät plocka hem guldet i +125kg klassen. Han tog 385kg i sin andra böj och gjorde sedan ett försök på 400kg i sista utan att lyckas. I bänken fick han ingångsvikten på 310kg och gjorde sedan två misslyckade försök på 320kg. Också i marken fick han bara ingångsvikten på 280kg pga problem med greppet i sina andra lyft. Totalt blev det 975kg.
   Efter tävlingarna fick Sven-Erik "Svenne" Elfberg, Kennet Lundsten och Kenneth "Kenta" Sandvik göra varsitt dopingtest. Svaren brukar dröja någon vecka. Skall också passa på att tacka Ove "Kruger" Fredriksson som var med på resan som coach.
   Detta var årets sista tävlingar så nu blir det för de flesta ett tävlingsuppehåll fram till det att FM tävlingarna drar igång i slutet av februari. Några kanske kommer att tävla på ÅKKs klubbtävling den 22 januari.

Se resultatlistorna, bilder är på kommande.

[05-12-2004]
VM i bänkpress: Kenneth "Kenta" Sandvik försvarade världsmästartiteln i +125kg klassen och tog tillbaka världsrekordet med ett lyft på 322,5kg. Ove Lehto plockade hem bronset i 125kg klassen med ett lyft på 300kg.
  
Idag avgjordes för femtonde gången VM i bänkpress. Värdstad för årets tävlingar var Cleveland som ligger i delstaten Ohio i USA. Totalt deltog över 200 damer och herrar från närmare 30 länder i tävlingarna. Finlands trupp bestod av två damer och sex män varav ÅKKs Ove Lehto och Kenneth "Kenta" Sandvik var de två tyngsta deltagarna både vad det gäller kroppsvikt och tidigare meriter.
  Först ut var Ove i 125kg klassen, vikten låg för dagen på 124,4kg. I anmälningslistorna inför VM låg han på fjärde plats efter Ungraren
Mészáros, polacken Mirowski och USAs Lade. Polacken som var storfavorit till guldet tillsammans med ungraren valde dock att gå upp till +125kg klassen istället vilket naturligtvis öppnade upp medaljchanserna för Ove. Efter honom fanns det egentligen inte några direkta hot och han kunde i princip vara säker på en medalj bara han klarade ett lyft. Han satte därför en lite lägre ingångsvikt än tänkt, 280kg för att säkra ett resultat. Nervositeten gjorde sej dock påmind och han bommad den vikten i första lyftet pga för dåligt stopp vid bröstet. Han satte den sedan säkert i andra lyftet. Ungraren hade då redan putsat sitt eget världsrekord genom att i första lyftet ta 320kg, han försökte sedan på 325kg i andra och 330kg i tredje men bommade dessa båda lyft. Lade som vägde exakt samma som Ove hade tagit 290kg i första och 297,5kg i andra. Ove ökade därför på till tangerat personbästa 300kg i sitt sista lyft för att om möjligt kunna plocka hem silvret och klarade. Lade var då tvungen att gå på 302,5kg i sitt sista lyft för att ta hem silvret vilket han också gjorde rätt säkert. Han försökte sedan i ett fjärde lyft att ta ungrarens nysatta världsrekord med 320,5kg på stången men det blev för mycket. Ove var dock mycket nöjd med bronset och tycket själv att det var rättvist då "Lade nog var starkare". Ner till fyran Furesund från Norge var det rätt långt, han slutade på 262,5kg.
   Kenta som åkte till tävlingarna i form av regerande mästare i +125kg klassen var inför tävlingarna inte 100% på hur formen var. Många andra bra lyftare har också under året varit uppe och försökt på stora vikter, bland annat japanen Midote som slog Kentas världsrekord tidigare i höst. Han vägde in på 149,9kg och beställde "som vanligt" upp 310kg som ingångsvikt vilket han enligt Ove gjorde klockrent, han fortsatte med att klara 315kg i andra lika fint. Polacken
Mirowski som gick upp från 125an bommade 315kg i sitt första lyft, men satte sedan 320kg i andra och ledde inför sista lyftet. Midote klarade 310kg i första men bommade sedan 317,5kg i andra. Svenske Fredrik Svensson bommade första lyftet på 297,5kg men klarade i andra. Kenta ökade i sista lyftet en femma till 322,5kg, vilket är nytt världsrekord och klarade just och just. Polacken fick upp 325kg men lyftet underkändes och Midote bommade också han sista lyftet på 322,5kgkg. Svensson tryckte upp 312,5kg vilket skulle ha gett brons men fick underkänt av domarna. Medaljfördelningen var därmed klar, Kenta vann i år igen med nya världsrekordet 322,5kg, tvåa Mirowski på 320kg och trea Midote på 310kg. Dansken Starkjaer gick in tungt med världsrekordvikten 322,5kg på stången redan som ingångsvikt och fick upp det i första lyften med domarsiffrorna 2-1 underkänt. Han gjorde ytterligare två försök på vikten utan att lyckas och var därmed ute ur tävlingen. Samma öde gick också ryssen Maximov till mötes efter tre bommande försök på 310kg, likaså svenske Wahlqvist med tre bommar på 305kg.
   Kenta visade med andra ord åter igen att han är som allra bäst när det verkligen gäller, han är nu dubbel Europamästare och dubbel världsmästare samt världsrekordhållare! Naturligtvis hårt av Ove att prestera tangerat personbästa under ett VM också! Stort GRATTIS till båda. Kenta fick efter tävlingarna göra ett dopingtest, svaret brukar dröja några veckor också tvåan Mirowski och ettan och tvåan i 125kg klassen
Mészáros och Lade testades.
   Också
i övrigt har det gått bra för den finska truppen, Mervi Sirkiä tog brons i 48kg klassen för damer och hennes landsmaninna Hanna Rantala tog även hon hem en bronsmedalj i 56kg klassen. Herrarna hade, förutom Kentas och Ove guld och brons, en femte plats i 67,5kg klassen av Tuomas Nikkila, en fjärde och en sjunde plats i 75kg klassen av Janne Poykio och Antti Liimatainen och ett silver i 100kg klassen av Jarmo Sohlman. Nu väntar bara den långa resan hem igen och om allt går som beräknat så landar de i Helsingfors på tisdag förmiddag, Ove och Kenta kommer sen hem till Åland med kvällsflyget. Den långa resan kanske känns lättare med en knippe medaljer i bagaget, men känns det allt för jobbigt så kan de ju alltid se fram emot nästa år då bänkpress VM arrangeras bara ett stenkast hemifrån närmare bestämt i Stockholm. För Ove och Kenta blir dock vilan kort då de redan nästa lördag tillsammans med ett stort antal ÅKKare åker upp till Kristinestad och SFI mästerskapen i styrkelyft.
   Kan i och med detta också konstatera att ÅKK slutar tvåa i den finska klubbrankingen efter en jämn kamp men klubben TNT. Ett snäpp bättre än förra året så vi slutade trea.
  
Kompletta resultatlistor kommer här inom kort.

[21-11-2004]
Lag FM i bänkpress avgjordes idag, ÅKKs lag med Thomas Mickelsson, Jon Krogell, Pelle Eriksson och Ove Lehto kunde med knapp marginal ta hem bronset med totalt 777,5kg.
   Under lag FM tävlingarnas andra dag stod bänkpress på programmet. ÅKKs lag bestod av Thomas Mickelsson, Jon Krogell, Pelle Eriksson och Ove Lehto. Både Thomas och Ove tävlade ju som bekant också igår och var naturligtvis lite slitna efter det. I lag bänken är reglerna sådan att laget inte bör ha en total kroppsvikt på över 380kg, om vikten överstiger den gränsen så dras 2,2kg per kilo övervikt bort från det totala resultatet i sammandraget. Sven-Erik Elfberg var från början anmäld till laget på en kroppsvikt runt 55kg vilket skulle ha gett laget en vikt ganska nära gränsen. Tyvärr så var han tvungen att avstå från tävlingarna pga sjukdom och Jon Krogell hoppade in istället. Jon vägde 99,25kg vilket tillsammans med de övriga gav en övervikt på 28,2kg då Thomas vägde 83,95kg, Pelle 101,05 och Ove 123,95kg. Detta innebar att man var tvungen att  dra bort 62,5kg från deras slutresultat i sammandraget.
   Thomas gjorde en säker ingång och satte 170kg i sitt första lyft, frotsatte sedan med 180kg och avslutade med att försöka tangera gårdagens resultat på 185kg, men det gick inte idag.
   Jon gick in på 175kg och satte sedan nytt personbästa med 2,5kg i sitt andra lyft med 185kg på stången. Också han bommade sitt sista lyft då han försökte på 187,5kg.
   Pelle hade 185kg som ingångsvikt, men något gick snett och det lyftet blev till ingenting, han satte det dock i sitt andra lyft även om det kom med domarsiffrorna 2-1. Han ökade till 190kg i sista och gjorde då sitt bästa lyft för dagen genom att sätta det klockrent.

   Ove tog 275kg som ingångsvikt, fortsatte sedan med 285kg i sitt andra lyft. Efter lite rävspel så visade det sej att han aldrig behövde göra något tredje lyft, tredje platsen totalt var redan säkrad och han stod naturligtvis gärna över då gårdagens tävlingar hade tagit ut sitt.
   Totalt lyfte ÅKK ihop 840kg men sedan subtraherades alltså 62,5kg från det och slutresultatet hamnade på 777,5kg. Fyran, Tapanilan Erä 2, hade bara fem kg mindre. Deras slutman Esa Janunen kunde dock kanske ha avgjort till deras favör. Han gjorde 220kg i sitt första lyft, bommade sedan på 230kg i andra, men var sedan troligtvis så nervös för att Ove skulle kunna prestera mera och begärde upp 235kg till sitt sista lyft för att säkra bronset, men nu gick det alltså inte heller det lyftet vägen. Vann tävlingen gjorde Myyrin Kuntokeskus Power Team på totalt 867,5kg och tvåa blev Tapanilan Erä 1 på 849,5kg. Orsaken till deras ojämna resultat var att deras ena lyftare, Juha Tuononen, tog Stefan Westerholms finska rekord i 90kg klassen med ett lyft på 239,5kg.
   Ett guld och ett brons till ÅKKs lag alltså, vilket naturligtvis ger bra med poäng till
årets klubbranking, speciellt då de som närmast kunna hota oss, Team Nordic Thunder (TNT) inte hade fått ihop några lag till helgens tävlingar. Stort grattis till alla lagmedlemmar!!
   Efter tävlingarna fick Pelle göra ett dopingtest, svaret brukar dröja ett par veckor. Med på resan som coach var Johan Lindström. Representanter från finska styrkelyftsförbundet framförde också en önskan om att anordna lag FM tävlingarna på Åland nästa år. Det låter naturligtvis kul, men vi måste diskutera detta då det innebär en hel del arbete för klubbens medlemmar.
   Nu väntar ett par veckors vila för Ove och Kenta, sedan bär det av till USA och VM i bänkpress, helgen efter det så är det åter en stor lyftarhelg då SFI mästerskapen i styrkelyft firar 30års jubileum och ungefär ett dussintal ÅKKare åker upp till Kristinestad för att delta.

[20-11-2004]
ÅKKs lag med Thomas Mickelsson, Karl-Johan Sommarström, Ove Lehto och Kenneth "Kenta" Sandvik tog hem segern i lag FM i styrkelyft med 2046,30 poäng.
Lag FM i styrkelyft avgjordes idag i staden Turenki mellan Helsingfors och Tammerfors. Varje lag består av fyra medlemmar och här finns det ingen viktgräns att hålla sej under, tävlingen avgörs nämligen på Wilkspoäng. Wilks är en poängskala som utgående från lyftarens kroppsvikt och hans resultat ger en poäng som skall göra det möjligt att jämföra resultaten för två lyftare med olika kroppsvikt. Alla fyra lyftares sammanlagda poäng räknas sedan ihop för att få fram ett segrande lag. ÅKKs lag bestod av Thomas Mickelsson (85,33kg), Karl-Johan Sommarström (126,2kg) Ove Lehto (124,5kg) och Kenneth "Kenta" Sandvik (149,3kg), lagets totala vikt blev 485,33kg. Lyftarna var uppdelade i fyra grupper med en från varje lag som tävlade åt gången. Totalt sju lag tävlade, men ett var utom tävlan. Elis Högnäs som var en av lagets originalmedlemmar valde att stå över tävlingarna då en axelskada spökat, Thomas hoppade in istället..
   I knäböjen tangerade Thomas personbästat med ett lyft på 230kg, K-J klarade 305kg, Ove tog lätt 352,5kg i sitt tredje lyft och Kenta som på grund av förseningar i flygtrafiken aldrig han hem till Åland efter förra helgens VM i styrkelyft i Syd Afrika klarade 387,5kg i sitt sista lyft, vilket var absolut max för dagen.
   Också i bänken tangerade Thomas personbästat genom att ta 185kg. K-J klämde i med 215kg, Ove tog 290kg i andra lyftet och var i tredje mycket mycket nära att klara världsrekordvikten på 301kg, men det gick inte den här gången heller. "Åtminstone 297,5kg borde ha gått, kanske 300kg..." sade han själv efteråt. Kenta satte samma vikt som på förra helgens VM, 310kg i första lyftet och försökte sedan att bättra på sitt eget europarekord genom att ladda stången med 317,5kg i sitt andra lyft, vikten kom upp med dömdes bort med 2-1 av domarna. Han försökte på nytt på samma vikt i tredje, men då var orken slut. Efter knäböjen och bänken ledde ÅKKs lag med ca 100 poäng och segern var i princip tryggad bara alla klarade sina ingångsvikter i marklyftet.
   Thomas drog ett riktigt tungt marklyft på 275kg, K-J fixade 290kg i sitt tredje och sista lyft, Ove satte nytt personbästa med 370kg på stången i sitt sista lyft efter att ha dragit 330kg i första och 350kg i andra. Kenta bättrade på förra helgens resultat på 290kg med femton kilo genom att klara 305kg i sitt sista lyft.
   Totalt blev det 690kg för Thomas som för övrigt gjorde sin första tävling i 90kg klassen. K-J gjorde 810kg totalt, bara 15kg under personbästat. Ove satte inte bara nytt personbästa utan putsade i och med det även sitt eget finska rekord totalt med 1012,5kg i 125kg klassen. Kenta bättrade på förra helgens resultat från VM på 985kg till 1002,5kg. Totala Wilks poängen för ÅKKs lag blev 2046,30 poäng vilket räckte till seger med ca 80poängs marginal till tvåan Sotkamon Visa på 1965,54poäng. Trea blev Tamperen Voimanostajat på 1864,38poäng. Ove fick också "Speakerns heders pris" för sina fina insatser under dagen. K-J fick efter tävlingarna göra ett dopingtest, svaret brukar dröja ett par veckor.
   Nu gäller det för Ove och Thomas att ladda om på nytt för i morgon är det in i elden igen då lag FM i bänkpress avgörs. De får då sällskap av Jon Krogell och Pelle. Eriksson i laget.

[14-11-2004]
Kenneth "Kenta" Sandvik slutade åtta på VM i styrkelyft, men knep en silvermedalj i paradgrenen bänkpress.
  
Årets VM i styrkelyft avgjordes under den senaste veckan nere i Kapstaden i Syd Afrika. Nästan 200 lyftare från 37 länder var anmälda till start. Sex lyftare från Finland fanns med i startfältet däribland ÅKKs Kenneth "Kenta" Sandvik. Han tävlade som vanligt i +125kg klassen som avgjordes på tävlingarnas sista dag. Arrangörerna hade satsat stort på media bevakningen med livesändningar över webben och snabba uppdateringar av resultatlistorna på nätet, även om det tog några dagar innan de kom igång och de lättare viktklasserna blev som vanligt lite i skymundan. Vi var nästan tio ÅKKare bänkade hemma hos Johan i soffan och följde tävlingarna, mycket intressant och kul även om tekniken ibland inte riktigt hängde med och bilden frös för att sedan bli helt svart under en minut eller två. Detta hände t. ex. inför Kentas första bänk till allas stora besvikelse.
   Kenta vägde in på 149,86kg och satte 375kg som ingångsvikt i knäböjen vilket han klarade utan problem. Han satte sedan 385 kg i andra lika fint men bommade sedan 392,5kg i sista. "Det var för tungt" sade han själv efteråt. Skulle han ha klarat så skulle det ha räckt till en bronsmedalj i knäböjen efter Finlands andre lyftare i klassen Kenneth Tallqvist (164,26kg) som gjorde 410kg och USAs Brian Siders (154,42kg) som klämde i med hela 437,5kg redan i andra lyftet för att sedan försöka på världsrekordet på 458kg i sista lyftet. Det gick dock inte vägen den här gången.
   I Kentas paradgren bänkpress hade han lite tight med tid i uppvärmningen innan han skulle in för första lyftet. Han satte 310kg som ingångsvikt men hade problem med fästet i lavan som blivit sliten efter femdagars lyftande och han vågade inte trycka till med fötterna vilket resulterade i ett ganska lamt första försök. Han satte dock vikten i sitt andra lyft och klarade sej därmed vidare i tävlingen. Han gjorde också ett försök på 315kg i sista lyftet utan att lyckas. Detta räckte dock till en silvermedalj i delgrenen bänkpress efter att Danmarks
Niels Stærkjær bommat ut sej på 317,5kg. Helt ohotad segrare i bänkpresstävlingen var Siders som redan i sitt första lyft puttsade det gällande världsrekordet med 0,5kg då han sastte 323kg lika lätt som om det varit 60kg. Han fortsatte sedan med att bättra på rekordet ytterligare genom med ett lyft på 337,5kg i andra och han försökte även på helt otroliga 360kg i sitt sista lyft, men det gick inte riktigt vägen även om det kom nästan hela vägen upp. Japanen Midote som också är en mycket vass bänkare dök aldrigt upp till start på dessa tävlingar, han siktar troligtvis på VM i enbart bänkpress i USA om några veckor dit även Kenta kommer att åka.
   Efter böjen och bänken hade Kenta samlat ihop 695kg vilket innebara att han låg på tredje plats totalt efter Siders på 775kg och Tallqvist som tog 290kg i bänken på 700kg. Flera vassa marklyftare hotade dock bakifrån och det stod redan här klart att det inte skuller räcka till någon framskjuten placering för Kenta.
   I marklyftet där Kenta innan tävlingarana kännt sej i rätt bra form var han riktigt illa ute och klarade ingångsvikten på 290kg först i tredje lyftet. Främsta problemet var greppet som inte riktigt ville hålla idag, han tyckte själv att det magnesium som man hade vid tävlingslavan känndes mer som puder än magnesium. Vinnare av marklyftet var Ungraren Mezaros som drog 400kg i sitt andra marklyft och försökte att bättra på sitt eget världsrekord i sitt sista lyft med 410kg på stången. Tvåa i marklyftet var USAs Gillingham och trea var Siders som höll sej framme även här, båda stannade på 372,5kg.
   Totalt blev det 985kg för Kenta vilket är en bit ifrån hans personbästa. Kenta sade själv efter tävlingarna att han var besviken på resultatet men lättad över att han ändå fick det. Han hade själv siktat och hoppats på ett resultat runt 1010kg totalt. Placeringen skulle dock inte ha ändrat nämnvärt för det, tre lyftare stannade på 985kg varav en var tyngre och en var lättare än Kenta och han stannade på en åttonde plats totalt. För att nå medaljerna hade det krävts över 1040kg för Kenta. Vann klassen gjorde naturligtvis Siders med nya världsrekordet totalt på otroliga 1147,5kg! Tvåa blev Tallqvist som drog 355kg i marklyftet och stannade på 1055kg totalt. Ett mycket lyckat år för honom med guld på FM, EM och silver på VM! På tredje plats blev Ukrainas Muravlyov med 1040kg.
   Övriga finska resultat från tävlingarna var en fjärde plats i 82,5kg klassen av Marcel Lindholm, en fjärde plats i 100kg klassen för Jarmo Sohlman och en sjätte plats i 110kg klassen för Hannu Kopola.
   Intressant kan också vara att kasta ett öga på 125kg klassen där Ove Lehto skulle ha varit med om han inte valt att avstå från årets VM. Vann gjorde förra årets mästare Arvai från Ungern på nytt världsrekord totalt, 1082,5kg. Tvåa Ukrainas Papazov på 1065kg och trea Ukrainas Yarymbash med 1042,5kg. Han raderade också ut Oves Europarekord i bänken genom att sätta nytt världsrekord med 300,5kg i ett fjärde lyft. Fyra var Sveriges Jörgen Ljungberg på 1022,5kg. Oves resultat från förra året på 1007,5kg skulle liksom förra året räkt till en femte plats.
   Nu väntar några dagars semester för den finska truppen innan det återigen bär av hemmåt. Kenta kommer hem på torsdag kväll, men redan till helgen bär det av till Finland igen för lag-FM tävlingarna i bänkpress och styrkelyft.
   Bilder kommer när Kenta är hemma igen.
  
Se kompletta resultatlistorna.

[11-09-2004]
Kenneth "Kenta" Sandvik försvarade också sin NM titel i styrkelyft. Efter en hård kamp stod han som segrare med 1005kg totalt. Han är nu klar för VM i Syd Afrika senare i år.
  
Årets Nordiska mästerskap i styrkelyft avgjordes under dagen i danska Aalborg. Kenneth "Kenta" Sandvik åkte ner för att i första hand försvara sin titel som nordisk mästare från förra året, men också en plats i det finska landslaget på VM i styrkelyft senare i år stod på spel. KK Ekens Kenneth Tallqvist som vann FM i +125kg klassen tidigare i år var redan klar för VM.  Endast två från varje nation får tävla i varje klass och Finland har för tillfället tre mycket bra lyftare i klassen, förutom de båda Kennetharna så har Jari Martikainen goda chanser att hävda sej internationellt. Det gällde alltså för Kenta att hålla undan för en revansch sugen Martikainen som bommade ut sej på FM. Med på resan som coach var Elis Högnäs.
   Kenta vägde in på 150,15kg och satte 375kg som ingångsvikt i knäböjen vilket han klarade rätt lätt i första lyftet. Han ökade på med 10kg till andra lyftet, men fick lite dålig timing och blev sittande med knälindorna på lite för länge vilket gjorde att han domnade bort lite i benen. Lyftet blev rätt vingligt, men kom i princip hela vägen, tyvärr så tappade han helt balansen i slutet och han tappade stången bakom sej. Han satte dock vikten rätt säkert  i sitt tredje lyft. Också Martikainen som vägde ca 10kg mindre än Kenta, klarade 385kg i knäböjen. Tyvärr så bommade hemmalyftaren
Niels Stærkjær ut sej i knäböjen efter att också han ha försökt på 385kg.
   Kenta gick som vanligt in tungt i bänken, 312,5kg lastades till hans första lyft. Tyvärr blev det lite strul med ställningshöjden och Kentas koncentration var inte på topp vilket gjorde att han bommade lyftet. Andra lyftet på samma vikt gick bättre och han fick det godkänt med 2-1 av domarna, tyvärr så sprack skjortan så pass mycket att han till sitt tredje och sista lyft var tvungen att byta till en annan. Med endast sex personer i gruppen så blev det tight med tid, men han hann under stången för ett försök på 317,5kg. Lyftet var rätt nära att lyckas, men han orkade inte pressa ut det hela vägen. Kenta hade nu 697,5kg efter de två inledande momenten. Martikainen klarade 250kg i bänken och hade 635kg, han är dock en förstklassig marklyftare och Kenta kunde inte på något sätt känna sej säker på vinst ännu.
   Kenta fick greppet att sitta och satte tre säkra lyft i marken på 290kg, 300kg och avslutningsvis 307,5kg. Martikainen tog 355kg och var sedan mycket nära att klara 370kg i sitt sista lyft, men han bommade alltså och slutade på fina 990kg totalt vilket gav honom silvret efter  Kenta vars serie gav 1005kg totalt, ett guld samt en VM biljett. Tvåa blev Sveriges Fredrik Svensson på 935kg.
   Övrigt som kan vara kul att notera är att Finlands Jarmo Solman gjorde 900kg totalt i 100kg klassen med serien 325kg i knäböj, nytt nordiskt rekord med 253kg i bänk och 322,5kg i mark. Han var också ytterst nära att klara 350kg i marken i sitt sista lyft. Tävlingens bästa lyftare blev inte helt oväntat Sveriges Jörgen Ljungberg som gjorde 1030kg totalt i 125kg klassen med serien 410kg i knäböj, 260kg i bänk  och 360kg i mark.
   Kenta är nu alltså klar för VM i styrkelyft i Kapstaden i Syd Afrika den 9 - 14 november. Ove Lehto som vann 125kg klassen på FM tidigare i år har sedan tidigare varit klar för VM, han har dock valt att stå över tävlingarna i år. Främst pga att tiden för träning inte riktigt räckt till under sommaren och hösten och formen därför inte är vad den borde vara bara två månader före ett VM men också på grund av att resan skulle bli en mycket dyr historia. Han tar nu istället sikte på VM i bänkpress som går i Cleavland Ohio i USA under första helgen i december dit åker naturligtvis också Kenta för att försvara sin världsmästartitel i bänk.
   Resultatlistorna dyker upp på Nordiska styrkelyfts förbundets hemsida inom kort, jag har också en del bilder på kommande.

[08-08-2004]
Kenneth "Kenta" Sandvik höll för favorit trycket och försvarade sin plats som Europamästare i bänkpress med ett lyft på 315kg.
  
Årets EM i bänkpress för damer och herrar avgjordes i staden Vrsac i Serbien och Montenegro, tidigare en del av Jugoslavien. 105 lyftare från 20 länder deltog. Kenneth "Kenta" Sandvik var inför tävlingarna storfavorit i +125kg klassen i egenskap av regerande Europa- och världsmästare samt innehavare av världsrekordet på 320,5kg.
   Uppvärmningen kändes trotts den extrema värmen bra och Kenta själv trodde på stora vikter innan dagen var över. Ingångsvikten var den tyngsta av alla, 315kg. Det visade sej dock att den positiva känslan på uppvärmningen inte riktigt höll i sej hela vägen och han orkade inte trycka ut vikten hela vägen i sina två första lyft och inför det sista lyftet var det vinna eller försvinna som gällde. Han lyckades få igång adrenalinet och klämde det just och just hela vägen i sista lyftet. "Det var max för dagen" sade han själv efteråt. I och med detta så blev han också hela tävlingarnas bäste lyftare, Champion och champions. Grattis! Hans motståndare var hack i häl och silvret gick till Ungerns
Béla Kathi på 310kg, bronstet till rysslands Vladimir Maximov på 307,5kg tätt följd av danske Niels  Starkjar också han med med 307,5kg på fjärde plats.
   Ove Lehto valde att inte deltaga i årets EM efter att ha placerat sej trea -00, femma -01 och fyra -02 och -03. Detta för att kunna ta det lite lugnare en sommar och inte behöva känna sej stressad med träningen under semestern. Istället tar han sikte på VM i styrkelyft i slutet av året. Han skulle om han varit med ha haft goda medaljchanser, guldet i -125kg klassen gick på 287,5kg men därefter var det förhållandevis klena resultat och Ove satte ju nyligen nytt nordiskt rekord med 300kg.
   Hangö IKs Stefan Westerholm tävlade i -90kg klassen men fick en jobbig bantning för att klara klassen vilket tog en del av musten ur honom. Han fick nöja sej med ingångsvikten 225kg. Han gjorde sedan två misslyckade försök på 235kg och 242,5kg. Han slutade sjua.
   Finland fick ytterligare en medalj, det var Jarmo Sohlman som satte nytt finskt rekord i 110kg klassen med 247,5kg på stången vilket räckte till en silvermedalj.
   Kenta låter hälsa att hans telefon inte fungerar så bra där nere, men han kommer att landa i Helsingfors vid 14-tiden i morgon om någon är sugen på att gratulera.
  
Se resultatlistorna från tävlingarna.

[25-07-2004]
Årets upplaga av Ålands starkaste man lockade tio deltagare till start. Efter fyra grenar stod Ove Lehto som segrare, Kenneth "Kenta" Sandvik blev tvåa och förra årets mästare Jonas Pensar slutade trea i år.
  
Tio deltagare dök upp till start då Ålands starkaste man 2004 skulle avgöras. Tävlingen avgjordes som vanligt i samband
med Rockoff festivalen på Mariepark. Nytt för i år var att tävlingen gick på kvällen istället för som tidigare år mitt på dagen. Tanken med detta var att locka folk till festivalområdet tidigare än vanligt vilket lyckades rätt bra och en ständigt ökande skara publik följde intresserat tävlingen.
   De tio som deltog var Ove Lehto, Kenneth "Kenta" Sandvik, Jonas Pensar, Elis Högnäs, Karl-Johan Sommarström, Tobias Dahlman, Thomas Mickelsson, Jon Krogell, Jimmy Pero och junioren i gängen var 17årige Mikael Dahlström. Tävlingen avgjordes i fyra grenar Axellyft, Crucifix, Säckkast och Billyft.
   Första grenen Axellyft gick ut på att man skulle plocka upp en 50mmgrov axel från marken och sedan stöta den över huvudet. Vikten på axeln ökade hela tiden och alla hade chans att pröva på de olika vikterna tills det helt enkelt blev för tungt. Vann grenen gjorde Kenta med 135kg tätt följd av Ove på 130kg och trea var Jonas på 115kg.
   Crucifix går helt enkelt ut på att man skall hålla vikter på raka armar ut från kroppen så länge som möjligt. Som vikt användes en korg med öl (inte lätt öl...) som vägde 17kg styck i varje hand. Ove plockade hem grensegern med 54,82s, tvåa blev Kenta med 49,28s och trea Elis på 34,44s.
   I säckkastet gällde det att kasta en 17,3kg tung säck så högt som möjligt. En skiva agerade ribba och träffade man skivan så var man vidare till nästa höjd. Också här blev det grenseger till Ove han fick dock dela den med Tobias då båda stannade på 4,75m, trea blev då Jonas med 4,5m.
   Sista grenen Billyft var arrangerad så att en av postens bilar var uppbackade på en specialramp med handtag på, vikten i handtagen var då 260kg. Tävlingen gick ut på att man skulle dra så många reps som möjligt, men för att göra det hela lite svårare så ökades vikten på med en 25kg viktskiva mellan varje lyft. Också i denna gren var Ove framme och plockade hem segern med 11 lyft, tvåa var Jonas med 9 lyft och tredje platsen delades tävlingarnas lättaste kille Thomas och Elis med 8 lyft var.
   Med tre grensegrar och en andra plats var det ingen tvekan om vem som var segrare, Ove Lehto skramlade ihop 42 poäng och återtog titeln som var hans i tre år i rad innan Jonas förra åter knep den. Andra och tredje priset avgjordes på grensegrar då både Kenta och Jonas stannade på 31 poäng vardera men i och med att Kenta vann första grenen så tog han hem silvret och Jonas fick nöja sej med brons. Förutom äran och pokalerna så fick medaljörerna varsitt presentkort på Mattssons i Godby. Se kompletta resultat listan.
   Liksom tidigare år så hade vi också i år en publikutmaning, nytt för i år var att också tjejerna hade en utmaning. Killarna skulle lyfta upp och stå så länge som möjligt med våra farmarvikter på 108kg styck. Vinnaren gick hem dem fem lådor öl. Ett flertal sugna män och killar travade upp till lavan för att göra ett försök, vinnare blev till slut Jesper Abildgaard med 54,90s tätt följd av Max "Max-lyft" Henriksson på 54,39s. Tjejerna hade lite lättare vikter, ett par hantlar på 56kg styck. Vann gjorde gymnastikläraren Mikaela Karlsson på 1min 7s och hon fick plocka med sej fyra korgar päroncider med sej hem, starkt jobbat.
   Vill avsluta med att tacka alla sponsorer, tävlade, speakern Owe Sjöblom, Tommy Nordlund som skötte domarvisslan och tidtagning, Magnus Högnäs som förde protokoll samt alla andra som var på plats och hjälpte till att ställa i ordning så att vi kunde genomföra tävlingen. Ett speciellt tack till Pelle Eriksson för allt jobb han lägger ner på detta varje år!
Se några bilder från tävlingen

[05-06-2004]
Åländska mästerskapen i styrkelyft blev i år igen en bra tävling med många fina resultat, personliga rekord och Åländska rekord. Främst utmärkte sej Kenneth "Kenta" Sandvik som satte nytt åländskt rekord i +125kg klassen med serien 390kg i knäböj, 325kg i bänkpress, 307,5kg i marklyft och 1022,5kg totalt där bänk resultatet är 2,5kg över gällande världsrekord!
   Fjorton deltagare dök i morse upp till invägningen för Åländska mästerskapen i styrkelyft. Ett par namn från anmälningslistan saknades. Dan Haldin valde att stå över då tiden för träning inte riktigt räckt till den senaste tiden, Karl-Johan Sommarström kände av en mindre skada och valde att stå över tävlandet. Saknades gjorde också Elis Högnäs som valde att vila för att istället ta sikte på junior EM i styrkelyft den 17 -20 juni nere i Sofia, Bulgarien. Tävlingen hölls liksom förra året uppe i Idrottsgårdens stora sal med publiken på golvet och lyftarna på scenen. Trotts det vackra vädret sökte sej en liten publik upp till tävlingen, bland annat fanns förre danska landslagsledaren Johan Westerberg med flickvän, Helena Göransdotter, på plats. Domare på tävlingarna var Åke Björklund, Tommy Nordlund och Johan Lehto. Speaker var Pontus Lindroos.
   Sven-Erik "Svenne" Elfberg var ensam i 60kg klassen och inledde där med att sätta nytt Åländskt rekord i knäböj med 170kg i sitt sista lyft. I bänken fick han endast ingångsvikten på 135kg efter två bommade försök på 142,5kg. Han avslutade med att sätta nytt åländskt rekord också i marklyft med 195kg på stången. Detta räckte till 500kg totalt vilket även det är Åländskt rekord. Vikten låg för dagen på 59,25kg.
   I 75kg klassen var det två deltagare, Kenneth Lundsten och nykomlingen Peter Mattsson. Kenneth vägde relativt lätt, 71,95kg och suddade i sitt tredje knäböj ut Peter Hellstens 19år gamla Åländska rekord ur listorna med ett lyft på 240,5kg. I bänken tog han 150kg och bommade på 157,5kg. I marklyftet fick han endast ingångsvikten på 220kg godkänt efter att i andra lyfte nog rätt lätt dragit 240kg men med en dubbelsatsning i starten som fick domarna att ge röda lampor och ett misslyckat försök på 247,5kg i sista för att nå det Åländska rekordet även totalt på 635kg. Totala stannade nu på 610kg och Mikael Wahlbeck får behålla rekordet ett tag till. 17årig junioren Peter gjorde sin första tävling någonsin och gjorde riktigt bra ifrån sej. Lite osäkerhet med domarsignaler kanske bidrog till ett par onödiga missar, men styrkan var det inget fel på. Han vägde 72,5kg och satte i sitt tredje knäböj nytt Åländskt rekord för juniorer U20 med 180,5kg på stången, tidigare innehavare av rekordet var Thomas Mickelsson från år 2000. I bänken körde han utan bänkskjorta och satte 92,5kg i sitt andra lyft men bommade sedan på 102,5kg i sista. Han visade sej också vara en vass marklyftare i och med att han drog 210kg i sitt tredje lyft. Totalt blev det 482,5kg och en andra plats för Peter.
   Thomas Mickelsson var ensam i 82,5kg klassen, vikten låg på 82,20kg. Han tangerade personbästat i knäböj med 230kg och fortsatte bra i bänken genom att öka på sitt eget Åländska rekord med fem kilo till 185kg. Också marklyftet gick enligt planerna och han segade upp 280kg i sitt sista lyft vilket gav ett totalresultat på 695kg där både marklyft och totala är nya Åländska rekord.
   90kg klassen bjöd på tre deltagare Jimmy Pero, Christer Gustavsson och Rasmus Donner. Jimmy vägde in på 89,1kg och visade att han inte legat på latsidan med träningen under våren då han satte nya personbästa i samtliga moment med serien 232,5kg i knäböj, 137,5kg i bänkpress och 260kg i marklyft vilket naturligtvis också gav personbästa totalt med 630kg. Tvåa i klassen blev Christer som gjorde come-back efter många års uppehåll med både träning och tävling. Samtliga hans resultat noteras som rekord i klassen för veteraner över 50år då ingen tidigare tävlat där. Han kände av en liten ryggskada men mäktade ändå med 220kg i knäböj, 140kg i bänkpress och 200kg i marklyft vilket gav 560kg totalt. Bänkresultatet var även rekord för veteraner under 40år.  Han hade själv det tidigare rekordet på 135kg sedan tidigare, närmare bestämt 1993. Vikt 84,55kg. Rasmus vägde 84,7kg och tog 165kg i knäböj, 107,5kg i bänk och 175kg i marklyft vilket gav 447,5kg totalt.
   Också i 100kg klassen deltog tre lyftare, Jon Krogell, Pelle Eriksson och Anders Johansson. Jon fick 265kg i sitt andra knäböj och försökte på 275kg i sitt tredje lyft men orkade inte. Han ökade på personbästat i bänkpress till 182,5kg och avslutade med att fixa pers också i marken med 265kg på stången vilket gav 712,5kg totalt och en första plats. Vikt 97,9kg. Pelle som haft otur med en del skador tidigare satte personbästa på 240kg i knäböj och bättrade sedan också på personbästat i bänk till 190kg. Han gjorde också i ett fjärde lyft ett försök att slå Ove Lehtos snart 10år gamla rekord på 200kg men det lyckades inte. Han avslutade med att dra 250kg i marklyft och noterade då nytt personbästa totalt med 680kg vägandes 99,55kg. Anders vägde 98,2kg och öppnade med att bättra på personbästat i knäböj med fem kg till 245kg och i bänken ökade han på med 2,5kg till 172,5kg. I marklyftet drog han 245kg vilket gav 662,5kg totalt en ökning av personbästat med nästan 30kg.
   ÅKK junioren Mikael Dahlström gjorde sin första styrkelyftstävling i 110kg klassen vägandes 100,9kg. Ingångsvikten på 200kg i knäböj gick bra men sen var det stopp när han försökte på 210kg i sina två följande lyft. I bänken gjorde han samma tabbe som många nybörjare gör och valde en för tung ingångsvikt, 125kg. Alla tre lyft stannade halvvägs och han blev därmed ute ur tävlingen och utan resultat
. Mycket synd, men jag är rätt säker på att vi kommer att få se bra resultat från honom i framtiden.
   Ove Lehto och Jonas Pensar tävlade i 125kg klassen. Oves uppladdning inför tävlingen bestod av en veckas magsjuka med feber och lös mage vilket också märktes på vågen som stannade på 122,85kg. Också ingångsvikterna var satta på en för Ove låg nivå, men han tog alla nio lyft och skrapade ändå ihop 970kg totalt med serien 330kg i knäböj, 280kg i bänk och 360kg i mark. Jonas vägde 124,5kg och satte nytt personbästa i knäböj med 280kg på stången i sitt sista lyft, också i bänken ökade han på personbästat till 215kg. I marklyftet drog han 290kg i sitt första lyft och gick sedan på 305kg för att skrapa ihop 800kg totalt. Den vikten blev dock för tung och han fick nöja sej med 785kg totalt.
   Kenneth "Kenta" Sandvik var ensam i +125kg klassen och vägde in på 149kg, tyngre än någonsin. Siktet var inställt på att ta revansch efter misslyckandet på EM i styrkelyft för någon vecka sedan där han bommade ut sej i knäböjen samt att försöka slå Oves Åländska rekord i klassen på 1010kg totalt. 390kg kom bra i andra knäböjen och han försökte sej sen på 400kg i sista lyftet, men det blev för mycket den här dagen. Så som nybliven världsrekordhållare i bänkpress var han naturligtvis sugen på att visa också hemma publiken vad han gick för. Ingångsvikten på 310kg kom lite knöligt men ändå godkänt. Andra lyftet på 317,5 satt klockrent och han beställde upp hela 325kg på stången i sitt tredje lyft vilket är 2,5kg över gällande världsrekord i bänkpress på en styrkelyftstävling. Han visade att han är en värdig världsmästare och pressade vikten utan problem vilket innebär att det Åländska rekordet nu är högre än världsrekordet. Detta är i och för sig inte första gången det händer, Ove Lehto har tidigare gjort samma sak. Orsaken till att lyftet inte gäller som ett "riktigt" världsrekord är att tävlingens domare inte har licens för att döma rekord på så hög nivå samt att inte heller några möjligheter till dopingtest efter tävlingen fanns. En kul grej som är värd att notera är att Kenta, liksom Ove, aldrig tar hjälp av passarna för att lyfta ut stången ur ställningen något som de flesta andra gör. Han försökte sej sedan också på att bättra på rekordet ytterligare i ett fjärde lyft med 330kg på stången men då var energin slut. Han tog sedan 285kg i första marken för att nå tangerat personbästa på  1000kg, fortsatte med 297,5kg i andra för nytt Åländskt rekord på 1012,5kg och satte sedan av bara farten 307,5kg i sista lyftet vilket gav hela 1022,5kg totalt. Detta är ett resultat som skulle räckt till en bronsmedalj på EM vilket visar att han är inte bara är en av världens bästa i bänk utan också kan hävda sej bra i världseliten i styrkelyft.
   Nu är det lugnt på tävlingsfronten ett tag framåt, förutom för Elis som skall mäta krafterna med den europeiska junioreliten om ett par veckor. Sedan hägrar också tävlingen Ålands starkaste man mot slutet av sommaren för några av killarna.
   Dagen avslutades med bastubad och en god buffé med stora mängder mat och gott sällskap på Park.
   Vill avsluta med att säga stort tack till speakern Pontus, passarna, domarna, övriga funktionärer samt publiken. Utan er hjälp går det inte att genomföra en sådan här tävling. TACK!

[22-05-2004]
Kenneth "Kenta" Sandvik klämde under helgens SFI mästerskap i bänkpress i med nytt världsrekord med 320,5kg på stången. Ove Lehto lyckades också bra och spräckte för första gången 300kg gränsen, också övriga ÅKK lyftare gjorde bra ifrån sej och det blev sex guld, två silver och två brons till Åland.
   Kraftsport sektionen i Svenska Finlands Idrottsförbund (SFI) anordnade i helgen mästerskap i bänkpress i Ekenäs. På plats inför  tävlingarna fanns det domare med rätt att döma ända upp till världsrekord  samt även kontrollanter från Finlands Antidopingkommitté (ADK). Antalet tävlingsdeltagare var närmare 30 och av dessa var 14 från Åland och ÅKK. Enda dam i förhandsanmälningarna var ÅKKs Linda Rosbäck, men hon valde att stå över tävlingarna pga en envis förkylning.
   Nyblivne nordiske mästaren för juniorer Sven-Erik "Svenne" Elfberg tävlade som vanligt i 60kg klassen, vikten låg på 59,1kg. Han fick ingångsvikten på 135kg i första lyftet men bommade sedan två gånger på nya personbästat 142,5kg. Detta räckte dock till en guldmedalj då han var ensam i klassen.
   I 75kg klassen tävlade två ÅKK lyftare mot varandra, Kenneth Lundsten och Pontus Lindroos. Kenneth vägde 72,5kg och satte nytt åländskt rekord i klassen med 160kg på stången i sitt andra lyft. Han prövade sedan på 165kg i tredje lyftet men det lyckades inte. Pontus som under hela vårvintern kämpat för att komma ner under 75kg sträcket just till denna tävling vägde 73,7kg och tog ingångsvikten på 130kg lätt, satte sedan 140kg i andra men bommade sedan 142,5kg i tredje. Guld till Kenneth och silver till Pontus alltså, bronset gick till Markus Smeds (NyKK) på 130kg.
   Ännu en guldmedalj kom i 82,5kg klassen där Thomas Mickelsson tangerade personbästat på 180kg i sitt andra lyft men bommade sedan på 182,5 i tredje. Vikten låg för dagen farligt nära gränsen, närmare bestämt 82,5kg jämt. Tvåa blev Mathias Björklund (NyKK) på 170kg och trea Alejandro Wennerholm (KK Eken) med 95kg.
   Jimmy Pero vägde in på 89,7kg i 90kg klassen och tangerade personbästat på 130kg redan i första lyftet, men bommade sedan de två återstående på 135 respektive 137,5kg. Detta räckte till en fjärdeplats. Etta var Stefan Westerholm (HIK) som satte nytt finskt rekord med 239kg på stången, han prövade även på det nordiska rekordet på 240,5kg men det lyckades inte. Vikten låg på 88,8kg. Tvåa var Pontus Westerlund (KK Eken) med 165kg samma som trean Martin Salin (KK Eken).
   100kg klassen var tävlingarnas största med hela 8 deltagare. Jon Krogell blev bäste ÅKK lyftare i klassen med ett lyft på 180kg, nytt personbästa. Detta räckte till en fjärde plats. Vikten var 98,4kg. Femma blev Anders Johansson, vikt 97,8kg, som putsade sitt personbästa rejält när han i sitt tredje lyft klämde upp 170kg. Tommy Nordlund bättrade också han på sitt personbästa rejält med ett lyft på 152,5kg och slutade sjua. Vikt 95,4kg. Vann klassen gjorde Christian Paasonen (HIK) med 200kg jämt, tvåa Henrik Winter (Sibbo W) på 195kg, trea Joakim Stenström (KK Eken) på 180kg, sexa blev Kristian Lindström (HIK) på 167,5kg och åtta Magnus Häggblom (VIS) med 147,5kg.
   Pelle Eriksson valde på grund av det stora antalet deltagare att byta viktklass och tävlade därför i 110kg klassen vägandes 101,3kg. Han tangerade personbästat på 180kg redan i första lyftet, bommade sedan 185kg i andra men klarade vikten i tredje vilket gav en guldmedalj. Mikael Dahlström, en lovande ÅKK junior, gjorde sin allra första tävling. Vikten låg på 102,3kg och ingångsvikten på 115kg kom utan problem, likaså 125kg i andra lyftet. I tredje lyftet pressade han 132,5kg men missade en domarsignal och lyftet dömdes bort. 125kg räckte dock för att han skulle få åka hem med en bronsmedalj i bagaget. Två i klassen var Sami Kanth (KK Eken) som gjorde 170kg.
   I 125kg klassen var segraren klar redan från början, Ove Lehto kunde helt koncentrera sej på att göra sin egen tävling. Vikten låg för dagen på 124,8kg och ingångsvikten var 280kg, han satte sedan nytt finskt rekord med 295kg i andra och lade sedan på drömgränsen 300kg till tredje lyftet, en vikt som han prövat på vid ett flera tillfällen tidigare, senast förra helgen, utan att lyckas. Den här gången stämde allt och han pressade vikten hela vägen! Detta innebär nytt nordiskt rekord för Ove och han är nu en av två finska lyftare som gjort över 300kg i bänkpress (vem den andra är vet vi nog alla redan). Han var dock inte nöjd med detta utan prövade i ett fjärde lyft på 305kg men det blev för tyngt. Tvåa blev Karl-Johan Sommarström som också han satte nytt personbästa genom att pressa 225kg i sitt tredje lyft. Jonas Pensar tangerade personbästat då han tog 210kg i andra lyftet, men bommade sedan på 212,5 i tredje.
Karl-Johan vägde 124,6kg och Jonas 124,8kg.
   I +125kg klassen tävlade förra årets världsmästare Kenneth "Kenta" Sandvik, vikten låg på 147,9kg. Ingångsvikten var som vanligt hög, 310kg, vilket han tog utan problem i första lyftet. Han beställde då upp nya världsrekord vikten 320,5kg till andra lyftet, en vikt som han prövat på tidigare utan att lyckas. Den här gången gick det bättre och han kan nu titulera sig världsrekordhållare! I tredje lyftet prövade han på 325kg men då var krafterna slut. En skön revansch efter förra helgens misslyckande då han bommade ut sej i knäböjen på EM i styrkelyft. Det gamla världsrekordet var från 1997 och innehölls av USAs James Henderson på 320kg så rekordet har stått sej ganska länge. Det har under det senaste året dykt upp ett flertal lyftare med kapacitet att slå det och också rätt många försök har gjorts så det är därför extra kul att just Kenta skulle få vara den som gjorde det. Kenneth Tallqvist (KK Eken) som förra helgen vann +125kg klassen på EM i styrkelyft var inte riktigt sej själv och vikten var, för honom, låga 159,8kg. Han bommade alla tre försöken på ingångsvikten 290kg. Vasa IS Fredrik "Freddi" Smulter valde att gå i plusen, vikten låg på 125,2kg. Han gick genast på nordiska junior rekordet i klassen, 253,5kg men också han bommade alla tre lyft och fick åka hem utan medalj.
   Ännu en storartad insatts av ÅKKs lyftare alltså, sex guld, två silver och två brons är en bra medaljskörd och resultaten lovar fler medaljer också på större mästerskap i framtiden. Nästa tävling är Åländska mästerskapen i styrkelyft lördagen den 5 juni på Idrottsgården. Efter tävlingarna fick Svenne Elfberg, Kenneth Lundsten och Kenta göra varsitt dopingtest. Svaret brukar dröja någon vecka. Med på resan som coacher var Christer Gustavsson, Ilja Jalava och Elis Högnäs som valde att stå över tävlingarna för att istället helt satsa på junior EM i styrkelyft om cirka en månad.


[16-05-2004]
Ove Lehto tog för tredje året i rad medalj då EM i styrkelyft avgjordes under dagen. Kenneth "Kenta" Sandvik deltog också men lyckades inte och bommade ut sej för anda gången i rad på ett stort mästerskap.
 
 
 EM i styrkelyft avgjordes i år i den
Tjeckiska staden Nymbyrk, ca 100km öster om huvudstaden Prag. Ove Lehto och Kenneth "Kenta" Sandvik tävlade i 125kg respektiver +125kg klassen.
   Ove hade siktet inställt på att plocka hem sin tredje raka EM medalj, han tog silver 2002 och brons 2003. Redan innan tävlingen höll förhoppningarna på en medalj på att krossas då han upptäckte att han inte fått med sej den dräkt han i vanliga fall använder i knäböjen på tävling. Istället hade han en gammal slattrig dräkt som han brukar använda på träning med sej i bagaget. Inget annat att göra än att helt enkelt använda den på tävlingen även om resultatet skulle kunna komma att minska med 20, kanske ända upp till 30kg. Han satsade ändå friskt och beställde upp 340kg i sitt första lyft vilket var riktigt tungt men det kom i alla fall hela vägen upp. Han försökte sedan på 347,5kg i sitt andra lyft, men var chanslös och hoppade därför över tredje och sista knäböjen. Nu gällde det att få till det rejält i bänk och mark om han skulle ha någon chans på medalj. Ingångsvikten på 280kg i bänk gick utan problem och han satte nya europarekord vikten 292,5kg på stången i sitt andra lyft och klarade även det (han hade själv det tidigare rekordet på 290,5kg). I sitt tredje gjorde han återigen ett försök på världsrekordvikten 300,5kg och hade det nästan hela vägen upp, bara de sista centimetrarna fattades, men det gick inte och han fick nöja sej med ännu en europarekordnotering. Inför marklyftet stod det klart att kampen om bronset stod mellan Ove och britten Clive Henry. Marklyft är dock inte Henrys bästa moment och han fick bara ingångsvikten på 320kg godkänt medan Ove i sitt andra lyft tog 355kg vilket räckte till 987,5kg totalt och bronset var säkrat. Han försökte sedan på 370kg i sitt sista lyft men då det inte fanns något att varken vinna eller förlora med lyftet räckte energin inte riktigt till den här gången. Vann klassen gjorde förra årets världsmästare ungraren Istvan Arvai med serien 400-280-390 och hela 1070kg totalt, där både mark och totala var nya världsrekord. Tvåa blev Sveriges Jörgen Ljungberg med serien 420-265-370 och 1055kg totalt, Henry slutade fyra på 985kg. Ove vägde 124,5kg och efter tävlingarna fick han göra ett dopingtest, svaret brukar dröja någon vecka.
   Kenta kände att formen inför tävlingen var bra och hoppades kunna vara med och slåss om en placering i toppen. På uppvärmningen inför knäböjen fick han en tyngdlyftningsstång istället för en riktig sttyrkelyftsstång
vilket gjorde att det blev rejäl gung i vikterna. Han vågade därför inte riktigt braka på för fullt på uppvärmingen. Han tog 340kg och hade tänkt ta ett uppvärmingslyft också på 360kg men avstod och gick istället in i tävlingen med 380kg på stången. Första försöket gick sådär, vikten kom nog upp men lyftet underkändes av domarna. Andra lyftet på samma vikt tyckte han själv att kändes bra och han var säker på att få tre vita lampor av domarna, men fick tre röda pga dåligt djup. I sitt sista lyft satte han sej sedan så djupt att han inte orkade upp igen och han var ute ur tävlingen. En jobbig repris på förra årets VM då han också bommade ut sej, den gången i bänken.
   En glad finsk framgång kom dock i och med att Ekenäsbon Kenneth Tallqvist tangerade sitt nysatta finska rekord från FM på 1055kg vilket räckte till guld i +125kg klassen. Han gjorde serien 412,5-292,5-350 och vikten låg på ca 167kg något som tydligen visade sej vara för mycket för hotellets säng vars botten rasade ur redan första natten. Tvåa blev hemmalyftaren Zdenek Sedmik med 1022,5kg vilket var samma som trean Tibor Mezaros från Ungern. Mezaros drog för övrigt också han nytt världsrekord i marklyft med 408kg på stången.
Se resultatlistorna från tävlingarna.
 


[12-05-2004]
Den 12 - 16 maj avgörs årets EM i styrkelyft nere i Tjeckien. Ove Lehto och Kenneth "Kenta" Sandvik är på plats för att strida om medaljerna.
   Europa mästerskapen i styrkelyft avgörs i år i den Tjeckiska staden Nymbyrk, ca 100km öster om huvudstaden Prag. Tävlingarna börjar redan på torsdag, men Ove och Kenta tävlar först på söndag då de två tyngsta klasserna avgörs. Detta är de 27de EM-tävlingarna i styrkelyft och 148 lyftare från 24 länder är anmälda.
   Ove tävlar som vanligt i 125kg klassen och siktar på att ta sin tredje raka EM medalj, han tog silver 2002 och brons 2003. Motståndet är dock riktigt tufft i år och en absolut topprestation kommer att krävas för att nå medaljerna. Ove är anmäld på sitt resultat från FM på 980kg vilket räcker till en sjätte plats i förhandsanmälningarna. Han har dock flera gånger tidigare visat att han kan göra resultat på över 1000kg samanlagt. Övriga anmälda är bland annat förra årets världsmästare, Ungerns Istvan Arvai, och svenske Jörgen Ljungberg som har kapacitet att göra riktigt bra resultat. En liten överraskning är att Ryssland inte har några tävlande i de två tyngsta klasserna och inte heller Ukraina har sina allra bästa lyftare på plats. Bredden på Ukrainas lyftare är dock otrolig och deras "andra lag" har stora möjligheter att ändå plocka medaljer.
   Kenta ligger femma i förhandsanmälningarna i +125kg klassen. Också här kommer det troligtvis komma att krävas en bit över 1000kg totalt för att knipa en medalj, vilket Kenta bör ha kapacitet att kunna göra om han får en fullträff. En av förhands favoriterna är KK Ekens Kenneth Tallqvist som satte nytt finskt rekord med 1055kg på FM för ett par månader sedan, kan han göra om detta vilket inte skall vara omöjligt så tippar jag på att han blir han svårslagen. Också Sveriges Johnny Wahlqvist kan komma att överraska trotts att han ligger en bit ner i förhandsanmälningarna. På NM i bänkpress förra helgen gjorde han en rejäl ökning i bänken till hela 280kg vilket kan ge ett totalt på en bit över 1000kg gränsen också för honom.

[18-04-2004]
Sven-Erik "Svenne" Elfberg och Elis Högnäs plockade hem varsitt guld då junior NM i styrkelyft avgjordes i Jönköping och Elis är nu klar för junior EM i Sofia, Bulgarien senare i år. Också Jon Krogell och Jonas Pensar tävlade i helgen och gjorde bra ifrån sej.
 
 Nordiska mästerskapen i styrkelyft för juniorer avgjordes i år i svenska Jönköping. Efter fina insatser på årets FM tävlingar var två ÅKK lyftare på plats, Sven-Erik "Svenne" Elfberg och Elis Högnäs. Båda siktade naturligtvis på att hamna så högt upp i resultatlistorna som möjligt, men för Elis hägrade även kvalgränsen till junior EM på 770kg totalt. Med på resan som coach var Kenneth "Kenta" Sandvik.
   Svenne som gjorde sin första internationella tävling vägde in på 59,0kg i 60kg klassen för juniorer U23. Han inledde med att sätta 155kg i sin andra böj men bommade sedan tredje lyftet på 162,5kg och låg därmed tvåa efter knäböjen. I bänken var han överlägset bäst och tog tangerat personbästa på 137,5kg i andra lyftet och prövade sedan på 140kg i sista utan att lyckas. Som avslutning drog han 185kg i sitt andra marklyft och bommade sedan på nya personbästat 192,5kg i sista. Totalt räckte det till 477,5kg och han kunde därmed kvittera ut en guldmedalj med 17,5kg marginal till tvåan Sveriges Daniel Nordin. Trea blev Mårten Strange från Danmark på 430kg. Efter tävlingen kallades Svenne till ett dopingtest, svaret brukar dröja ett par veckor.
   Elis som tävlade i 110kg klassen U23 hade som sagt siktet inställt på att bättra på sitt nysatta personbästa från FM på 747,5kg med ytterligare 22,5kg för att nå kvalgränsen till junior EM nere i Sofia, Bulgarien i slutet av juni. För att det skulle lyckas så krävdes det att allt skulle klaffa till 100%. Vikten låg för dagen på 109,45kg och han inledde övertygande och satta alla tre knäböjen med 260kg i ingång, 272,5kg i andra och nytt personbästa på 280kg i sista. I bänken är Elis bra och också här lyckades han få med sej alla tre lyften med tangerat personbästa på 212,5kg i sista, han ledde därmed tävlingen rätt säkert. Han säkrade ett resultat genom att dra 260kg i första marken, tog sedan 270kg i andra vilket nog var rätt tungt men EM biljetten hägrade och han beställde upp 277,5kg till sista marklyftet vilket han också drog hela vägen trotts att det var riktigt tungt. Han fick alltså alla nio lyften och totalt blev det EM kvalresultatet 770kg vilket också räckte till guldet i klassen med hela 40kg marginal till tvåan Markus Kvist, också han från Finland. Trea blev Norges Eirik Jörgensen på 710kg. Stort GRATTIS till både Svenne och Elis!
Se resultatlistorna, bilder är på kommande.
   Två andra ÅKK lyftare, Jon Krogell och Jonas Pensar tävlade också under dagen då dom deltog i en tävling uppe i Vasa. Båda var efter mer eller mindre misslyckade insatser på årets FM rejält tävlingssugna.
   Jon gjorde som nyligen bytt viktklass från 90 till 100kg klassen vägde in på 97,7kg. Han putsade sitt personbästa i knäböj med hela 32,5kg efter tre godkända lyft och 272,5kg i sista. Också bänken har påverkats positivt av viktuppgången och han klämde i med nytt personbästa även här med 180kg på stången i andra lyftet. Han prövade sedan på 185kg i sista men det kom bara halvvägs. Också marklyfts rekordet fick sej en putsning med 7,5kg då han drog 262,5kg i sitt andra lyft, tredje lyftet på 267,5kg blev dock för tungt. Totalt blev det guld med 715kg, nytt personbästa med hela 45kg ett resultat som skulle räckt till en femte plats på FM.
   Jonas vägde in i +125kg klassen med bara 300g marginal på 125,3kg. Trotts att han bara hade en gammal Inzer böjdräkt som han inte gillade satte han nytt personbästa med 272,5kg i knäböjen. I bänken tog han 205kg i andra och pressade sedan 215kg i sista, men det underkändes av domarna. Också marklyftet gick bra och han klämde i med 302,5kg i sitt andra lyft och försökte sedan på 310kg i sista, men det kom bara till knäna den här gången. Nytt personbästa på 780kg totalt för Jonas.
   SFI lyftaren Fredrik "Freddi" Smulter (VIS) tävlade också och putsade sitt eget finska juniorrekord i bänken med 252,5kg i 125kg klassen, han prövade även på 257,5kg två gånget utan att lyckas. I knäböjen gjorde han symboliska 105kg och i marken drog han 225kg.
Se resultatlistan.

[13-04-2004]
Inkommande helg är en mycket intressant tävlingshelg ur ÅKK synpunkt. Sven-Erik "Svenne" Elfberg och Elis Högnäs tävlar på junior NM i styrkelyft nere i Jönköping och Jon Krogell och Jonas Pensar deltar i en styrkelyftstävling uppe i Vasa.
  
Nu i helgen avgörs junior NM i styrkelyft nere i Jönköping. Efter sina fina insatser på vårens FM tävlingar så är ÅKKs Sven-Erik "Svenne" Elfberg och Elis Högnäs uttagna till att representera Finland i 60 respektive 110kg klasserna för juniorer under 23år.
   Svenne som gör sin första internationella tävling ligger riktigt bra till i förhandsanmälningarna och har goda chanser att plocka hem en guldmedalj om allt går bra.
   Elis möter hårt motstånd främst från Danmarks Asbjörn Ettrup, men om han prickar in formen så kan han ha en chans att hota dansken.  Elis siktar på att göra kvalgränsen till EM i styrkelyft för juniorer som avgörs nere i Bulgarien i mitten av sommaren. Kvalgränsen ligger på 770kg totalt i Elis klass och för att klara det krävs det att han puttsar sina personbästa en del, men omöjligt skall det inte vara då formen varit bra den senaste tiden. För att Svenne skall kvala till EM så krävs 525kg totalt vilket kanske är att hoppas lite för mycket av honom då hans personbästa för närvarande ligger på 482,5kg.
   Ytterligare två ÅKK lyftare tävlar i helgen, det är Jon Krogell och Jonas Pensar som efter sina mer eller mindre misslyckade insatser på FM i styrkelyft i våras nu hoppas få lite revansch. Dom åker upp till Vasa där en styrkelyftstävling anordnas.
   Jon som hade gått upp en viktklass till 100kg klassen inför årets FM bommade då tyvärr ut sej redan i knäböjen. Då formen i och med viktuppgången bättrats rejält så är han nu sugen på att göra en tävling för att testa gränserna lite och samtidigt putsa sina personbästa en hel del.
   Också Jonas hade otur på FM, han skadade sej redan på uppvärmningen i knäböjen och kunde inte gå för fullt, att han trotts detta kunde plocka hem en bronsmedalj berodde mera på svaga insatser av övriga deltagare än på hans resultat. Nu är han dock skadefri igen och vill naturligtvis visa att han är en värdig FM brons medaljör.

[03-04-2004]
Ett guld och två silver fick ÅKK lyftarna med sej hem från FM i bänkpress uppe i Joensuu. Kenneth "Kenta" Sandvik vann överlägset +125kg klassen, Ove Lehto slutade för andra året i rad tvåa i 125kg klassen och Linda Rosbäck plockade hem silvret i damernas 82,5kg klass.
  
Åtta ÅKK lyftare var i helgen på plats uppe i Joensuu cirka 430km nord-öst om Helsingfors då Finska mästerskapen i bänkpress avgjordes.
   Linda Rosbäck tävlade i 82,5kg klassen för damer, vikten låg för dagen på 82,1kg. Hon satte alla sina tre lyft och fick tangerat personbästa på 85kg i sitt sista lyft. Detta räckte till silvret i klassen med tre deltagare, vinnaren gjorde hela 122,5kg.
   I 60kg klassen vägde Sven-Erik "Svenne" Elfberg in på 59,35kg. Uppvärmningen kändes lite seg, men han tog trotts detta ingångsvikten på 130kg och ökade sedan på till 137,5kg för att plocka hem silvret men bommade de två återstående lyften på den vikten. Han slutade nu istället på femte och sista plats av de som fick godkända lyft.
   Thomas Mickelsson mötte hårt motstånd i 82,5kg klassen med hela 16 deltagare. Han vägde in lite tyngre än vanligt på 82,05kg. Han bommade ingångsvikten på 170kg i sitt första lyft, men tog den sedan i andra och försökte sedan på tangerat personbästa, 180kg, i sitt sista men orkade inte den här gången. Många deltagare och hårda resultat gjorde att han halkade ända ner till 15 plats i resultatlistan.
   Årets finska juniormästare i bänkpress i 110kg klassen, Elis Högnäs, var i bra form och satte alla tre lyften. 200kg i ingång, 207,5 i andra och nytt personbästa med 212,5kg i tredje och sista lyftet räckte till en sjätte plats av 12 deltagare. Vikten var 109,65kg.
   I 125kg klassen hoppades Ove Lehto på revansch då han förra året slutade tvåa efter Janne Kuuseva (HyKe). Ove satte ingångsvikten till hela 280kg, men fick inte riktigt till det i fösta lyftet och det underkändes. Han satte sedan vikten utan problem i andra lyftet. Janne hade 290kg som ingångsvikt, men bommade också han i sitt första lyft men satte sedan vikten i andra lyftet. Inför sista lyftet beställde Janne 295kg för att ta Oves finska rekord som ligger på 294kg. Ove tvingades då upp på hela 297,5kg för att ha chans på guldet i och med att han vägde mer (124,30kg) än Janne. Janne var chanslös på 295kg medan Ove trycket 297,5kg hela vägen men trotts att han själv tyckte att lyftet kändes bra så underkändes det med 2-1 av domarna och en besviken Ove fick nöja sej med en silvermedalj i år också. Karl-Johan Sommarström tävlade också han i 125kg klassen och vikten låg för dagen på 124,5kg. Också han tog alla sina tre lyft och avslutade med personbästa på 222,5kg i sista. Detta räcket till en fin sjätte plats av tolv deltagare i klassen.
   I +125kg klassen fanns det bara en kandidat till guldet, 2003 års världsmästare Kenneth "Kenta" Sandvik. Han vägde in på 147,1kg och satte mäktiga 307,5kg som ingångsvikt. Han bommade dock också han sitt första lyft, men följde sedan upp med att sätta det rätt lätt i andra. Tävlingen var därmed avgjord för hans del, ingen kunde hota honom, och han beställde upp världsrekord vikten 320,5kg i sitt tredje lyft. Den vikten kom dock bara halvvägs upp idag, men en nöjd Kenta kunde ändå kvittera ut en ny guldmedalj till samlingen, han fick också priset för tävlingarnas bäste lyftare. Under prisutdelningen fick han också buckal för Årets bänkpressare 2003. Tvåan i klassen Pekka Heikala slutade på 260kg hela 47,5kg efter Kenta. Också Jonas Pensar tävlade i plussen, vikten låg på 126,7kg. Han gjorde som Elis och K-J och satte samtliga tre lyft för att även han avsluta med nytt personbästa på 210kg. Detta räckte till en femte plats av sju deltagare. Nämnas kan att Kentas kombatant i styrkelyft sammanhang, Jari Martikainen (TuuRa), slutade fyra på 250kg.
   Övrigt av intresse är att SFI lyftarna Stefan Westerholm (HIK) och Fredrik "Freddi" Smulter (VIS) även de gjorde bra ifrån sej. Stefan slutade trea i 90kg klassen med 230kg, nytt SFI rekord (senior) och Freddi klämde 247,5kg och slutade trea i 125kg klassen, också det nytt SFI rekord (junior).
   Med på resan som coacher var Ilja Jalava och Tobias Dahlman.
   Resultaten kommer så småningom: damer, herrar

[31-03-2004]
Nu på lördag avgörs FM i bänkpress i Joensuu. Åtta ÅKK lyftare är med och slåss om medaljerna.
 
  FM i bänkpress är sist ut av vårens FM tävlingar i styrkelyft och bänkpress och avgörs uppe i Joensuu som ligger cirka 430km nord-öst om Helsingfors. Resan sker med två bilar, en som åker med färjan till Åbo och sedan via Tammerfors för att plocka upp Linda och en som åker med färjan direkt till Helsingfors och sedan direkt upp till Joensuu.
   Från början var det nio lyftare anmälda, men Kenneth Lundsten har fått förhinder och kunde tyvärr inte komma med, han hade heller inte några medaljchanser i 75kg klassen där han var anmäld. De åtta som åker är Linda Rosbäck, Sven-Erik "Svenne" Elfberg, Thomas Mickelsson, Elis Högnäs, Ove Lehto, Karl-Johan Sommarström, Kenneth "Kenta" Sandvik och Jonas Pensar. Med på resan som coacher åker också Ilja Jalava och Tobias Dahlman.
   Linda siktar på att tävla i 82,5kg klassen även om vikten för tillfället ligger lite över det och en liten bantning troligtvis kommer att krävas. Enligt förhandsanmälningarna så ligger hon sämst till av de tre som är anmälda, men förhoppningsvis så skall hon kunna vara med och slåss om silvret.
   Svenne, som vann junior FM i bänk tidigare i våras, tävlar i 60kg klassen och ligger fyra i förhandsanmälningarna. Har han en bra dag och turen på sin sida så bör han ha en chans på bronset.
   I 82,5kg klassen är det hela 16 deltagare och Thomas ligger ganska i mitten i förhandsanmälningarna med en bit upp till de allra bästa. Vi hoppas naturligtvis ändå på en framskjuten placering.
   Också Elis, även han finsk juniormästare i bänk, får ett stort antal motståndare i 110kg klassen och han kommer nog inte att kunna ha med medaljstriden att göra.
   Ove och Karl-Johan tävlar i 125kg klassen. Ove hoppas naturligtvis på revansch från förra året då han blev "bara" tvåa efter Janne Kuuseva som då satte nytt världsrekord med 293kg. Ove har gått framåt sedan dess och bör ha goda chanser att matcha Janne. Han har dock tyvärr känt av en förkylning de senaste dagarna så formen kanske inte är 100%. Karl-Johan ligger i mitten av startfället och har inte chans på medaljerna, men kanske vi kan få se ett nytt personbästa? Intressant också att se vad Vasa IS junior Fredrik Smulter kan göra, han har lyft stora vikter på träningen, kan han göra det på tävling också?
   I +125kg klassen ligger Kenta i en klass för sej och det finns ingen som kan hota honom bara han får ett godkänt lyft. Jonas kommer inte att kunna komma nära medaljerna trotts att formen verkar god.

[21-03-2004]
Juniorernas FM i styrkelyft avgjordes idag uppe i Ylitornio. Elis Högnäs plockade hem sin andra FM guldmedalj för året och Sven-Erik "Svenne" Elfberg fick nöja sej med ett silver denna gång.
   Tre ÅKK lyftare var på plats uppe i Ylitornio Sven-Erik "Svenne" Elfberg tävlade i -60kg U23 klassen, Jimmy Pero i -90kg U23 klassen och Elis Högnäs i -110kg U23 klassen. Svenne kände av en ryggskada och var lite osäker på hur mycket han vågade satsa, han lade därför ganska låga ingångsvikter i både knäböj och marklyft. I knäböjen fick han 150kg i sitt andra lyft och ryggen kändes ok så han gjorde ett försök på personbästat 170kg i sitt tredje lyft men bommade. I bänken tog han 130kg lätt i sitt första lyft och försökte sedan två gånger på nytt personbästa med 140kg i sina två återstående lyft. Vikten kom upp båda gångerna men dömdes bort av domarna. I marken lade han 150kg som ingång för att spara på ryggen, det gick bra och det slutade med att han tog 170kg i andra och nytt personbästa på 190kg i sista. Totalt blev det 470kg men trotts att det var endast två deltagare i klassen så räckte detta inte till guldet då Dimitrij Jakovlev (TVN) fick ihop hela 560kg totalt.  Både marken och det totala var nya åländska seniorrekord. Vikten låg för dagen på 59,65kg.
   Jimmy vägde in på 88, 60kg och fick det kämpigt redan från början. Ingångsvikten på 205kg i knäböj fick han först i sitt tredje lyft, samma sak i bänken där ingångsvikten på 125kg klarades först i sista lyftet. I marklyftet fick han dock lite revansch i och med att han putsade sitt tävlingspersonbästa då han i sitt andra lyft klarade 255kg, han försökte sedan på 262,5kg i sitt tredje lyft utan att lyckas. Totalt blev det 585kg och en femte plats, en liten besvikelse då siktet var inställt på att klara +600kg totalt, Jimmys kommentar efter tävlingen var "Skit!".
   Elis visste redan innan tävlingen att det skulle bli en jämn kamp med ende motståndaren i klassen, Markus Kvist (PCV-94). Det visade sej också att det var sista lyftet som avgjorde till Elis fördel och han kunde kvittera ut en guldmedalj. Knäböjen gick bra och han fick tangerat personbästa med 270kg. I bänken fick han 205kg och han pressade också 210kg hela vägen i sitt tredje lyft, men det dömdes bort med domarsiffrorna 2-1. Med ett nytt personbästa på 272,5kg i sitt sista marklyft satte han också pers totalt med 747,5kg. Han kan nu alltså titulera sej finsk mästare i både bänkpress och styrkelyft! Vikten var 109,20kg.
   Med på den långa resan som coach var Kenneth "Kenta" Sandvik och Glen Rosbäck. Resultatlistorna för U23 klassen kommer så småningom. Se övriga resultat från helgens tävlingar.
   Nästa stora tävling på schemat är FM i bänkpress den 3 april uppe i Joensu med hela nio ÅKK lyftare anmälda!

[06-03-2004]
Ett Europarekord, ett guld, ett silver och ett brons plockade ÅKKarna hem då FM i styrkelyft avgjordes i Jyväskylä.
   ÅKK hade sex lyftare på plats uppe i Jyväskylä då seniorernas FM i styrkelyft avgjordes under dagen.
   Thomas Mickelsson tävlade i -82,5kg klassen och vägde för dagen 81,65kg. Inget toppresultat i knäböj där han fick nöja sej med 220kg, 10 kg under personbästat. Samma i bänken där han stannade på 170kg också det 10kg från personbästa. I marken däremot klippte han till med ett nytt personbästa på 270kg och detta räckte till för att det skulle bli pers också totalt med 660kg. Han stannade i och med detta på en tionde plats, upp till medaljerna var det en bit, bronset gick på 730kg och guldet på hela 782,5kg.
   Jon Krogell hade stora förhoppningar på att göra bra ifrån sej på FM. Det är hans första tävling i den nya viktklassen -100kg och formen inför helgen var på topp. Han vägde in på 98,5kg och ingångsvikt i knäböjen var nya personbästat 265kg. Där stannade han tyvärr efter att ha försökt tre gånger på vikten, den kom upp lätt men lyften dömdes bort av domarna pga dåligt djup. Synd!
   Ove Lehto kunde ohotat plocka hem sitt åttonde FM guld. Han vägde in med 600g till godo i -125kg klassen. Han satte 350kg i knäböjen och fortsatte sedan med att göra nytt europarekord i bänken med 290,5kg i sitt tredje lyft. Han gjorde även ett fjärde lyft i bänken på finska rekordvikten 295kg men bommade (jo, finska rekordet är högre än europarekordet detta pga att det inte fanns domare som fick döma på internationellnivå då rekordet sattes). Han avslutade sedan med att dra 340kg i sitt första marklyft och därmed var saken klar och energin räckte inte riktigt till när han i sitt andra och tredje lyft försökte på 360kg för att få ihop 1000kg totalt. Han fick därmed nöja sej med 980kg totalt, men med detta hade han 115kg tillgodo på tvåan. ÅKKs andra medaljhopp i klassen, Karl-Johan Sommarström slutade femma med nytt personbästa på 825kg totalt. Detta efter att ha satt personbästa med 320kg i knäböj, endast klarat ingångsvikten på 210kg i bänken först i sitt tredje lyft och dragit 295kg i marklyftet. Han prövade även på nytt personbästa med 302,5kg i marken utan att lyckas, detta skulle ha gett en fjärdeplats om han klarat. Vikten var 124,0kg.
   I +125kg klassen gjorde KK-Ekens Kenneth Tallqvist ingen besviken utan han satte full fart med en gång och lade upp finska rekordvikten 405,5kg i sitt första knäböj. Det såg tungt ut men vikten kom upp och han satte 415kg i sitt andra lyft vilket han också klarade. Han lade sedan på 423kg i sin sista böj för nytt nordiskt rekord, men det blev för tungt för dagen. Också i bänken visade han storform och satte 290kg i sitt tredje lyft. Han säkrade sedan nytt finskt rekord totalt genom att dra 327,5kg i sitt första marklyft, vilket inte var några som helst problem. Också 350kg kom lätt i andra men sen var det stopp på 365kg som bara kom halvvägs. Dock blev det en rejäl putsning av det finska rekordet med hela 1055kg totalt och naturligtvis en säker guldmedalj. Vikten låg på 160,3kg. ÅKKs Kenneth "Kenta" Sandvik plockade hem silvret i klassen. Han gjorde 390kg i sin andra böj och provat på 405kg i sin sista utan att lyckas. Ingångsvikt i bänken var 305kg som han bommade, han höjde ändå till 310kg i sitt andra lyft vilket var rejält tungt, men kom hela vägen. Han provade på 315kg i sista utan att lyckas. I marken gick det hyfsat och han satte 300kg i sitt andra lyft men bommade sedan det tredje på 310kg. Tangerat personbästa med 1000kg totalt. Vikten låg på 145,7kg. Trea i klassen blev ÅKKs Jonas Pensar sedan en av favoriterna Jari Martikainen bommat ut sej på 250kg i bänken (han gjorde 380kg i sin andra böj och testade på 390kg utan att klara). Jonas skadade sej under uppvärmningen då knäböjsdräkten sprack och han föll framåt med stången över sej vilket resulterade i en sjuk rygg och näsblod. Han gjorde därför bara 100kg i knäböj men satsade sedan för fullt i bänken och satte ingångsvikten på 190kg, bommade sedan på 200kg i andra men klämde nytt personbästa på 205kg i tredje lyftet. I marken drog han 250kg och testade sedan en gång på 300kg utan att lyckas. Totalt blev det endast 555kg men det räckte som sagt ändå till en bronsmedalj så antalet deltagare var så pass lågt som det var.
   Efter tävlingarna fick Ove och Jonas göra varsitt dopingtest. Svaren brukar dröja ett par veckor.
   Med på resan som coacher var Linda Rosbäck, Anders Johansson och Tommy Nordlund.

[04-03-2004]
Nu i helgen åker sex ÅKKlyftare upp till Jyväskylä för att delta i FM i styrkelyft. Dessa är Thomas Mickelsson -82,5kg klassen, Jon Krogell -100kg klassen, Ove Lehto och Karl-Johan Sommarström i -125kg klassen samt Kenneth "Kenta" Sandvik och Jonas Pensar i +125kg klassen.
   Thomas har en bit upp till toppen enligt förhandsanälningarna men siktet är inställt på att försöka sätta nytt personbästa.
   Jon ligger också en bit ner i förhandsanälningarna men det resultat han är anmäld på är gjort i -90kg klassen och han har nu alltså gått upp lite i vikt vilket också brukar synas på resultaten, så jag tror vi kan förvänta oss en rejäl ökning av Jon.
   Ove siktar på att ta sitt åttonde FM guld i styrkelyft, vilket heller inte skall vara några problem bara han får ett godkänt lyft i varje moment då han toppar anmälningarna med över 100kg till godo till tvåan. Karl-Johan har visat god form på träningen och vi hoppas att han skall vara med och slåss om bronset.
   Kenta får en hård kamp om medaljerna i den tyngsta klassen. Värsta motståndaren är KK Ekens ca 170kg tunge Kenneth Tallqvist som gjort imponerade vikter på träningen under vintern, han känner dock av en ryggskada och är ett lite osäkert kort. Förra årets vinnare Jari Martikainen kan också vara med och slåss om topp placeringarna. Jonas får antagligen nöja sej med att fightas om fjärde platsen efter de tre bästa även om han har gjort fina framsteg på träningen.
   Under FM tävlingarna kommer man också att dela ut utmärkelser för förra årets prestationer. Där tar ÅKK storslam i och med att Ove får priset för bäste styrkelyftare, Kenta för bäste bänkpressare och ÅKK för bästa klubb 2003!
   Med på resan som coacher är också Anders Johansson, Tommy Nordlund och Linda Rosbäck.

[21-02-2004]
Två nya finska mästare och en fjärdeplats blev resultatet för ÅKK efter FM i bänkpress för juniorer som avgjordes under dagen i Riihimäki.
 
  Förts ut av årets FM tävlingar i styrkelyft och bänkpress var  juniorernas FM i bänkpress som avgjordes i Riihimäcki ca 70km norr om Helsingfors. Redan före tävlingen så var Sven-Erik "Svenne" Elfberg i princip klar för guldet då det endast var två lyftare i hans klass, -60kg U23, och av dessa två så är han överlägset bäst. Han gjorde också precis det han kom dit för att göra och får åka hem med en guldmedalj i bagaget. Ingångsvikten på 120kg var lätt medan 130kg i andra lyftet var i princip max men i och med att tävlingen redan var vunnen så gjorde han ett försök på nya personbästat 140kg i sista, men det lyckades inte. Vikten låg för dagen på lätta 58,4kg.
   Rasmus Donner gjorde sin FM debut i -90kg U20 klassen, vikten låg på 89,4kg. Tyvärr så fick han endast ingångsvikten på 115kg först i sitt tredje och sista lyft. Vikten kom nog lätt upp också i de två första lyften med dömdes bort av domarna. Detta räckte dock till en fjärdeplats för honom.
   I -110kg U23 klassen blev det en spännande kamp för Elis Högnäs som efter bastubad och joggande i hotellkorridoren vägde in på 109,95kg. Ingångsvikten på 200kg var lätt och också 205kg kom i andra lyftet. Sen blev det lite rävspel med vikterna inför tredjelyftet och Elis som först tänkt gå på 207,5kg för guldet tvingades upp på nytt personbästa, 210kg. Det spelade dock ingen roll och Elis fick kliva överst på pallen! Efter tävlingen kallades han till ett dopingtest, svaret brukar dröja ett par veckor.
   Vasa IS Fredrik "Freddi" Smulter tävlade i -125kg U23 klassen och vikten låg för dagen på 119,05kg. Han fick ingångvikten på 235kg och gjorde sedan två försök på finska rekord vikten 243kg men tyvärr blev båda lyften underkännda.
   Nästa FM tävling är seniorernas styrkelyft som avgörs om två veckor uppe i Jyväskyllä. Se förhandsamälningarna.

[24-01-2004]
Många bra resultat på årets klubbtävling trotts ganska lågt deltagarantal. Bland annat steg ett par nygamla lyftare upp på lavan och Ove gjorde åter igen 1000kg totalt, trotts att han enligt egen utsago var "otränad".
 
 Trotts ett ganska lågt antal deltagare så fick den lilla publiken som sökte sej till Idrottsgårdens styrkesal se en hel del fina insatser på lyftarlavan. I 82,5kg klassen vägde Thomas Mickelsson in lättare än vanligt, vågen stannade på 79,7kg. Trotts detta gjorde han en hyfsat bra tävling. Ingångsvikten i knäböj på 210kg var inte några problem medan 220kg i andra lyftet såg betydligt tyngre ut. Han valde därför att stå över sitt tredje lyft. I bänken satte han 160kg i ingångsvikt vilket han också klarade. Han bommade sedan 170kg i andra men klarade det sen i sista lyftet. I marken är Thomas god för stora vikter och 240kg i ingångsvikt var inte några problem. Han beställde sedan upp 260kg men bommade de två återstående lyften på den vikten. Totalt blev det 630kg, en bit ifrån personbästat men ändå klart godkänt.
   I 90kg klassen deltog jag själv (Johan Lehto). Ni som följt med i min träningsdagbok vet att målet var att göra 600kg totalt. Ingångsvikten i knäböj på 205kg kändes bra så jag beställde på 215kg till andra lyftet. Då vi inte var så många tävlande så blev vilan mellan lyften ganska kort och jag kände mej rätt stressad och okoncentrerad inför mitt andra lyft vilket resulterade att jag blev helt nere med vikten. Till tredje lyftet kändes det bättre och då satte jag också vikten hyfsat lätt tyckte jag. I bänken gick jag in på 150kg vilket kom lätt, jag satte 157,5kg i andra vilket var tungt men kom hela vägen. Trotts att andra lyftet var i princip max så lade jag på ytterligare en femma i tredje lyftet men det blev för mycket. Ingångsvikt i marken var 215kg som jag tog lät, jag satte sedan 227,5kg i andra för att nå 600kg totalt vilket jag också tog. I tredje lyftet gick jag på 235kg som jag drog hela vägen men fick underkänt med tre röda lampor av domarna pga att jag vilade stången på låren. Men mitt mål att nå 600kg totalt var fixat och jag är mycket nöjd med tävlingen.
   Pelle Eriksson och Tommy Nordlund fightades i 100kg klassen. Tommy som var aktiv i klubben tidigare gjorde sin första tävling på över 10år. Formen var det dock inte någon större fel på och han dundrade på med tre godkända knäböj och fick 225kg i tredje. I bänken blev det lite strul då han bommade domarens startsignal på ingångsvikten 140kg, men han rättade till det och klarade vikten i andra med ett av världshistoriens längsta stopp. 147,5kg i tredje flög upp men underkändes av domarna, här fanns en hel del mer att ge! Markformen var ett frågetecken för Tommy och ingångsvikten på 220kg såg inte helt lätt ut, han testade sen på 230kg i andra men bommade och stod sedan över sitt sista lyft. Totalt blev det 585kg. Pelle hade bantat rätt hårt för att nå 100kg klassen vilket också kanske visade sig lite i resultaten. I knäböjen blev det 220kg i första och 230kg i andra, men han bommade sedan tredje lyftet på 235kg. Bänkformen har varit bra på träning och ingångsvikten på 180kg kom bra men sen blev det stopp på 190kg i andra och tredje. Vikten kom nog upp men lyften underkändes av domarna. I marken säkrade han med 210kg i ingångsvikt och drog sedan 220kg i andra och 232,5kg i tredje. Detta innebar nya personbästa i alla moment och naturligtvis också totalt med 642,5kg för Pelle.
   John Clemes tävlade i 110kg klassen och var med för att göra en bänk tävling. Han satte därför  endast symboliska 75kg i böj och mark. I bänken hade han tyvärr lite problem med fotfästet, ingångsvikten på 180kg kom dock hyfsat lätt men sen blev det stopp på 200kg i andra och tredje lyftet.
   Ove Lehto som i vanliga fall tävlar i -125kg klassen tävlade idag i +125kg klassen. Han vägde in på 129,3kg och eftersom knäböjs och markträningen gått lite sisådär pga känningar av en liten skada sade han innan tävlingen att målet var att försöka på 300kg i bänken. Trotts att han enligt egen utsago inte var i form så satte han 300kg  som ingångsvikt i böjen, klarade och tog sedan av bara farten 325kg i andra och 350kg i tredje. Alla lyft såg rätt lätta ut, det verkar vara bra att vara tung... Ingångsvikt i bänken var 280kg vilket flög upp, han satte 290kg i andra och trycket upp det med fick underkänt av domarna. Den vikten flög sedan lätt upp i tredje och Ove grämde sej lite över att det inte blev något försök på 300kg. Han valde därför att göra ett lyft på vikten helt utanför tävlingen (det Åländska rekordet i +125kg klassen ligger ju som bekant på respektabla 317,5kg). Han pressade vikten nästan hela vägen men trotts stort stöd av publiken så blev det för tungt. Han drog sedan 330kg i första marken och lade på 360kg i andra för 1000kg totalt vilket också såg rätt lätt ut. Han beställde då upp nytt personbästa och SFI rekord både totalt och i marken i sista med 372,5kg på stången. Lyftet var mycket nära att lyckas men tyvärr så höll inte greppet hela vägen och Ove såg trotts de 1000 kilona totalt lite besviken ut efteråt.
   Överlag så var det en rolig och spännande tävling som förhoppningsvis skall kunna sporra till vidare bedrifter. Stort tack till domarna Linda Rosbäck, Åke Björklund och Anders Johansson. Stort tack också till Pontus Lindroos som skötte sekretariatet och naturligtvis också ett jätte tack till passarna och övriga som hjälp till med tävlingen!
   Se resultatlistan och några bilder
 
[17-01-2004]
Kenneth "Kenta" Sandvik tog hem två av de sex åtråvärda titlarna under Idrottsgalan 2004, "Årets idrottsprestation" och "Årets idrottsman".
   Ålands idrottsförbund arrangerade i samarbete med Alandia Topshow för tredje året i rad den Åländska Idrottsgalan. Där premieras de åländska idrottarna, ledarna och andra bakgrundsfigurer för sina insatser under det gångna året.
   ÅKK vann ju förra året priset för "Årets lag" och också i år var vi nominerade. Utmärkelsen gick dock i år inte helt oväntat till IFK Mariehamns herrlag i fotboll som efter många års slit äntligen steg till division ett. Representanter för klubben var jag (Johan Lehto) i form av ordförande och Karl-Johan Sommarström, vice ordförande.
   Kenneth "Kenta" Sandvik var nominerad i två kategorier, "Årets idrottsprestation" och "Årets idrottsman" för sina utomordentliga resultat i bänkpress under året. Han har vunnit allt som går att vinna från vår egen klubbtävling via ÅM, SFIM, FM, NM, EM och till sist också VM! Till på köpet har han under året ökat på europarekordet i bänkpress ett antal gånger, han var också förste finländare inom IPF att ta 300kg i bänken. Detta hade också uppmärksammats av idrottsakademin som gav Kenta utmärkelsen i de båda kategorierna han var nominerad vilket också uppskattades av den stora publiken. En mycket rörd Kenta tackade alla som bidragit till hans framgångar under året.
   Man delade också ut pengar till de åländska idrottare som under året tagit medaljer på stora internationella mästerskap så som EM och VM. Naturligtvis fick Kenta också här komma upp och ta emot blommor och pengar, men också Ove Lehto fick ta emot en slant för sitt brons på EM i styrkelyft.
   Ålandstidningens bragdmedalj som röstas fram av Ålandstidningens läsare och vanns av Ove 2001, Kenta 2002 gick i år till bänkskytten Sune Abrahamsson som tog hem dubbla VM guld i lightklassen.
   Också Nya Åland hade en telefonomröstning om vem läsarna ansåg att skulle vinna kategorin "Årets idrottsman". Här höll läsarna med idrottsakademin och tilldelade Kenta priset.
   ÅKKs Pelle Eriksson var också han på plats på Idrottsgalan, men inte i form av styrkelyftare utan dragraceförare och vinnare av nordiska dragraceserien, super gasklassen. Han var inte nominerad till något av priserna trotts sina insatser vilket han lite försynt påpekade då han gjorde ett mycket uppskattat uppträdande a'la Robert Gustavssons parodi på världsmästaren i speedway, Tony Rickardsson. Repliker som "Näe, jag håller på med dragrace jag"  och "Jag är inte bitter" lockade fram stora skrattsalvor från publiken. Häftigt!
  Ytterligare en ÅKKare dök upp lite senare, det var Jonas Pensar som agerade bodyguard till kvällens huvudartister Barbados.
   Läs om de övriga utmärkelserna här.
   Se några bilder.
 
Läs mer om nyheter från 2003 >>
Läs mer om nyheter från 2002 >>

 

 

 
Aktuellt

 


Träningsdagböcker

 


Bänkutmaningen[Klicka på bilden]

 


Nostalgitrippen[Klicka på bilden]

 


   

Kontakta webbmastern